Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  (Далі)
  Все

А

Алфавіт коду

це  система  знаків,  прийнятих  для  утворення  коду (цифри, букви, їхні комбінації,  штрихи). У зв'язку з цим алфавіти кодів можуть бути цифрові, буквені, буквено-цифрові та штрихові.

Антропометричні властивості

здатність товарів при споживанні (експлуатації) повністю відповідати вимірюваним характеристикам споживача. Такі властивості повинні створювати комфортність, зручність при споживанні товарів. Найбільшого значення вони набувають під час контролю якості непродовольчих товарів, особливо взуттєвих, одягу. Тому при проектуванні і розробці продукції використовуються дані про антропометричні заміри населення, на основі яких встановлюються розміри одягу, взуття, головних уборів.

Асортимент товарів

набір  товарів,  об'єднаних  за  якою-небудь ознакою або сукупністю ознак.Термін пішов від французького слова «assortiment», що означає підбір  різних  видів  і  сортів  товарів. 


Б

Безвідмовність

здатність товарів виконувати функціональне призначення без виникнення дефектів, через які неможлива або призупинена їх подальша експлуатація.


Безпечність

стан, за якого ризик шкідливості або збитку обмежений допустимим рівнем. Щодо якості споживних товарів безпека може бути визначена як відсутність допустимого ризику для життя, здоров'я і майна споживачів у процесі експлуатації або споживання товарів. Безпечність – найважливіша властивість якості, що має бути притаманна усім споживним товарам. На відміну від споживних властивостей, погіршення або втрата яких призводить до втрати функціонального або соціального призначення, перевищення допустимого рівня показників безпеки переводить продукцію в категорію небезпечної. Небезпечна продукція підлягає знищенню, а продукцію, що втратила споживні властивості, або відносять до умовно придатної, яку можна використати на промпереробку, або її втрачені властивості можуть бути відновлені після відповідного усунення дефектів.


Біологічна повноцінність

збалансований вміст незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів, мінеральних речовин, поліфенольних сполук.


В

Визначальний показник

показник,  за  яким  оцінюють  якість продукції. Визначальний показник якості продукції використовують під час експертного  методу  оцінювання  якості  продукції.  Потрібно  встановити номенклатуру  показників,  за  якими  оцінюється  якість  конкурентної продукції,  та  шкалу  можливих  оцінок  кожного  показника.  Визначальний показник  якості  знаходять  наступним  чином:  експерти  оцінюють  у  балах кожний показник якості. Після цього середнє арифметичне значення оцінки кожного  показника  помножують  на  коефіцієнт  вагомості  і  підсумовують добутки.


Вкладки

це різновид етикеток, що мають певний напрямок інформації про  товар.  Вони  містять  відомості  про  найменування  товару  і  виробника (назва фірми, зміна, в якій вироблено товар, номер укладника товару тощо). Іноді вкладки містять відомості про споживчі властивості товару (перш за все функціональні  властивості,  правила  вживання  чи  експлуатації). У  цьому випадку  вкладки  виконують  додаткові  функції  –  рекламного  листка  або проспекту. Найчастіше вкладки використовують при упаковці кондитерських виробів, косметичних та лікарських засобів, товарів побутової хімії.


Властивість продукції

це об’єктивна особливість, яка може  виявитися  під  час  її  створення,  експлуатації  чи  споживання.


Вміст поживних речовин і їх співвідношення

оптимальне співвідношення між білками, жирами і вуглеводами в харчових продуктах для дорослих і дітей старшого віку 1:1:4, для дітей молодшого віку - 1:1:3.


Сторінка:  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  (Далі)
  Все