3. Структура ПК ЛІРА-САПР.

 ПК ЛІРА-САПР складається з декількох взаємозв’язаних інформаційних систем (рис. 7.3):

1)    ВІЗОР-САПР – система, яка організовує єдине графічне середовище користувача з багаточисельними можливостями синтезу і аналізу вирішуваного завдання;

2)    ПРОЦЕСОР – складається з набору спеціалізованих підпроцесорів, що вирішують завдання в лінійній і нелінійній постановці, проводять розрахунок на стійкість і динамічні дії, реалізовують супер-елементний підхід та дозволяють змоделювати процес зведення конструкції;

3)    ЛАРМ-САПР – система проектування залізобетонних елементів;

4)    СТК-САПР –система проектування сталевих елементів;

5)    КС-САПР – конструктор перерізів;

6)    РС-САПР – редактор бази даних прокатних сортаментів;

7)    КМ-САПР – інтегрована в середовище AutoCAD система, що дозволяє на основі результатів розрахунку провести виконання робочих креслень;

8)    ДОКУМЕНТАТОР – система підготовки конструкторської документації.

Рисунок 7.3 – Структура ПК ЛІРА-САПР

Система ВІЗОР-САПР єдине графічне середовище, яке дозволяє провести підготовку вихідних даних і відображувати результати скінченно-елементного розрахунку і виконує наступні функції:

-        візуалізація розрахункових схем на всіх етапах їх синтезу і аналізу;

-        задання фізико-механічних властивостей матеріалів, в’язей, різних навантажень, характеристик динамічних дій, а також взаємозв’язків між завантаженнями при визначенні їх найбільш небезпечних поєднань;

-        діагностика помилок;

-        надання контекстних підказок, що виключають виникнення для користувача незрозумілих ситуацій;

-        наявність багаточисельних і багатоваріантних прийомів створення моделі (фільтри, маркери, дескриптори, навігація, багатомовність, різні системи одиниць виміру, масштабованість, багатовіконний режим та ін.);

-        наявність багаточисельних прийомів аналізу результатів (побудова ізополів, ізоліній напружень, переміщень, зусиль, анімація коливань, побудова деформованих схем, цифрова і колірна індикація елементів і їх атрибутів, регульований масштаб зображення);

-        ідентифікація проходження завдання в процесорі;

-        наявність розвиненої системи документування.

Можливості, що надаються за результатами розрахунку при відображенні напружено-деформованого стану об’єкту, дозволяють провести детальний аналіз отриманих даних

-        за ізополями переміщень і напружень;

-        за епюрами зусиль і деформацій;

-       за мозаїками руйнування елементів;

-        за головними та еквівалентними напруженнями та іншим параметрами. Графічне середовище надає користувачеві можливість швидко і наочно створювати розрахункові схеми із знайомих базових об’єктів – стержнів, ферм, рам, пластин, оболонок, об’ємних тіл. Отримана конструкція відображується на екрані у вигляді реального просторового зображення. Його    можна повертати, масштабувати, виділяти фрагменти, копіювати або переносити їх, збирати з окремих фрагментів складні розрахункові схеми. При цьому користувач працює з графічними образами об’єктів, природним для себе чином створюючи або редагуючи споруду або конструкцію.

ВІЗОР-САПР є багатовіконним середовищем. Це використовується при візуалізації об’єктів складної конфігурації (у декількох вікнах один і той же об’єкт може бути представлений в різних ракурсах), при аналізі результатів розрахунку (наприклад, одночасний перегляд в різних вікнах результатів за різними схемами завантаження конструкції) і в багатьох інших випадках. Інтерактивне середовище здійснює інтелектуальний взаємозв’язок між всіма відкритими вікнами даного завдання. Так, при зміні розрахункової схеми конструкції в якому-небудь одному вікні (додаванні або видаленні елементів, накладенні в’язей, зміні системи прикладених навантажень і т. п.) всі ці зміни автоматично знаходять відображення в розрахункових схемах, представлених у всіх інших вікнах даного завдання.

Важливою якістю інтерактивного середовища є багатозадачність одночасна можливість підтримки роботи з декількома різними задачами. Багатозадачність дозволяє також створювати нові розрахункові схеми шляхом копіювання і збірки готових схем або фрагментів з інших завдань. В такий спосіб користувач може створити власний каталог типових схем і використовувати його в подальшій роботі. ВІЗОР-САПР дозволяє вести спілкування з комплексом на російській чи англійській мовах, причому заміна мови може здійснюватися на будь-якій стадії роботи з комплексом. ВІЗОР-САПР дає можливість використовувати будь-яку систему одиниць виміру як при створенні моделі, так і при аналізі результатів розрахунку.

