Практичне заняття 29
ТЕМА 25. Холодильне обладнання.
Розрахунок потреби, принципи добору і правила експлуатації холодильного обладнання
Мета: вивчення студентами принципу роботи та розрахунок потреби в холодильному обладнанні.
Завдання: вивчити призначення, будову та принцип роботи компресорного та абсорбційного холодильного обладнання, провести розрахунок потреби, принципи добору і правила експлуатації холодильного обладнання.
Зміст звіту: розрахунок потреби холодильного обладнання відповідно до варіанту завдання.
Теоретичні відомості
1. Вибір холодильного обладнання (на прикладі торговельної мережі)
Вибір холодильного обладнання залежить від асортименту й кількості швидкопсувних товарів, режиму й особливостей їх зберігання, методів продажу товарів. Так, для торгівлі замороженими продуктами (м'ясом, птицею, овочами, фруктами) необхідно передбачити низькотемпературні камери й прилавки, для продажу охолоджених продуктів — середньо-температурне, а для реалізації свіжих кондвиробів, фруктів, ягід слід підібрати високотемпературне холодильне обладнання.
З урахуванням технології продажу обирають для торгових залів магазинів самообслуговування відкрите (ПВХС-1-0,315), а для магазинів з традиційними методами торгівлі — закрите (ПВХС-1-0,63) холодильне обладнання.
Обчислення необхідної охолоджуваної площі для певної групи товарів проводиться залежно від режиму їх зберігання, норм завантаження на 1 м2 охолоджуваної площі за формулою:
П = Р х Т х К: Н,
де П – охолоджувана площа, м2;
Р – середньоденна реалізація продуктів, кг;
Т – термін зберігання, дні (табл. 1);
К – коефіцієнт переведення вантажної площі в корисну (від 1,5 до 1,7);
Н – норма завантаження продуктами, кг/м2.
Холодопродуктивність агрегатів для холодильного обладнання обчислюється за формулою:
Q= 130 х П х 24 х K : Г,
де Q – необхідна холодопродуктивність, ккал/год;
130 – питомі витрати холоду на 1 м2 охолоджуваної площі, ккал/год;
П – охолоджувана площа обладнання, м2;
24 – кількість годин в добі;
К – коефіцієнт втрат холоду, який дорівнює 1,3;
Г – час роботи холодильної машини за добу (береться 16 год).
Таблиця 1- Терміни й умови зберігання охолоджуваних продуктів
Назва продуктів |
Термін зберігання, діб |
Норма навантаження, кг/м2 |
Коефіцієнт переведення вантажної площі в загальну |
Режим зберігання |
|
Температура, ° С |
Віднос на воло гість. % |
||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
М'ясо: |
|||||
охолоджене |
3 |
170 |
1,5 |
2 |
78 |
морожене |
5 |
150 |
1,5 |
-2 |
82 |
Птиця |
|
|
|
|
|
охолоджена |
2 |
200 |
1,5 |
2 |
80 |
морожена |
5 |
180 |
1.5 |
-2 |
85 |
Риба: |
|
|
|
|
|
охолоджена |
2 |
240 |
1,7 |
0 |
90 |
морожена |
4 |
260 |
1,7 |
-2 |
92 |
Гастрономія |
3 |
220 |
1,5 |
2 |
80 |
Молочні продукти |
2 |
280 |
1,5 |
3 |
82 |
Жири тваринні |
10 |
280 |
1,5 |
4 |
82 |
Яйця |
6 |
240 |
1,5 |
3 |
82 |
Томати, огірки |
3 |
270 |
1,6 |
5 |
82 |
Фрукти |
5 |
220 |
1,6 |
4 |
82 |
Ягоди |
2 |
190 |
1,6 |
5 |
82 |
Овочі |
8 |
310 |
1,6 |
5 |
82 |
Цибуля |
15 |
200 |
1,6 |
8 |
80 |
Напої фруктові й мінеральні |
10 |
300 |
1,6 |
4 |
82 |
За визначеною холодопродуктивністю добирають холодильну машину залежно від її технічної характеристики, наведеної в довідниках або каталогах.
2. Потреба в
холодильному обладнанні (магазинів)
Потребу в холодильному обладнанні визначають за приблизними нормами технічного оснащення магазинів (табл. 2), введеними з 1989 р. Потреба у певних типах обладнання обчислюється залежно від типу торговельного підприємства, площі торгового залу й технологічного процесу. Змонтоване на кооперативних підприємствах холодильне обладнання береться ремонтними підприємствами за договором на комплексне обслуговування.
Таблиця 2 - Наближені норми технічного оснащення магазинів та ЗРГ
Назва обладнання |
Кількість обладнання, одиниць |
Місткість, м3 |
||||||
"Продукти" |
"Універсам" |
|||||||
Торгова площа, м2 |
||||||||
150 |
200 |
400 |
250 |
450 |
650 |
850 |
||
Прилавок низькотемпературний |
— |
— |
— |
3 |
4 |
2 |
1 |
1,25** |
Прилавок середньотемпературний |
— |
— |
— |
— |
— |
3 |
5 |
2,0** |
Прилавок низькотемпературний |
— |
— |
— |
1 |
1 |
2 |
2 |
0,35** |
Шафа холодильна |
— |
— |
— |
І |
2 |
2 |
1 |
0,56* |
Камера холодильна |
1 |
1 |
2 |
2 |
2 |
2 |
1 |
6,0** |
Прилавок-вітрина середньотемпературний |
2 |
3 |
4 |
— |
— |
— |
— |
0,4* |
* Внутрішній об'єм. ** Корисний об'єм.
3. Правила експлуатації та безпека праці при роботі з холодильною машиною
У процесі експлуатації установки перевіряється герметичність системи, що запобігає витіканню холодильних агентів.
Місця витікання аміаку виявляють за допомогою хімічних індикаторів – фільтрувального паперу, змоченого розчином фенолроту (фенолфталеїну), спирту-ректифікату й гліцерину. За наявності в повітрі аміаку індикатор набуває малиново-червоного забарвлення.
Для визначення місця витікання хладону використовують ганоїдні електронні течешукачі або галоїдні лампи. Крім того, витікання хладону виявляють за допомогою мильної піни або прозиранням гаданого місця бензином, а потім обгортання його білим папером. Поява жирної плямі: свідчить про витікання холодоагента.
В разі значного витікання хладону слід негайно зупинити компресор, увімкнути вентиляцію або відкрити вікна й двері та усунути пошкодження.
Кожна холодильна установка має закріплюватися за певним працівником торгового підприємства, який стежить за її правильною експлуатацією. Оформлення технічної документації на холодильну установку, нагляд та огляд покладені на адміністрацію підприємства.
Безпечну експлуатацію хладонових холодильних установок забезпечують автоматичні пристрої, запобіжна арматура і контрольно-вимірювальні прилади. Запобіжні клапани встановлюються на компресорах і відокремлюються запірними вентилями від інших частин холодильної установки.
Випарники хладонових установок забезпечуються регулювальними приладами типу ТРВ. ПРВ. соленоїдними вентилями. Дані прилади автоматично забезпечують припинення подачі рідкого хладону у випарник при вимкненні компресора.
Шар інею на випарнику не допускається понад 5…6 мм, між ребрами випарника завжди має бути вільний від інею простір. Для усунення "снігової шуби" продукти видаляють, холодильну машину вимикають і дверцята обладнання залишають відчиненими доти, доки іній не розтопиться повністю.
Усувати "снігову шубу" з випарника ножами та іншими гострими предметами не дозволяється, бо це може призвести до його псування, витікання хладону із системи холодильної машини й виходу її з ладу.
Небезпечно користуватися холодильною машиною, якщо струмонесучі частини магнітних пускачів, рубильників, електродвигунів, приладів автоматики не закриті кожухами, а агрегати не мають огородження. Недопустимо примусово вмикати холодильну установку при несправних приладах автоматики й заклинювати електричні контакти приладів.
Нормальний режим роботи холодильної машини
При нормальному режимі роботи холодильної машини підтримується задана температура в охолоджуваному об'ємі, економічно витрачається електроенергія. Випарники мають бути вкриті тонким шаром інею рівномірно; всмоктувальний трубопровід від випарника до компресора – холодний і не вкритий інеєм, за винятком всмоктувальних трубок
низькотемпературних прилавків і камер, які вкриваються інеєм. Компресор у всіх випадках не має обмерзати. Рідинний трубопровід (меншого діаметра) повинен мати температуру навколишнього повітря. Робота компресора й електродвигуна – ритмічна, без ривків, сторонніх шумів і стуку.
Знання основних ознак нормального режиму роботи холодильної установки дає змогу своєчасно виявити відхилення і вжити заходів до їх усунення й попередження аварії.
Контрольні завдання:
За вихідними даними, приведених в табл. 3, розрахувати охолоджувану площу та холодопродуктивність обладнання.Таблиця 3. - Варіанти завдань:
Варіант |
Вид продукту |
Середньоденна реалізація продуктів, кг |
1,16 |
М'ясо охолоджене |
210 |
2,17 |
М'ясо заморожене |
150 |
3,18 |
Птиця охолоджена |
340 |
4,19 |
Птиця заморожена |
90 |
5,20 |
Риба охолоджена |
50 |
6,21 |
Риба заморожена |
120 |
7,22 |
Яйця |
30 |
8,23 |
Молоко |
80 |
9,24 |
Томати, огірки |
150 |
10,25 |
Цибуля |
60 |
11,26 |
Овочі |
130 |
12,27 |
Фрукти |
70 |
13,28 |
Ягоди |
40 |
14,29 |
Напої фруктові |
250 |
15,30 |
Гастрономія |
280 |
Форма подання результатів виконаної роботи: завдання виконується студентами та надсилається через систему Elearn 1 файлом (назва файлу "Ivanкіv_PR29") на перевірку у форматі Microsoft Word.
Вимоги до термінів подачі та оформлення - робота має містити відомості про виконавця та бути надіслана у визначений термін (зазвичай до наступного практичного заняття).
Критерії оцінювання практичного заняття - 9 балів.
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла