Практичне заняття 1
Тема 1. Макроекономічні індикатори розвитку аграрного сектору економіки
Мета: закріпити навчальний матеріал теоретичних розвитку аграрного сектору економіки.
Завдання:
1) кожен студент має підготуватися до практичного заняття по лекційному матеріалу;
2) скористатися cписком рекомендованої літератури для осягнення нижченаведеного плану питань по цій темі;
3) опрацювати відповідну навчальну, довідкову та статистичну інформацію подати підготовлений презентаційний матеріал, винесений на практичне заняття.
Методичні рекомендації: практична частина роботи виконується після лекції 1 на практичному занятті під керівництвом викладача. На практичному занятті ми розглядаємо три задачі. Самостійно студент пише висновки і надсилає завершену роботу на перевірку до практичного заняття №2.
Форма та строки подання: опитування й обговорення питань практичного заняття, розгляд презентацій та вирішення практичних вправ. Написаний і/або надрукований матеріал у ході самостійної роботи за цією темою студент надсилає файлом(-ами) викладачу для перевірки у цій вкладці ресурсу. Готові завдання доповідаються та захищаються на практичному занятті.
Критерії оцінювання: за результатами опитування, заслуховування відповідей на поставлені питання, обговорення питань практичного заняття й заслуховування та розгляду презентацій та вправ, перевірки самостійної роботи студентів кожен студент може отримати за аудиторну й самостійну роботу по темі 1 максимальну суму балів - 10.
Якщо допущено незначні помилки й погрішності в розумінні суті питання - 4-9 балів; студент недостатньо доповів інформаційного матеріалу по питанню й губиться при відповіді на задані аудиторією і викладачем питання - 3 бали; студент не готовий до заняття або доповідає на дуже низькому освітньому рівні - 0, 1 чи 2 бали.
Задача 1
Використовуючи дані статистичного збірнику «Сільське господарство України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити структуру валової продукції сільського господарства в Україні, а також як змінився даний показник в динаміці. Зробити висновки.
1. Валова продукція сільського господарства в постійних цінах 2016 року в Україні, млн. грн.
Показники
|
2020 рік |
2022 рік |
||||
Валова продукція, всього |
в тому числі |
Валова продукція, всього |
в тому числі |
|||
рослин-ництво |
тварин-ництво |
рослин-ництво |
тварин-ництво |
|||
Всі категорії господарств |
|
|
|
|
|
|
в тому числі |
|
|
|
|
|
|
- сільськогосподарські підприємства |
|
|
|
|
|
|
- фермерські господарства |
|
|
|
|
|
|
- господарства населення |
|
|
|
|
|
|
Задача 2
Використовуючи дані статистичного збірнику «Сільське господарство України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити як змінилося виробництво основних видів сільськогосподарської продукції в Україні за останні роки. Зробити висновки.
2. Виробництво основних видів сільськогосподарської продукції в Україні
Види продукції |
2021р. |
2023р. |
2024р. |
Зернові та зернобобові культури, тис. т |
|
|
|
Цукрові буряки (фабричні), тис. т |
|
|
|
Соняшник, тис. т |
|
|
|
Соя, тис. т |
|
|
|
Ріпак, тис. т |
|
|
|
Картопля, тис. т |
|
|
|
Овочі, тис. т |
|
|
|
Плоди та ягоди, тис. т |
|
|
|
М’ясо всіх видів (у забійній вазі), тис. т |
|
|
|
- яловичина і телятина |
|
|
|
- свинина |
|
|
|
- м'ясо птиці |
|
|
|
- інші види |
|
|
|
Молоко, тис. т |
|
|
|
Яйця, млн. шт. |
|
|
|
Вовна, т |
|
|
|
Задача 3
Використовуючи дані статистичного збірнику «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України» (http://www.ukrstat.gov.ua), визначити зміни в балансах попиту і пропозиції окремих видів сільськогосподарської продукції за останні роки. Зробити висновки.
3. Динаміка балансу зерна кукурудзи в Україні, тис. тонн
|
роки |
||||
2010 |
2016 |
2019 |
2020 |
2021 |
|
Виробництво |
|||||
Зміна запасів (на кінець року) |
|||||
Імпорт |
|||||
Усього ресурсів |
|||||
Експорт |
|||||
Витрати на корм |
|||||
Витрати на посів |
|||||
Втрати |
|||||
Переробка на нехарчові цілі |
|||||
Фонд споживання |
|||||
внутрішнє споживання/ виробництво |
|||||
витрати на корм/ виробництво |
|||||
експорт/виробництво |
- 2 вересня 2024, 09:08
- 1 лютого 2025, 14:40
- 1 лютого 2025, 14:40
- 1 лютого 2025, 14:40
- 1 лютого 2025, 14:40
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання