3. Етапи прийняття управлінських стратегічних рішень

Для досягнення мети лекції варто розглянути етапи процесу прийняття стратегічних рішень. Різні погляди вчених на етапи прийняття стратегічних рішень представлені в таблиці 1.

Таблиця 2. Етапи процесу прийняття стратегічних рішень

Автор

Назва етапу

Цюцюра С.В., Криворучко О.В., Цюцюра М.І.

Етап підготовки

Етап прийняття

Етап реалізації

 

 

Вороніна А.В., 
Копил О.В.

Визначення проблеми

Аналіз проблеми та збирання інформації

Вироблення альтернатив

Оптимізування

Реалізація управлінського рішення

Фоломкіна І.С.

Діагностика проблем

Формування стратегічних рішень

Підготовка стратегічних рішень

Реалізація стратегічних рішень

 


З таблиці 2 видно, що, в цілому, етапи мають одну основу та не надто різняться одне від одного. Якщо автор пропонує меншу кількість етапів, це не означає, що сам процес є менш трудомістким та масштабним. Сам процес, незалежно від кількості етапів, передбачає ідентифікацію проблеми, її діагностику, аналіз (підготовчий етап процесу), після цього мають бути запропоновані стратегічні альтернативи чи рішення, які засновуються на розрахунках та досвіді апарату, що включений в процес прийняття стратегічних рішень. Наступним є прийняття рішення та його реалізація. Але, саме на кожному етапі цього процесу, можуть виникати ризику різного ґенезу, що додає нових загроз ефективному прийняттю рішень. Тобто, до невизначеності умов функціонування підприємства в перспективі та ризиків, які виникають при цьому (політичний, інфляційний, валютний, військовий, ризик несплати платежів тощо), додаються ризики на кожному етапі процесу. А саме: на етапі підготовки може виникнути ризик неправильної ідентифікації проблеми, бачення її передумов та викривлене бачення наслідків для організації, неякісне використання ресурсів підприємства. На етапі винесення альтернатив стратегії та підготовки рішень може виникнути ризик некваліфікованих розрахунків чи помилки експертної оцінки, недостатнє врахування ситуації, що склалась та недооцінка її загроз, суб’єктивне ставлення до запропонованих альтернатив, що обмежує об’єктивне сприйняття реальності, викривлене чи неповне бачення майбутнього розвитку галузі, технологій виробництва тощо. На завершальному етапі процесу прийняття стратегічних рішень – реалізації – можуть виникнути ризики обмеження ресурсної бази, невиконання своїх обов’язків членами команди, недобросовісної конкуренції, постачання неякісної сировини чи продукції, непередбачувані ризики, які не було враховано тощо.

У таблиці 3 наведемо типові ризики, які можуть виникати на різних етапах прийняття управлінських рішень та методи їх оптимізації

Таблиця 3. Типові ризики на етапах прийняття управлінських рішень та методи їх оптимізації

Етапи прийняття стратегічного рішення

Типові ризики на етапах

Методи оптимізації

Визначення проблеми

Ризик неправильної ідентифікації, ресурсні та виробничо-господарські ризики, ризик невикористаних можливостей.

Розроблення процедури та політики прийняття стратегічних рішень в організації.

Аналіз проблеми та збирання інформації

Інформаційний, методичні, майновий та маркетинговий.

Залучення зовнішніх експертів, розвиток власної методики аналізу проблеми та збору інформації.

Вироблення альтернатив

Ризик невикористаних можливостей, ризик інерції, ризик креативності, логічності та послідовності.

Формування декількох взаємовиключних альтернатив, колегіальне та колективне вироблення альтернатив для стратегічних рішень.

Оптимізування

Ризик неузгодженості альтернативи, ідентифікації та врахування існуючих обмежень, ризик раціональності та обґрунтованості.

Ідентифікація та вплив на гнучкі обмеження, узгодження альтернативи з цілями та місією підприємства, розроблення методик та процедур обґрунтування рішень.

Реалізація управлінського рішення

Ризик опору з боку виконавців, ризик незабезпеченості реалізації рішення.

Залучення виконавців до процесу прийняття рішення, врахування інтересів виконавців, пояснення необхідності реалізації прийнятого рішення.


Тобто, з урахуванням цього, видно масштабність та складність процесу прийняття стратегічних рішень підприємництвом, що ускладняється не тільки факторами макрорівня, але й іншими факторами в процесі розробки рішення та його реалізації. 

Процес прийняття стратегічних рішень підприємства в умовах ризику та невизначеності є циклічним, і повинен мати безперервний характер. На практиці не існує єдиного алгоритму прийняття стратегічних рішень в умовах ризику і невизначеності. Враховуючи, що процес прийняття стратегічних рішень в умовах невизначеності та ризику повинен містити послідовне виконання чітко визначених етапів, можна запропонувати модель, який наведено на рис 2.

3.2

Рис. 3.2. Змістовне наповнення етапів прийняття управлінських рішень