8. Контейнеризація та пакетування вантажів

У процесі доставки дрібноштучних вантажів, при вантажно-розвантажувальних та складських роботах з ними для запобігання втрат та підвищення продуктивності праці упроваджують пакетні і контейнерні перевезення. При цьому вантажні одиниці укрупнюються в транспортні пакети або контейнери, завдяки чому всі процеси транспортування, вантажно-розвантажувальні та складські роботи можна механізувати.

Контейнер – це інвентарний багаторазового використання пристрій або об’ємна місткість, яка дає змогу транспортувати багажі без допоміжної тари та виконувати вантажні процеси механізованим способом (рис. 3.6, а – д). За конструктивними особливостями контейнери можуть бути розбірними і нерозбірними, складними, відкритого або закритого типу, за способом розвантаження – саморозвантажувальні або з розвантаженням вручну, за призначенням – універсальні і спеціалізовані. Доцільність використання кожного типу контейнера визначається видом вантажів та особливістю транспортних засобів. Поряд з контейнерами у будівництві широко застосовують пакетні перевезення вантажів. Їх застосовують під час транспортування великої кількості будівельних дрібноштучних вантажів (будівельної цегли, азбестоцементних виробів тощо). Пакетування – це процес об’єднання дрібноштучних матеріалів в укрупнені об’єми спеціальними технічними засобами (піддони, стрічки), що дає змогу навантажувати і розвантажувати пакети механізованими засобами (рис. 3.6, е-з). Транспортні пакети однорідних вантажів доставляють, як правило, від підприємств-виробників до будівельного майданчика без додаткового переформування на постачальницьких базах. Формування транспортних пакетів здійснюється на підприємствах, що виробляють будівельні матеріали і вироби.

Засоби пакетування розрізняють за:

 • призначенням – універсальні і спеціалізовані; видом – піддони, пакетувальні стропи, касети і плівки, сітки, обв’язки;

• конструкцією – жорсткі, напівжорсткі та гнучкі;

• кількістю використання – багаторазового та разового використання.

Контейнеризацію і пакетування матеріалів широко застосовують за технологічно-комплектного постачання будівельних матеріалів на об’єкти.

Рис. 3.6. Контейнери та засоби пакетування: а – універсальний контейнер; б – контейнер для скла; в – для покрівельних матеріалів; г – для рулонних покрівельних матеріалів; д – для азбестоцементних труб; е – пакет чавунних труб; є – пакет силікатної цегли; ж – піддон для цегли; з – засіб для пакетування чавунних радіаторів опалення


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту