1. Процес прийняття управлінських стратегічних рішень

Процес прийняття стратегічних рішень є складним і баготостороннім. Прийняття стратегічних рішень не зводиться просто до висунення, оцінки та відбору варіантів. Цей процес проходить в умовах нестабільності зовнішнього середовища, що накладає певні обмеження і створює труднощі при плануванні, що підвищує небезпеку ризику. 

Процес прийняття стратегічних рішень відображено на рис. 1

3.1

Рис. 1. Процес прийняття стратегічних рішень 

 

Прийняття стратегічних рішень – це «центр», навколо якого обертається життя організації. Рішення можна розглядати як продукт праці, а його прийняття – як процес, що призводить до появи цього продукту. 

Сутнісну характеристику процесу прийняття рішень представлено в табл. 1

Таблиця 1. Визначення процесу прийняття стратегічних рішень 

Вчені

Сутність поняття

Дерлоу Д.

це події, які ведуть до моменту вибору та відбуваються після нього.

Клименко С.М., Дуброва А.С.

це вибір однієї з двох альтернатив, або одного з декількох варіантів, що мають місце.

Мацеха Д.С., Бурий С.А.

це свідомий вибір з наявних варіантів або альтернатив напрямку дій, що скорочують розрив між сьогоденням і майбутнім бажаним станом.

Ячменьов Є.Ф., Антонов А.В.

це процес аналізу, прогнозування і оцінки ситуації, вибору і узгодження найкращого альтернативного варіанту досягнення поставленої мети.

Розглядаючи прийняття стратегічного стратегічне рішення як процес, спрямований на вибір дій людини, фірми чи групи осіб (підрозділів), неважко помітити, що дана економічна категорія перетворюється на психологічний процес, у якому наявні такі аспекти, як логіка, інтуїція, судження, раціональність. 

Отже, процес прийняття стратегічних рішень може мати інтуїтивний, заснований на судженнях, або раціональний характер.