9. Транспортування будівельних матеріалів і конструкцій

Усі перевезення будівельних вантажів класифікуються за:

• галузевою ознакою. Розрізняють перевезення, пов’язані з обслуговуванням підприємств будівельної індустрії, та перевезення, пов’язані із забезпеченням матеріалами і конструкціями будівельних майданчиків;

• взаємозв’язками з основним виробництвом – зовнішні і внутрішні;

• призначенням – загальні і технологічні.

 Зовнішнім транспортом будівельні вантажі доставляють на будівельний майданчик, а подальше їх переміщення виконують внутрішньобудівельним транспортом. Зовнішні перевезення здійснюють залізничним, автомобільним, водним та повітряним транспортом. Внутрішньобудівельний транспорт використовують у межах будівельного майданчика для доставляння матеріалів, напівфабрикатів та конструкцій безпосередньо на робоче місце. За функціональним призначенням ці транспортні засоби поділяють на горизонтальні та вертикальні.

Горизонтальні засоби транспортування застосовують для переміщення вантажів по території будівельного майданчика. До них належать автомобілі різного призначення, автопоїзди, залізничні вагони та платформи, стрічкові конвеєри, трубопроводи. За допомогою вертикальних засобів матеріали та деталі подають безпосередньо на робочі місця. До них належать різноманітні крани, промислові ліфти, бетононасоси, лебідки тощо. Вибір виду транспорту залежить від відстані, обсягів перевезень, наявності шляхів, виду вантажів, розташування баз відправлення, собівартості перевезення вантажів. При виборі найраціональнішого виду транспорту та транспортних засобів потрібно ураховувати транспортабельність вантажів, які перевозяться.

Транспортабельність – це здатність вантажів зберігати в процесі перевезення свій стан. Так, бетонні суміші та розчини під час транспортування здатні до розшарування, втрати пластичності, в зимових умовах – до заморожування. Для уникнення цього при зовнішніх перевезеннях бетонних сумішей та розчинів потрібно застосовують бетоновози, автобетонозмішувачі, розчиновози.

У межах населеного пункту при спорудженні будівель у зоні існуючої забудови або в місцях масового будівництва найдоцільнішим  є застосування автомобільного транспорту.

За конструктивними ознаками автотранспорт поділяється на дві групи: загального призначення (бортові автомобілі, самоскиди, тягачі) та спеціального (панелевози, колоновози, фермовози, цементовози, автобетонозмішувачі тощо (рис. 3.7).

Рис. 3.7. Транспортні засоби: а – бортові автомобілі; б – самоскиди; в – тягачі; г – панелевоз; д – для транспортування сантехблоків; е – фермовоз; є – для транспортування плит перекриття; ж – автобетонозмішувач; з – цементовоз

У будівництві застосовується система централізованих перевезень. Вони здійснюються автомобілями автотранспортних підприємств за замовленням будівельних організацій із забезпеченням експедиційних робіт цими підприємствами. Перевагою такої системи є більш раціональне використання транспортних засобів через скорочення холостих пробігів та зменшення простоїв під час вантажно-розвантажувальних робіт. Робота має бути організована так, щоб кожна транспортна одиниця могла перевезти найбільшу кількість вантажів за найкоротший час, дотримуючись при цьому технічних, технологічних та економічних умов. У будівельному виробництві користуються двома основними схемами автотранспортних перевезень: маятниковою та човниковою.

При маятниковій схемі причепи не відокремлюються від тягача. Вона доцільна у разі розвантаження матеріалів на приоб’єктні склади та спорудження будівель з однакових конструктивних елементів.

При човниковій схемі один тягач використовують для обслуговування кількох причепів. Вона ефективна під час виконання монтажних робіт із транспортних засобів – збірні конструкції не розвантажують на приоб’єктному складі, а безпосередньо з транспортних засобів подають на робочі місця, де їх встановлюють у проектне положення.

У процесі проектування потокових методів роботи автотранспорту слід дотримуватися таких умов: своєчасне завантаження транспорту на підприємстві-постачальнику; вчасне доставляння вантажів на будівельний майданчик; швидке розвантаження транспорту. Цикл роботи транспортної одиниці у хвилинах за маятниковою схемою розраховується за формулою:

За човниковою схемою:

а) для причепа       tи  = tb + tn + 2tпр   + 2tвч

б) для тягача            tи  = tз + tв + tр   + tп + tм

tз   - час завантаження машин;

 tв  - час на перевезення вантажу;

tр час на розвантаження вантажу;

tпр   - час на повернення машини під завантаження;

tм  - час маневри маши;

t час на причеплення причепа до тягач;

tт  - час на відчеплення причепа від тягача


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту