Грилями прийнято називати апарати, що представляють собою робочу камеру, яка
вільно сполучається з навколишнім середовищем, обмежену стінками і дверцятами,
найчастіше виконаними з вогнетривкого скла, усередині якої може обертатися
ротор з набором шпажок (вертелів) чи кошиків. Замість ротора може бути
установлений вертел з набором хрестовин і шпажок, набором вилок чи решіток, що
можуть робити безупинний обертальний чи переривчасто-обертальний рух. Крім
того, у робочу камеру грилів установлюють нерухомі решітки чи противні.
Притискні
(контактні) грилі призначені для смаження продуктів контактним способом
одночасно з двох боків. Продукт поміщають на нижню нагріту чавунну жарову
поверхню, накривають верхньою, у такий спосіб він обсмажується з обох боків.
Під нижньою поверхнею встановлено піддон для збирання залишків жиру.