Практичне заняття 17
ТЕМА 14.
Універсальні кухонні машини та сортувально-калібрувальне устаткування
Мета роботи: вивчити принцип дії і конструкцію універсальних кухонних машин; вивчити принцип дії і конструкцію сортувально-калібрувального устаткування; скласти кінематичні і гідравлічні схеми, технологічного обладнання.
Методичні рекомендації до виконання практичного завдання прикріплені у файлі.
Приклади розв"язування задач:
Технічна характеристика
Продуктивність, кг/с, ……………………………..до 0,140
Ємність бункера, кг, ……………………………….не менше 40
Рід струму і частота, Гц: …………………………..трифазний змінний 50
Номінальна потужність, Вт ………………………1100
Розмір сторони ячейки сита, м ……………………0,0012 x 0,0014
Номінальна споживана електpоенеpгія, Вт.год,…не більше 1000
Габаритні розміри, м, не …………………………..більше 0,860х0,670х1,130
Максимальна довжина з опущеним підйомником, м, ………………не більше 1,375
Маса, кг, …………………………………………….не більше 155
Визначення теоретичної продуктивності устаткування для просіювання
борошна TQ , кг/с, по формулі:
(3.1)
де F - площа поверхні просіювального сита, м2;
f 0 = 48,5% - живий перетин поверхні сита;
v0 - швидкість руху продукту через сито, м/с;
ρ
- насипна щільність борошна, кг/м3 ( = 550 ... 600 кг/м3);
E - коефіцієнт використання площі сита (Е = 0,25 ... 0,4);
а - довжина отвора в ситі (по дузі кола), м;
D - діаметр циліндричного сита, м.
У борошнопросіювачах застосовується циліндричне сито, тому знаходимо площу поверхні сита, за формулою:
F = πD2 / 4, (3.2)
де D - діаметр сита, м.
F = 3,140,560 2/ 4 = 0,246м2
Швидкість руху продукту через сито v 0 (м/с) визначаємо по залежності:
(3.3)
де ω - кутова швидкість обертання ротора, 1− с ;
пр K - коефіцієнт проковзування продукту ( Kпр=0,7...0,8 ).
(3.4)
де n - число оборотів в хвилину, об/хв;
(3.5)
де dш і Dш - діаметри ведучого і веденого шківів, м;
n дв - частота обертання ротора електродвигуна, об/хв;
За формулою (3.4) знаходимо кутову швидкість:
Швидкість руху продукту через сито v 0(м/с) знаходимо за формулою (3.3):
Тепер, знаючи всі параметри, знайдемо теоретичну продуктивність за формулою (3.1):
Розрахунок потрібної потужності електродвигуна
Розрахуємо теоретичну потужність на привід ротора борошнопросіювача за формулою:
(3.6)
де N 1- потужність, що витрачається на транспортування борошна шнеком, Вт;
N 2- потужність витрачається на розгін борошна, Вт;
N 3- потужність потрібна на обертання живильних лопатей, Вт;
N 4 - потужність необхідна для обертання ротора, Вт.
(3.7)
Потужність електродвигуна приводу борошнопросіювача, (Вт) знаходимо за формулою:
Завдання для розрахунку.
Визначити теоретичну продуктивність борошнопросіювача.
Завдання для звіту
1. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації привода П-ІІ з комплектом змінних механізмів
2. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації універсального привода ПУ-0,6
3. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації універсальної кухонної машини УКМ-01 з механізмом для нарізування овочів:
4. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації універсального привода ПМ-1,1 для м’ясного цеху з комплектом змінних механізмів
5. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації просіювача електричного ПЕ-350
6. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації малогабаритного просіювача борошна вібраційний МПБВ-300
7. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації машини МПБ-800М для просіювання борошна
8. Описати будову, принцип роботи та правила експлуатації просіювача МЗ-24-300
Контрольні запитання:
1. Економічна ефективність використання універсальних приводів.
2. Які універсальні приводи сучасного виробництва Ви знаєте?
3. Які змінні механізми входять у комплект приводу м’ясного цеху ПМ-1,1?
4. Правила експлуатації універсальних приводів
5. Машини для просіювання борошна, їх призначення та принцип дії.
6. На чому ґрунтується принцип дії машин ПЕ-350 та МПБВ-300 для просіювання борошна?
7. Чим різняться принцип дії машин ПЕ-350 і МПБВ-300 та МПБ-800М і МЗ-24-300 для просіювання?
Форма подання результатів виконаної роботи: завдання виконується студентами та надсилається через систему Elearn 1 файлом (назва файлу "Ivanкіv_PR6-7") на перевірку у форматі Microsoft Word.
Вимоги до термінів подачі та оформлення - робота має містити відомості про виконавця та бути надіслана у визначений термін (зазвичай до наступного практичного заняття).
Критерії оцінювання практичного заняття - 8 балів.
- 21 червня 2022, 14:24
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла