1. Опціони та їх роль у хеджування на аграрному ринку.

Опціонна торгівля не дивлячись на її молодий вік має немалу історію. Вона еволюціонувала до сучасного стану ще у ХІХ столітті і була відома? як привілеї. На початку використання опціонів не існувала конкуренція, яка впливала на ринок опціонів.

Особливий вклад у розвиток торгівлі опціонами на аграрні ф’ючерси було внесено американським біржовим ринком. Помітний успіх і переваги існуючих опціонних ринків на облігації на Чиказькій біржі «Чикаго Борд оф Трейд» переконали Конгрес США запровадити подібну програму для сільськогосподарських опціонів.

Після ретельної підготовки, опціони на соєбобові ф’ючерси почали продаватись на американських біржах, а в 1985 р. опціони на кукурудзяні ф’ючерси. Уже в перший рік було продано понад один мільйон сільськогосподарських опціонних контрактів. Це підтвердило наявність привабливої альтернативи, пов’язаної з тим, що на американському ринку були запроваджені опціони на пшеницю, соєбобову олію, соєбобові шроти.

Опціони на аграрні ф’ючерси надають можливість покупцям опціонів отримати право, але не обов’язок купувати або продавати ф’ючерс на сільськогосподарський актив в обмін на плату або премію. Покупець в цьому випадку сам вирішує використовувати своє право чи ні. Продавець опціону на аграрний ф’ючерс зобов’язаний його виконувати.

Існує два типи опціонів на аграрні ф’ючерси на біржовому ринку:

-опціони на купівлю аграрних ф’ючерсів (call option);

- опціон на продаж аграрних ф’ючерсів (put option).

Опціон на купівлю, як і у традиційних опціонах, надає покупцю або хеджеру право купити ф’ючерс на аграрну продукцію, наприклад кукурудзу, сою, пшеницю.

Опціон на продаж, як і у традиційних опціонах, надає покупцю або хеджеру право продати ф’ючерс на аграрну продукцію, наприклад кукурудзу, сою, пшеницю.

Обидва опціони – це різні контракти, кожен з яких потребує наявності двох учасників:

-         виписувачів опціону;

-         тримачів опціонів.

Опціони на аграрному ринку забезпечують страхування ціни на сільськогосподарську продукцію. Покупець опціону обмежує свій ризик, одночасно утримуючи потенційно необмежений прибуток. Особливо опціони використовуються, як засіб захисту від цінових падінь на аграрному ринку. В іншому випадку опціон дозволяє захиститись від підвищення цін, зберігаючи одночасно можливості додаткового прибутку від їх падіння

Розглянемо простий приклад опціону на купівлю землі. Скажімо, Ваш сусід пропонує купити 100 гектарів засіяного поля, що межує з Вами, за ціною $ 1200/га. Ви хотіли б придбати цю землю за поточною ціною $ 1200/га або не маєте коштів, або не хочете купити її в цей час. Щоб зберегти право на купівлю всієї площі за такою ціною, Ви умовляєте сусіда продати Вам опціон на купівлю землі в будь-який час на Ваш вибір протягом наступних шести місяців. Якщо Ви згодом вирішили купити землю, сусід  зобов’язаний продати її Вам за встановленою раніше ціною.

В обмін на право купити землю (100 га) за спеціальною ціною ($ 1200/га) протягом встановленого часу (6 місяців) Ви сплачуєте сусіду премію розміром $ 10/га, тобто $ 1000. Ваш сусід отримує премію зразу ж і продовжує володіти землею, незалежно від того, купуєте Ви чи ні. Ця премія зобов’язує сусіда продати Вам землю за встановленою ціною.

Однак опціон не є зобов’язанням для Вас як покупця опціону. Якщо Ви не хочете купувати землю, то можете просто повернути опціон сусіду, коли виповниться строк, і втратите при цьому тільки суму премії. Ще краще, якщо права опціону можуть бути перепродані. Всі елементи опціону, наведені в даному прикладі, виглядають так:

- покупець/утримувач/власник – фермер;

- продавець/особа, що продає права – сусід;

- ціна пропозиції/ціна виконання – $ 1200/га;

- термін дії – 6 місяців;

- премія – $ 10/га ($ 1000 в цілому).

Більшість опціонів на аграрні ф’ючерси припиняють свою дію у визначений час протягом місяця, що передує даті настання ф’ючерсного контракту на сільськогосподарську продукцію. Опціон на березневий аграрний ф’ючерс виконується у лютому, але буде недоцільним тримати його до кінця лютого, адже у березні закінчиться термін виконання ф’ючерсу на аграрну продукцію і потрібно буде робити поставку активу.

Покупець опціону на аграрний ф’ючерс завжди має декілька варіантів щодо виконання купленого ним опціону. Найчастіше це трапляється через закриття позиції шляхом  продажу такого самого опціону на аграрний ф’ючерс в будь-який момент до настання терміну експірації. Якщо ж покупець опціону на аграрний ф’ючерс використає своє право щодо ф’ючерсу на сільськогосподарський актив, тоді протилежна ф’ючерсна позиція на біржовому ринку має бути зайнята продавцем опціону.

На біржовому ринку щоденно відбувається торгівля різноманітною кількістю кол-опціонів та пут-опціонів на аграрні ф’ючерси, які різняться між собою не тільки місяцями експірації, а й різними страрайковими цінами.

Упродовж  січня місяця можна побачити біржовий обіг опціонів пут та кол на соєві ф’ючерси березневих, травневих, липневих, серпневих, вересневих і листопадових контрактів.

Якщо, наприклад  ціна на ф’ючерс зміниться, додаткові опціонні контракти відразу ж будуть запропоновані на біржовому терміналі біржі.

Торгівля опціонами на аграрні ф’ючерси має схожі характерні риси з опціонною торгівлею фінансовими і іншими товарними активами. Основними важливими елементами для розуміння опціонів на аграрні ф’ючерси є наступні характеристики:

1) ціна виконання опціону на аграрний ф’ючерс це ціна, за якою утримувач опціону може купити або продати ф’ючерс на аграрний актив.

2) дійсна цінність опціону на аграрний ф’ючерс – сума грошей, яку платять покупці за опціони в процесі торгівлі. Виміряти її можна шляхом різниці ціни виконання опціону та ринкової ціни аграрного фючерсу. При цьому, кол-опціон має дійсну цінність, у випадку коли ціна виконання буде менша за ф’ючерсну ціну. Наприклад, з ціною виконання $ 7,00, кол-опціон на соєвий ф’ючерс має свою дійсну цінність $ 1,00, якщо ф’ючерс продається за $ 8,00. Пут-опціон на аграрний ф’ючерс має дійсну цінність, у випадку переваги в більшу сторону страйкової ціни у порівнянні з ф’ючерсною ціною на біржовому ринку. Пут-опціон на соєвий ф’ючерс з ціною виконання $ 7,00 та ф’ючерсною – $ 6,75 має дійсну цінність на рівні $ 0,25.

3) опціон “при грошах” – опціон на аграрний ф’ючерс, який завжди має дійсну цінність.

4) опціон “без грошей” – це такий опціон на аграрний ф’ючерс, який немає ніякої дійсної цінності.

5) опціон “при своїх” – це такий опціон на аграрний ф’ючерс у якого обидві ціни збігаються.

Для того, щоб побачити як змінюється тип опціону залежно від зміни ф’ючерсної ціни на соєві боби розглянемо дані табл. 9.1

Таблиця 9.1

Характеристика опціонів на аграрні ф’ючерси

Ф’ючерсна ціна

Страйкова ціна

Типи опціонів

кол

пут

7,00

6,50

при грошах

без грошей

7,00

7,00

при своїх

при своїх

7,00

7,50

без грошей

при грошах

6) тимчасова цінність – виникає у опціона на аграрний ф’ючерс в ситуації, коли кошти, які готовий заплатити за купівлю опціону покупець, будуть по розміру більші за дійсну цінність опціону.

7) опціонна премія – ціна опціонів пут і кол на аграрні ф’ючерси. Премія формується під дією конкурентних сил на біржовому ринку без втручання біржі у процеси торгівлі. Торгівля опціонами на аграрні ф’ючерси досить схожа з торгами на біржі ф’ючерсними контрактами на аграрні активи. Різниця лише полягає у праввах та зобов’язаннях, що отримують покупці і продавці опціонів.

Покупець опціонів на аграрні ф’ючерси платить продавцям премію. Він постійно має зважати на цінову кон’юнктуру у процесі торгівлі. Продавець опціону несе зобов’язання щодо гарантування виконання своєї угоди. Так, продавець опціонів “при грошах” може отримати вимогу від покупця щодо виконання опціону. Разом з тим, як і на біржовому ринку опціонів на фінансові ф’ючерси, аграрні опціони нічим не відрізняються за способом виконання, адже більшість продавців та покупців обирають спосіб взаємозаліку своїх вимог або офсет

Якщо опціон кол на соєві проданий за $0,15/буш. з ціною виконання на рівні – $8,00/буш. і ф’ючерса ціна може піднятись до $8,10/буш., тоді є сенс виконати опціон. Якщо ж продавець опціону "при грошах" не хоче його виконання, тоді йому необхідно купити такий самий опціон і зробити залік своїх зобов’язань. Однак, якщо у нього опціон "без грошей", він має можливість зачекати настання експірації опціону і отримати прибуток у розмірі премії.

