Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все

Т

Телевізійна система готелівв

Телевізійна система. Залежно від призначення систему класифікують як систему: для відеоспостереження; охорони; інформаційна; гостьова, підприємств харчування; конференц-залів.

Більшість готелів у всіх номерах встановлює телевізори. Для готелів категорії «одна» і «дві зірки» встановлення телевізорів не є обов’язковим,  для готелів «три» і більше зірок - наявність телевізорів є обов'язкова. Встановлюється система супутникового телебачення, телевізор має бути з дистанційним управлінням.

Питання комплектації телевізорами номерів має відповідати вимогам Національного стандарту ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів", а саме: в одно-двозіркових готелях телевізори встановлюються в номерах на прохання гостя, три зірки і вище - кольорові телевізори повинні бути в усіх номерах. У готелях 4-5* передбачено отримання програм основних телекомпаній світу та готельного відео каналу з дистанційним управлінням.



Телефонна мережа готелів

Телефонна мережа готелів передбачає встановлення телефону у кожному готельному номері, у багатокімнатних номерах встановлюють два апарати, один з яких без набору номера паралельний або використовують спеціальну кнопку виклику у разі потреби.

Телефонна мережа складається з бази до якої підключаються телефони готелю, база підключається до міської АТС. Таким чином абонементи можуть переговорюватися між собою всередині готелю,  а також із зовнішніми лініями.



Теплова обробка

Теплова обробка – це процес зміни теплового стану продуктів та інших речовин (середовищ).



Теплове устаткування

Теплове устаткування призначене для нагрівання (теплової обробки) харчових продуктів: пастеризації, стерилізації, варіння, смаження.



Техніко-економічне планування

Техніко-економічне планування полягає в розробці річного плану з розбивкою за кварталами. Як правило, цей план включає: виробничу програму випуску продукції заводом; план праці; ліміти матеріально- технічного забезпечення; план собівартості транспортних робіт; план організаційно-технічних заходів; зведення техніко-економічних показників.



Технологічний процес

Технологічний процес (скорочено ТП) – це впорядкована послідовність взаємопов'язаних дій, що виконуються для досягнення необхідного стану предмету праці – матеріального об’єкту в процесі виробничої діяльності.

Технологічний процес (англ. Manufacturing process, фр. Processus technologique) — це частина виробничої діяльності, що складається з дій зі зміни стану предмета праці.



Тістомісильні машини

Тістомісильні машини абезпечують рівномірне розподілення всіх інгредієнтів у загальному об’ємі, заміс тіста і його пластифікацію.



Товарні ваги

  • Товарні ваги — це ваги, що встановлюються на підлозі і мають максимальну межу зважування від 60 кг до 2 т. Вони використовуються на промислових підприємствах, складах, оптових базах, в магазинах.


Торго́вельне обла́днання

Торго́вельне обла́днання використовується для викладки, зберігання та продажу товарів. Метою торговельного обладнання є реалізація продукції.

В цілому  в готельному та ресторанному господарстві торговельне устаткування призначене для забезпечення процесу реалізації товарів і послуг.



Торговельне устаткування

Торго́вельне обла́днання використовується для викладки, зберігання та продажу товарів. Метою торговельного обладнання є реалізація продукції.

В цілому  в готельному та ресторанному господарстві торговельне устаткування призначене для забезпечення процесу реалізації товарів і послуг.



Торговельними автоматами

Торговельними автоматами називаються пристрої, що в автоматичному режимі (без оператора) здійснюють процес обміну товару на гроші чи грошові еквіваленти.

Більшість автоматів поділяють на два класи:

І. Автомати дозуючі для продажу рідких товарів.

ІІ. Автомати для продажу штучних товарів.



Торгові ваги

  • Ваги торгові — використовуються для визначення маси товарів під час продажу. Як їх різновид широко використовуються ваги торгові електронні — ваги, розраховані для торгівлі з продавцем, які можуть здійснювати різні функції: калькулювати вартість товару після введення ціни за кілограм, підсумовувати вартість декількох покупок і (при необхідності) розраховувати здачу, здійснювати анулювання маси тари, підведення підсумку продажів за день. Багато моделей ваг оснащені клавішами пам'яті у кількості від 28 до 200, кожна з яких це комірка пам'яті, в яку програмується ціна товару за кілограм. Торгові ваги залежно від найбільшої межі зважування поділяються на три категорії:
  • до 6 кг (ціна поділки 2 г);
  • до 15 кг (ціна поділки 5 г);
  • до 30 кг (ціна поділки 10 г).



Тостер

Тостером прийнято називати апарати для підсмажування (розігріву) готових до вживання виробів на горизонтальних решітках чи між решітками, що можуть бути встановлені вертикально чи обертатися. У цьому випадку теплова обробка виробів здійснюється з двох сторін.



Транзитна форма постачання товару

Транзитна форма постачання товару передбачає прямі зв'язки постачальник-підприємство, минаючи проміжні оптові фірми. Для швидкопсувних, а також великих за обсягом товарів (борошно, цукор, макаронні вироби і т. д.).

Використовується транзитна форма, для нешвидкопсувних — складська, а в більшості випадків застосовується змішана форма постачання.

Доставка продуктів здійснюється централізованим і децентралізованим способами.

Централізована доставка товарів на підприємства здійснюється силами і засобами постачальників. При централізованій доставці підприємство звільняється від необхідності мати свій транспорт.

При децентралізованій доставці вивезення товарів від постачальників забезпечує безпосередньо саме підприємство, використовуючи власний транспорт.



Транспорт загального користування

Транспорт загального користування – це галузь національної економіки, що задовольняє потреби всіх галузей та населення в перевезенні вантажів і людей.


Транспорт незагального користування

Транспорт незагального користування охоплює внутрішньовиробничий транспорт, а також транспортні засоби всіх видів, що належать нетранспортним організаціям.



Транспортне господарство підприємства

Транспортне господарство підприємства – сукупність загальнозаводських та цехових підрозділів, що забезпечують переміщення людей та вантажів між окремими виробничими ділянками, цехами, робочими місцями та за межами підприємства.



Транспортний засіб загального призначення

Транспортний засіб загального призначення - транспортний засіб не обладнаний спеціальним устаткуванням і призначений для перевезення пасажирів або вантажів (автобус, легковий автомобіль, вантажний автомобіль, причіп, напівпричіп з бортовою платформою відкритого або закритого типу).



Транспортні тарифи

Транспортні тарифи – це форма ціни на послуги транспорту.



Турбосолярій

Турбосолярії з потужною системою охолодження завдяки якій солярій довгий час може працювати без перерви.




Сторінка:  1  2  (Далі)
  Все