Харчові інфекції (хвороби) (англ. food-born infections (diseases))
- група хвороб, збудники яких передаються і розповсюджуються аліментарним (орально-фекальним) шляхом, а продукти харчування є при цьому провідним фактором трансмісії (49). Це своєрідна нозологічна категорія ветеринарно-медичного значення об’єднує сальмонельози, кампілобактеріоз, іерсініози, лістеріоз, ешеріхіози, трихінельоз і ін. (Б.Л. Черкаський). Бактеріози, які відносяться сюди раніше означалися як харчові токсикоінфекції. У кругообігу збудників останніх контаміновані продукти харчування (так звані зіпсовані продукти - м’ясні, молочні, овочеві, яйце) служать не просто механічним фактором передачі, а є ампліфікатором - середовищем перетворення і накопичення збудника в дозах, достатніх для розвитку токсикоінфекції при зараженні організму.