1. Вірусний папіломатоз

1.6. Лікування.

Як правило, захворювання протікає легко і в багатьох випадках проходить самовидужання до 6- місячного віку. Застосування в терапевтичних цілях аутогенних вакцин призводить до суперечливих результатів, хоча деякі експериментальні вакцини індукують захисний імунітет.

На сучасному етапі найефективнішим є поєднання хірургічних і консервативних методів.

Хірургічне лікування часто проводять при одиноких папіломах, а саме: висічення тупим методом, кюретаж і електровискобування. Слід дотримуватися обережності під час хірургічного втручання, щоб зменшити ризик потрапляння вірусних частинок. Тварину після операції потрібно ретельно оглянути на наявність можливих післяопераційних ускладнень. Оцінюють результати операції принаймні через 90 днів. Використовують і новітні методи – діатермокоагуляцію, електрокоагуляцію, кріодеструкцію, радіохірургію, лазеротерапію, хімічну коагуляцію (солкодерм і солковагін) та ін.

Добрі результати відзначені після застосування панавіру. Це високоефективний вітчизняний противірусний препарат рослинного походження (екстракт з паростків картоплі), використовують для лікування множинного шкірного і орального папіломатозу у собак. Після курсу лікування (в/в 2 мл 0,01% розчину 1 раз у день 7 днів або ректально – 1 супозиторій 2 рази в день 7 днів, повторити курс можна через місяць) припиняється зростання старих папілом, поява нових.

Для лікування папіломатозу ротової порожнини собак рекомендовано – фоспреніл. Курс лікування: 1-й день – 3 мл на ваги; 2-й день – 2,5 мл на ваги; 3–5-й дні – 2 мл на ваги. Ін’єкції підшкірно в область холки. Повторний курс через тиждень – по 2 мл на ваги щоденно протягом 5 днів (рис.59, 60,61,62).

У процесі лікування хронічного папіломатозу новоутворення послідовно біліють, потім тріскаються, зменшуються в розмірі і через два тижні повністю зникають. Після лікування нові папіломи не утворюються.

 

Рис. 59. 1-ша доба. Діагностовано папіломатоз ротової

порожнини собаки, призначено Фоспреніл

 

Рис. 60. 3-тя доба терапії Фоспренілом, чітко видно

деструктивні зміни в уражених клітинах

 

Рис.61. 5-та доба терапії , відновлення епітеліальних клітин ротової порожнини

 

Рис.62. Повторний курс терапії фоспренілом. 2-га доба

(http://www.vetfolio.com/)