1. Загальні відомості

Перші кроки до створення автоматизованих систем контролю за станом довкілля проклали дистанційні метеорологічні станції, які були призначені для оперативного вимірювання швидкості та напрямку вітру, температури і вологості повітря. Вибір параметру контролю здійснювався за допомогою оператора, а надалі стали більш поширенішими метеорологічні станції з автоматизованим вибором контрольованого параметру.

З часом з'явилась радіотелеметрія для проведення різного роду телевимірювань метеорологічного напрямку. Була розроблена дрейфуюча автоматична радіометеорологічна станція, призначена для автоматичної передачі по радіо стану погоди з дрейфуючого льоду. Пізніше були створені метеорологічні ракети типу МР-1 та супутники різного метеорологічного призначення.

Спостереження за зміною стану довкілля, які відбувається з природних причин, тривають вже досить давно, оскільки суттєві зміни біосфери відбуваються впродовж тривалого часу. На відміну від них зміни під впливом діяльності людини можуть відбуватися досить швидко. Для спостереження і контролю за ними необхідні сучасні методи вимірювання, де особливе місце займають фізичні, фізико-хімічні та біологічні методи. На основі цих методів було створено багато різноманітних приладів і систем вимірювання параметрів навколишнього середовища.

Антропогенний вплив на довкілля, постійно зростає, спричиняючи соціально-економічні втрати і порушення екологічної рівноваги. Освіта, наука і техніка повинна стати більш доцільними на шляху зменшення антропогенного навантаження довкілля і направити свої зусилля на розробку сучасних методів і засобів контролю навколишнього середовища з використанням сучасних ЕОМ.

Автоматизовані системи контролю забруднення атмосферного повітря (АСКЗП) почали створюватись вперше в  найбільше промислово розвинених країнах – США та Японії – ще в 60-х роках  20 століття, а в теперішній час функціонують в Австрії, Болгарії, Бразилії, Великобританії, Угорщині, Канаді, Мексиці, Франції та ін.

З часом були розроблені системи контролю забруднення води земельних ресурсів. Всі ці автоматичні системи побудовані за принципом дії інформаційно–вимірювальних систем різного призначення, в залежності від вимог контролю та вимірювань параметрів атмосферного та водного середовищ.