4. Вимоги до підготовки будівельного майданчика.

    Підготувальні процеси, які здійснюють під час підготування території будівельного майданчика до проведення робіт, передбачають:

-огородження ділянки;

-розчищення території майданчика (рис. 1.1);

-відведення поверхневих і ґрунтових вод;

-створення геодезійної розбивної бази;

-прокладення тимчасових інженерних мереж і доріг;

-забезпечення відповідних умов праці в адміністративних і побутових приміщеннях.

Рис. 1.1 – Схеми роботи викорчовувача-збирача: а – звалювання дерев; б – викорчовування пеньків; в – розчищення майданчика від чагарників

    Розчищення території передбачає пересадження зелених насаджень (якщо їх планують використовувати надалі) або їхній захист від пошкодження (якщо вони потрапляють у зону проведення робіт, але не підлягають вирубуванню чи пересадженню). Пеньки викорчовують бульдозерами зі змінним обладнанням, очищують майданчик від чагарників, застосовуючи кущорізи, зносять чи демонтують непотрібні будівлі, знімають родючий шар ґрунту.

    Дерев’яні нерозбірні, кам’яні та бетонні будівлі зносять: розламують або обвалюють. Для обвалення будівель застосовують автокрани чи крани-екскаватори, обладнані допоміжними ударними пристроями (див. рис. 1.2).

Рис. 1.2 – Розбирання цегельної будівлі за допомогою екскаватора: 1 – екскаватор; 2 – кліщі для розбирання та зносу будівлі; 3 – зворотня лопата; 4 – завал із цегли; 5 – тимчасове дорожнє покриття

    Дерев’яні розбірні будівлі демонтують, відбраковуючи збірні елементи для наступного використання.

   Монолітні залізобетонні та металеві будівлі розбирають за спеціально розробленою схемою, що забезпечує стійкість будівлі загалом, членують на блоки з попереднім розкриттям арматури. Потім блок закріплюють, ріжуть арматуру та обламують блок.

    Металеві елементи після розкріплення зрізають. Найбільша маса залізобетонного блока чи металевого елемента не повинна перевищувати половини вантажопідйомності кранів у разі найбільшого вильоту гака.

    Родючий шар ґрунту, який має бути знятий із забудовуваних площ, зрізають і переміщують у призначене для цього місце, де його зберігають до наступного використання. Родючий шар не повинен змішуватися із нижнім шаром ґрунту, забрудненюватися, розмиватися й вивітрюватися.

    Відведення поверхневих і ґрунтових вод. Поверхневі води утворюються з атмосферних опадів. Розрізняють поверхневі води «чужі», що надходять із розташованих вище сусідніх ділянок, і «свої», що утворюються на будівельному майданчику.

Для того щоб на територію майданчика не надходили «чужі» поверхневі води, їх перехоплюють за допомогою нагірних канав чи обвалування уздовж кордонів будівельного майданчика в підвищеній частині, а потім відводять за його межі. «Свої» поверхневі води відводять за допомогою утворення відповідного нахилу під час вертикального планування майданчика й прибудови мережі відкритого чи закритого водостоку.

У разі сильного обводнення майданчика ґрунтовими водами з високим рівнем горизонту його осушують за допомогою відкритого або закритого дренажу.

Відкритий дренаж влаштовують у вигляді канав до 1,5 м завглибшки з положистими укосинами (1:2) і необхідними для протікання води повздовжніми ухилами.

Закритий дренаж – це траншеї з ухилами в бік скидання води, що заповнюють дренувальним матеріалом. Для більшої ефективності дренажу на дно траншеї укладають перфоровані в бічних поверхнях труби – керамічні, бетонні, азбестоцементні.

 


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту