2. Макроструктура деревини

Повне уявлення про структуру деревини дають три розрізи стовбура дерева: поперечний, радіальний та тангенціальний поздовжній (по хорді).

На поперечному розрізі стовбура дерева розрізняють: серцевину – темну пляму діаметром 2...5 мм; ядро − центральна частина стовбура дерева, що має більш темне забарвлення; заболонь − світліша частина стовбура дерева, що примикає до кори; кору − зовнішній шар, що захищає дерево від механічних впливів.

Між корою та деревиною знаходиться тонкий шар живих клітин, видимий лише під мікроскопом і званий камбієм. Шар камбію відкладає у бік кори луб'яні клітини, а до центру – клітини деревини – так росте дерево.

Концентричні шари, видимі на поперечному розрізі, називаються річні кільця і показують приріст дерева протягом року.

Ширина кілець вітчизняних порід дерев коливається (залежно від породи та умов зростання) від 1 мм (самшит) до 10 мм (тополя).

Річні кільця складаються з світлішого весняного шару, зверненого у бік ядра (рання деревина), і темнішого щільного літнього шару, зверненого до кори (пізня деревина). На радіальному розрізі річні шари видно у вигляді поздовжніх паралельних смуг, але в тангенціальному – у вигляді звивистих ліній.


На поперечному розрізі видно також світлі блискучі смуги, що йдуть у радіальному напрямку. Це серцевинні промені, якими проходять поживні речовини в дереві поперек волокон.