Об’єкт товарознавства товари як
продукти праці для
задоволення потреб споживача та методи їх теоретичного і практичного
пізнання. |
|
Об’єкт стандартизації досліджуваний предмет, що підлягає
стандартизації.
|
|
Ознака класифікації властивість або характеристика об’єкта,
за яким здійснюється класифікація. |
|
Органолептичний метод При цьому методі
визначення значень показників
якості товарів проводять за допомогою органів чуття: зору, нюху, дотику,
слуху і так далі. Перевагами цього методу є простота і швидкість виконання.Органолептичний метод застосовують
при оцінці зовнішнього вигляду і дефектів виробу.Для деяких товарів цей метод
визначення значень показників є єдино
можливим, наприклад при
оцінці запаху парфюмерно-косметичних товарів.Проте оцінка
показників за допомогою
органів чуття в
значній мірі суб'єктивна і не
виражається безпосередньо кількісними показниками.Для
кількісної оцінки значень
показників використовують бальну систему. Кожен
показник при цьому
оцінюють умовним числом
балів за ступенем оцінки.
Зазвичай застосовують чотири
ступені оцінки –
відмінно, добре, задовільно і
погано. Кількість балів
по ступеню оцінки
може бути різним. На
практиці широко застосовують
співвідношення 3:2:1:0 (3 –
відмінно, 2 – добре, 1 – задовільно і 0 – погано) або 4:2:1:0 (4 – відмінно, 2
– добре і так далі). Інтервал оцінки може дробитися з точністю до 0,1 балу. |
|
Основа коду це число знаків в алфавіті коду.
|
|
Оцінка відповідності процес доведення
того, що задані вимоги, які
стосуються продукції, процесу, послуги, системи, особи чи органу, були
виконані. |
|