6. Конструювання перерізів за допомогою системи КС-САПР.

 Система КС-САПР надає можливість компонувати в графічному середовищі переріз складної форми. Складний переріз може включати стандартні перерізи, перерізи прокатних профілів і перерізи довільного контуру. Переріз довільної форми задається зовнішнім контуром і набором внутрішніх контурів (отворів). Контури є замкнутими ламаними, які описуються вузлами (вершинами) або задаються графічно на масштабній сітці вузлів. Задана точність сітки визначає точність заданих контурів.

Після виконання процедури автоматичної тріангуляції області створеного перерізу здійснюється обчислення методом чисельного інтегрування таких характеристик:

F – площа перерізу;

Yс, Zc – координати центру ваги;

Іy, Iz – головні центральні моменти інерції, Іу > Iz

φ – кут повороту головних осей інерції;

EF, EIy, ЕІz – поздовжня та згинні жорсткості;

Y+, Y-, Z+, Z- – ядрові відстані.

Обчислення характеристик перерізу при врахуванні кручення та зсуву представляє собою досить складну математичну задачу і виконується на основі теорії Сен-Венана. При цьому визначаються три визначені в області перерізу Ω функції напружень ψ1, ψ2, ψ3, перша з яких відповідає крученню, друга і третя – зсуву. Дані функції знаходяться методом скінченних елементів як розв’язки ряду диференціальних рівнянь теорії Сен-Венана. За знайденими функціями напружень шляхом інтегрування обчислюють:

Ik – момент інерції кручення;

Fy, Fz – площі зсуву;

k, GFy, GFz жорсткість на кручення та зсувні жорсткості;

Ic0 – секторіальний момент інерції;

Y0, Z0 – координати центру кручення;

Y0, Z0 – координати центру згину (зсуву).

Всі характеристики жорсткості обчислюються відносно головних центральних осей інерції.

Також КС-САПР дозволяє за заданими користувачем чи імпортованими після розрахунку зусиллями провести обчислення компонентів напруженого стану у всіх вузлах перерізу:

(6.1)

(6.2)

(6.3)


де у, z – координати точки перерізу.

Головні напруження обчислюються за формулою:

(6.4)


За необхідності можуть бути обчислені еквівалентні напруження за різними теоріями міцності. Компоненти напруженого стану можуть бути виведені у табличному чи графічному (у виді ізополів) вигляді.

КС-САПР може працювати як у автономному режимі, так і в інформаційному зв’язку з ПК ЛІРА. При роботі в автономному режимі визначення характеристик жорсткості може розглядатися як самостійна задача, а зусилля, що діють на переріз, задаються користувачем.