 Основні параметри щодо особливостей обігу опціонів на біржовому ринку відображено в табл. 9.2.

Таблиця 9.2.

Основні параметри торгівлі біржовими опціонами

Ознака 

Характеристика

1

Опціони припиняються

За місяць до припинення базових ф'ючерсів.

Більшість опціонів припиняють обіг у п'ятницю щонайменше за два робочі дні перед датою першого повідомлення базового ф'ючерсу.

Опціони припиняються останнього дня торгового дня.

2

Вартість після припинення

Опціони мають нульову вартість після припинення.

Автоматичне виконання опціонів. Опціони, що останнього торгового дня мають вартість автоматично виконуються, якщо покупець опціону не надасть Кліринговій палаті інструкції про відмову від автоматичного виконання.

3

Премія

Премії змінюються, коли змінюються ціни ф'ючесів.

Премії опціонів кол рухаються у напрямку ф'ючерсів.

Премії опціонів кол рухаються у протилежному напряму руху цін ф'ючерсів.

Якщо ф'ючерси ростуть:

премії кол ростуть;

премії пут падають.

Коли ф'ючерси падають:

-премії кол падають;

-премії пут ростуть.

 

Якщо опціон на аграрний ф’ючерс не вдалося застосувати, як опціон "при грошах", тоді він буде або опціон "при своїх", або "без грошей". Дійсна цінність такого контракту дорівнює нулю.

Коли опціони на аграрні ф’ючерси мають експірацію, в такому випадку премія може бути заплачена лише за умов дійсної цінності, адже тимчасової вартості в нього уже немає.

Тимчасова цінність опціонів на аграрну продукцію також залежить прямо від відрізку часу до закінчення експірації опціону. Чим більше часу залишається, тим більшим буде розмір премії. Це можна пояснити тим, що існує певний час за який може багато разів змінитись ф’ючерсна ціна на аграрний актив, а отже і опціон може перетворитись з опціону «при своїх» на опціон «при грошах». Витрати на купівлю-продаж опціонів на аграрні ф’ючерси є найменшими. В результаті покупці опціонів можуть витратити більше на опціони,, якщо до експірації ще багато часу. Отже, опціон з 3-місячним терміном експірації забезпечить вищу премію, якщо ринок ф’ючерсів на аграрну продукцію нестабільний, аніж опціон із 6-місячним терміном експірації у стабільному ф’ючерсному ринку.

Опціони на аграрні ф’ючерси "при своїх" інколи можуть продаватись за більшою тимчасовою цінністю, ніж опціони на аграрні ф’ючерси "при грошах". Отже опціони "при грошах" можуть забезпечити меншу дохідність, ніж опціони "при своїх". Оскільки опціони "при своїх" цікавіші для покупців через наявність тимчасової цінності.

Необхідно зазначити, що часто придбання опціону є інвестиціями у строкові інструменти, тому і опціони прирівнюються до інвестицій. За таких умов важливо аналізувати рівень відсоткових ставок на фінансових ринках. Коли короткострокові відсоткові ставки зростають, інвестиції перетікають у інструменти з вищою дохідністю. Тому премії опціонів дещо знижуються, щоб приваблювати інвесторів.

Навпаки падіння відсоткових ставок викликає здорожчання і підняття розміру премій опціонів. Таблиця 9.3 ілюструє нам ціни, які були запропоновані для опціонів на купівлю і на продаж ф’ючерсних контрактів на кукурудзу станом на 5 травня 2012 року. Ми можено відстежити взаємозв’язок цін та розмірів премій.

 

Таблиця 9.3.

Співставлення цін на опціони на кукурудзяні ф’ючерси (центів/буш.)

 

Опціон/місяць експірації

Ф’ючерсна ціна

Ціна виконання

Кол

Пут

липень

277 3/4

260

17 7/8

1/4

 

270

9

1 3/8

 

280

3

4 7/8

 

290

7/8

12 1/2

 

300

1/4

22

вересень

267 1/2

260

11 3/4

4 3/8

 

270

6 1/2

9

 

280

3 5/8

14 3/4

 

290

1 7/8

21 1/2

 

300

3/4

-

грудень

262

260

10 1/8

9

 

 

270

6 1/4

14 1/2

 

280

3 3/4

22

 

290

1 7/8

-

 

300

1 1/8

-

 

Як бачимо у лівій частині таблиці наведено місяці, на які встановлюються ціни. Поруч маємо зазначені ф’ючерсні ціни на кукурудзу та ціни виконання опціонів, а також поточну щоденну ціну опціонів кол і пут (премія) до ф’ючерсних кукурудзяних контрактів для відповідних періодів – липень 2012, вересень 2012 і грудень 2012.

Ціни на опціони на кукурудзяні ф’ючерси встановлюються у центах та долях центів. Наприклад, 17 ¾дорівнює 17 центам і 7/8 цента. Мінімальний рух ціни на рівні – однієї восьмої цента.

Розглядаючи цінову кон’юнктуру за липень можна помітити, що для ф’ючерсів на кукурудзу на цей місяць існує п'ять різних опціонних цін виконання ( від 260 до 300 центів за бушель) із приростом у 10 центів. На кожну ціну виконання реалізується опціон кол і пут. Отже, на липневий кукурудзяний ф’ючерс  в обізі знаходяться 10 різних опціонів, які відрізняються цінами виконання  ( 5 цін виконання, на кожну з яких припадає два опціони: кол і пут).

Щодо цін опціонів кол і пут, які були визначені при закритті торгівлі 5 травня 2012 року, то – це премії опціонів, за якими можна їх закрити у разі офсету.

Розглянемо як формується цінність премії опціонів кол і пут відносно ринкової ціни на кукурудзяні ф’ючерси. У липні 2012 року ф’ючерсна ціна – 277 ¾ цента /бушель. При ціні виконання – 260 центів/бушель, опціон кол являв собою глибокий опціон "при грошах", адже існує дійсна цінність. Якщо покупець опціону кол виконав його за ціною 260 центів/бушель при ринковій ф’ючерсній ціні – 277 ¾ цента/бушель, тоді він мав би дохід – 17 ¾ цента/бушель. Премія за липневий опціон кол має дійсну цінність, а також тимчасову цінність – 1/8 цента.

При ціні виконання опціону – 300 центів/бушель, липневий опціон кол являється глибоким опціоном "без грошей". Премія 1/4 цента за бушель – це його тимчасова цінність, адже даний опціон не має своєї дійсної цінності. Отже, опціон, який придбано за ціною виконання по 300 центів/бушель при ринковій ціні – 277 ¾/бушель виконувати недоцільно. Проте, ще є час до експірації, а відповідно і можливість, що цей опціон кол може перетворитись у опціон "при грошах".

Перейдемо до розгляду опціону пут. Коли ціна виконання – 260, а ринкова ціна ф’ючерсу – 277 ¾ цента, то це є глибоким опціон "без грошей". Отже, покупець такого опціону не буде користуватись своїм правом продати ф’ючерс на кукурудзу за 260 центів/бушель, адже поточна ф’ючерсна ціна 277 ¾/бушель.

Премія за глибокий опціон "без грошей" буде на рівні – 1/4 цента. Премія – це тимчасова цінність, адже, починаючи із 260 центів/бушель, опціон пут не має своєї дійсної цінності. Тимчасова цінність опціону показує гнучку можливість перетворення опціону пут на опціон "при грошах".

Якщо ціна опціону пут "при грошах" з ціною виконання для липня 2012 року – 290 центів та ф'ючерсній ціні – 277 ¾ цента/бушель, тоді опціон може розглядатися, як глибокий опціон "при грошах". Премія – 12 1/2 цента/бушель складається з дійсної цінності – 12 1/4 цента/бушель та – 1/4 цента – тимчасової цінності.

Премія опціонів визначається у прямій залежності від наявного співвідношення руху ціни купівлі та продажу ф’ючерсів на аграрну продукцію. Право продавати за низькою ціною виконання щодо ф'ючерсної ціни має низьку цінність. Натомість, опціони пут із високою ціною виконання мають високий ромір премії.

З іншого боку, право купити сільськогосподарський актив за низькою ціною має вищу цінність, аніж право купити актив за високою ціною. Отже, опціон кол з низькою ціною виконання має вищі премії.

Коли поточна ф'ючерсна ціна дорівнює ціні виконання опціону, тоді цінність пута буде дорівнювати цінності кола. Іншими словами, за такий опціон  слід сплачувати таку ж саму ціну, як і для отримання права купити чи продати ф'ючерс на аграрну продукцію, ціна якого дорівнюватиме ціні виконання опціону.