Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

У

Умови праці

сукупність факторів виробничого середовища, що впливають на здоров’я і працездатність людини в процесі праці (ГОСТ 9. 605-74). Умови праці  поділяються на оптимальні, допустимі, шкідливі та небезпечні


Умови праці у тваринництві

  1. Мінливі параметри мікроклімату на робочому місці, яке може періодично змінюватися (робота на відкритому повітрі та всередині тваринницьких та інших приміщень) і  де часто наявні протяги, недотримання встановлених нормативів щодо температури і вологості.
  2. Режим праці, який часто передбачає перерви протягом робочого дня,  подолання значних відстаней, роботу в приміщеннях і поза ними у різні періоди року.
  3.  Наявні професійні шкідливості: а) можливе перегрівання і переохолодження тіла залежно від параметрів мікроклімату всередині і зовні виробничих приміщень; б) можливість отруєння внаслідок вдихання шкідливих газів та пилу чи їх потрапляння на відкриті ділянки шкіри; в) можливість потрапляння до організму збудників інфекційних хвороб, оскільки твариннику часто доводиться контактувати з хворими тваринами.
  4. Виробничі небезпеки: високий рівень ризику травмування під час контактування з норовливими та неспокійними тваринами у разі їх доглядання, обстеження та санітарного обробляння

Управління професійними ризиками

ітеративний процес з чітко визначеними етапами:

  1. Встановлення (ідентифікація) небезпек і виду ризиків на робочому місці.
  2. Аналіз ризику подій, обставин з виокремленням найбільш значущих ризиків.
  3. Оцінення ризиків - кількісний опис виявлених ризиків, розрахунок їх ймовірності та тяжкості наслідків.
  4. Ранжування і відбирання ризиків - визначення ступеня значущості ризиків.
  5. Розроблення заходів впливу на ризик для його усунення (недопущення) або зниження рівня

Управлінська інформація

  • наявні та потенційні (можливі) небезпеки у кожному структурному (виробничому) підрозділі;
  • про ступінь ризику виконання виробничих процесів за наявності небезпечних та шкідливих виробничих чинників;
  • про стан виконання планів робіт, наказів, розпоряджень, приписів з питань охорони праці