Органолептичний метод

При  цьому  методі  визначення  значень  показників  якості товарів проводять за допомогою органів чуття: зору, нюху, дотику, слуху і так далі. Перевагами цього методу є простота і швидкість виконання.Органолептичний метод застосовують при оцінці зовнішнього вигляду і дефектів виробу.Для деяких товарів цей метод визначення  значень показників є єдино можливим,  наприклад  при  оцінці  запаху  парфюмерно-косметичних  товарів.Проте  оцінка  показників  за  допомогою  органів  чуття  в  значній  мірі суб'єктивна і не виражається безпосередньо кількісними показниками.Для  кількісної  оцінки  значень  показників  використовують  бальну систему.  Кожен  показник  при  цьому  оцінюють  умовним  числом  балів  за ступенем  оцінки.  Зазвичай  застосовують  чотири  ступені  оцінки  –  відмінно, добре,  задовільно  і  погано.  Кількість  балів  по  ступеню  оцінки  може  бути різним.  На  практиці  широко  застосовують  співвідношення  3:2:1:0  (3  – відмінно, 2 – добре, 1 – задовільно і 0 – погано) або 4:2:1:0 (4 – відмінно, 2 – добре і так далі). Інтервал оцінки може дробитися з точністю до 0,1 балу.

» Глосарій

Доступність

Шрифти Шрифти

Розмір шрифта Розмір шрифта

1

Колір тексту Колір тексту

Колір тла Колір тла

Кернінг шрифтів Кернінг шрифтів

Видимість картинок Видимість картинок

Інтервал між літерами Інтервал між літерами

0

Висота рядка Висота рядка

1.2

Виділити посилання Виділити посилання