10. Комплексна механізація вантажно-розвантажувальних робіт

Транспортування будівельних вантажів завжди передбачає виконання процесів завантаження і розвантаження транспортних засобів. Для зменшення затрат праці та собівартості вантажно-розвантажувальних робіт застосовують комплексно-механізовані методи їх виконання.

Комплексна механізація вантажно-розвантажувальних робіт передбачає організацію роботи, при якій усі основні процеси та операції завантаження і розвантаження транспортних засобів виконуються комплексом спеціальних машин. Завантаження і розвантаження транспортних засобів у будівництві переважно здійснюється за допомогою самохідних кранів різних типів. Для роботи зі штучними і сипкими вантажами використовуються навантажувачі. Вони характеризуються універсальністю і високою мобільністю, завдяки чому їх можна ефективно використовувати на малооб’ємному розосередженому будівництві, а також при виконанні підіймально-транспортних робіт у межах будівельного майданчика (перенесення і подача пакетів, стінових матеріалів, баддей і бункерів з бетоном тощо). При завантаженні сипучих, кускових і дрібноштучних вантажів застосовують стрічкові конвеєри, які можуть переміщувати вантажі на висоту до 5 метрів під кутом 22 градуси.

Для вивантаження пилоподібних і сипучих матеріалів з критих залізних вагонів застосовують механічні лопати і пневматичні розвантажувачі напірної дії.

Вибір найраціональніших схем і засобів механізації вантажних і розвантажувальних робіт здійснюється на основі оцінки техніко-економічних показників – вартості та трудомісткості механізованої переробки вантажів, одноразових витрат, простоїв транспортних засобів під час вантажно-розвантажувальних операцій.


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту