2. Ознаки схеми.

Кожний вузол схеми в загальному випадку має 6 ступенів вільності: три лінійні переміщення вздовж осей X; Y; Z і три повороти навколо X; Y; Z. Для розрахункових схем, у яких кількість ступенів вільності у вузлі менша шести (плоскі ферми, плоскі рами і т.п.), для зменшення розмірності задачі застосовується так звана ознака схеми. В ПК ЛІРА-САПР задіяні п’ять ознак схеми:

Ознака 1 – схеми, що розташовуються в площині XOZ; кожний вузол має 2 ступені вільності – лінійні переміщення уздовж осей X, Z. За цією ознакою розраховуються плоскі ферми і балки-стінки.

Ознака 2 схеми, що розташовуються в площині XOZ; кожний вузол має 3 ступені вільності – лінійні переміщення уздовж осей X, Z і поворот навколо осі Y. За цією ознакою розраховуються плоскі рами і допускається включення елементів ферм і балок-стінок.

Ознака 3 – схеми, що розташовуються в площині XOY; кожний вузол має З ступені вільності – лінійне переміщення вздовж осі Z і навколо осей X, Y. За цією ознакою розраховуються балочні ростверки і плити; допускається врахування пружної основи.

Ознака 4 – просторові схеми, кожний вузол яких має 3 ступені вільності – лінійні переміщення уздовж осей X, Y, Z. За цією ознакою розраховуються просторові ферми та об’ємні тіла.

Ознака 5 просторові схеми загального виду з шістьма ступенями вільності у вузлі. За цією ознакою розраховуються просторові каркаси, оболонки і допускається включення об’ємних тіл, врахування пружної основи і т.п.