1. Сортамент лісоматеріалів

Лісоматеріали діляться на круглі – колоди та пиляні – пиломатеріали.

Колоди – частини стовбура дерева з обпиляними торцями та очищені від сучків. Технічні вимоги до круглих лісоматеріалів та їх розміри наведені в ДСТУ. Круглі лісоматеріали в залежності від якості поділяються на 1, 2 та 3 сорти.

Колоди мають природне зменшення діаметра по довжині стовбура, що називається втечею. Діаметр круглих лісоматеріалів визначається діаметром тонкого кінця. По діаметру колоди діляться на групи: дрібні (підтоварники), діаметром менше 14 см; середні, діаметром 14...24 см із градацією через 2 см; великі, діаметром понад 26 см з градацією через 2 см. Випускаються також калібровані колоди з постійним діаметром по довжині. Колоди для будівництва мають стандартну довжину від 3,0 до 6,5 м з градацією через 0,5 м. Довші колоди готуються за спеціальним замовленням для опор ЛЕП.

Круглі лісоматеріали використовуються як крокв, опор ЛЕП, паль, а також застосовуються при влаштуванні конструкцій тимчасового призначення та будівельних риштувань.

Пиломатеріали отримують шляхом розпилювання круглих лісоматеріалів на лісопильних рамах або круглопильних верстатах. Пиломатеріали поділяються за характером обробки: на обрізні (обпиляні з 4 сторін по всій довжині); обзольні (частина поверхні не обпиляна по всій довжині через збіг колоди); необрізні (не обпиляні дві кромки).

Пиломатеріали прямокутного перерізу діляться на дошки (пласть удвічі більша за кромку), бруски (ставлення i пащі до кромки менше двох) та бруси (розміри пласті та кромки понад 100 мм). Широку сторону дошки називають пластю, вузьку – кромкою, а лінію їхнього перетину – рубом.

За якістю деревини та обробки дошки та бруски поділяють на п'ять сортів (добірний, 1, 2, 3, 4-й), а бруси – на чотири (1, 2, 3, 4-й).