2. Загальна характеристика ПК ЛІРА-САПР.

Як зазначалося раніше, існує декілька сотень програм, що реалізують МСЕ. Проте більшість з них носить «індивідуальний характер», тобто розроблені для вирішення того або іншого конкретного завдання і, як правило, використовуються лише розробниками. Дуже часто при заданні вихідних даних для таких програм необхідно володіти прийомами програмування.

Промислові програми орієнтовані на масове вживання і, як правило, користувачеві необхідні знання лише з наочної області та базові навики роботи з комп’ютером. Трудомісткість і вартість розробки промислових програм на багато порядків вищі, ніж «індивідуальних». Технологія розробки промислових програм, так само як і реалізація окремих алгоритмів є передовими технологіями і захищені патентами.

Програмний комплекс ЛІРА-САПР– це багатофункціональний програмний комплекс для розрахунку, дослідження і проектування конструкцій різного призначення. ПК ЛІРА-САПР заснований на використанні методу скінченних елементів (МСЕ) у формі переміщень, признаного в світі основним інструментом чисельного аналізу міцності та стійкості будівельних конструкцій.

ПК ЛІРА-САПР успішно застосовується в розрахунках об’єктів будівництва, машинобудування, мостобудування, атомної енергетики, нафтовидобувної промисловості і в багатьох інших сферах, де актуальні методи будівельної механіки.

Програмні комплекси сімейства ЛІРА мають більш ніж 50-річну історію створення, розвитку і використання в наукових дослідженнях і практиці проектування конструкцій. Вони безперервно удосконалюються і пристосовуються до нових операційних систем і графічних середовищ.

Окрім загального розрахунку моделі об’єкту на всі можливі види статичних навантажень, температурних, деформаційних і динамічних дій (вітер з врахуванням пульсації, сейсмічні дії і т. п.), ПК ЛІРА-САПР автоматизує ряд процесів проектування: визначення розрахункових сполучень навантажень і зусиль, підбір і перевірка перерізів сталевих і залізобетонних конструкцій з формуванням ескізів робочих креслень колон і балок.

ПК ЛІРА-САПР дозволяє досліджувати загальну стійкість моделі, що розраховується, перевірити міцність перерізів елементів по різних теоріях руйнувань, надає можливість проводити розрахунки об’єктів з врахуванням фізичної і геометричної нелінійностей, моделювати процес зведення споруди з врахуванням монтажу і демонтажу елементів.