Графічна система ВІЗОР-САПР використовує стандартний підхід, прийнятий в операційнії системі Windows для роботи з файлами, вікнами, діалогами та у ряді інших випадків.

РОЗРАХУНКОВИЙ ПРОЦЕСОР реалізує сучасні методи складання та вирішення систем рівнянь МСЕ, що володіють високою швидкодією і дозволяють вирішувати системи з дуже великим числом невідомих. При цьому можливі задання лінійних і нелінійних законів деформації матеріалів, врахування геометричної нелінійності. Реалізовані закони деформації різних класів залізобетону. При розрахунках нелінійних завдань проводиться автоматичний вибір кроку навантаження з врахуванням його історії. Можливості процесора дозволяють змоделювати поведінку споруди в процесі зведення при багатократній зміні розрахункової схеми.

У розрахунковому процесорі міститься обширна БІБЛІОТЕКА СКІНЧЕННИХ ЕЛЕМЕНТІВ, яка дозволяє створювати адекватні розрахункові моделі практично без обмежень на реальні властивості об’єктів, що розраховуються.

Система конструювання залізобетонних елементів ЛАРМ-САПР може функціонувати після закінчення роботи процесора, коли сформовані файли переміщень та зусиль. Вона реалізує підбір площ перерізу арматури колон, балок, плит і оболонок по першому і другому граничних станах відповідно до нормативних документів, що діють в країнах СНГ, ЄС, США та Канаді. Існує можливість задання довільних характеристик бетону і арматури, що має велике значення при розрахунках, пов’язаних з реконструкцією споруд. Система може здійснювати як підбір арматури, так і перевірку заданого армування для елементів. За результатами розрахунку формуються креслення балок і колон.

Система конструювання сталевих елементів СТК-САПР може функціонувати після закінчення роботи процесора, коли сформовані файли переміщень і зусиль. Система призначена для підбору і перевірки сталевих перерізів фермових елементів, балок і колон із стандартних профілів (кутники, двотаври, швелери), зварних і складених перерізів відповідно до діючих нормативних документів.

Система КС-САПР дозволяє в спеціалізованому графічному середовищі сформувати перерізи довільної конфігурації, обчислити їх осьові характеристики на згин, кручення і зріз. Крім того, є можливість обчислення секторіальних характеристик перерізів, координат центрів згину і кручення, моментів опору, а також визначення форми ядра перерізу. За наявності зусиль в заданому перерізі проводиться відображення картини розподілу поточного, головного і еквівалентного напруження, що відповідає різним теоріям міцності.

Система РС-САПР, яка інформаційно пов’язана з ВІЗОР-САПР та СТК- САПР, дозволяє проводити редагування бази даних сортаменту прокатних і зварних профілів.

Система ДОКУМЕНТАТОР призначена для формування звітів за результатами роботи з комплексом. Основні можливості системи документування наступні:

-        надання стандартних вихідних форм з можливістю їх гнучкого налаштування по складу елементів даних і форми видачі;

-        вбудовані механізми генерації користувачем нових вихідних форм;

-        видача графічної інформації в різних векторних і растрових форматах для виводу на друк чи експорту в спеціалізовані програми;

-        видача табличної інформації у форматі електронних таблиць з можливістю їх подальшої обробки, виводу і зберігання;

-        автоматичне оновлення підготовлених документів при зміні схеми.

Система документування складається з трьох окремих підсистем: графічного документатору; інтерактивних таблиць; пояснювальної записки. Передбачено можливість експорту оформлених результатів у текстові, табличні та графічні редактори.

Графічний документатор призначений для створення, компоновки і виводу на друк креслень, схем та іншої графічної інформації про вирішувану задачу. Як графічний об’єкт, що зберігається, може виступати будь-яке зображення, сформоване в робочих вікнах єдиного графічного середовища користувача. Документатор дозволяє виводити на аркуш необхідну текстову інформацію, що пояснює представлені графічні зображення, а також таблиці, сформовані в інтерактивному режимі. Всі об’єкти, розміщені на аркуші документатору, можуть редагуватися.

Підсистема Інтерактивні таблиці дозволяє створювати, виводити на екран чи друк таблиці та форми, склад і вміст яких визначає користувач. Після створення або вибору необхідної форми користувач задає список об’єктів (вузлів, елементів), для яких буде заповнена таблиця і, при необхідності, вказує перелік завантажень, що його цікавлять. Тим самим він обмежує об’єм інформації, що відображується в таблиці, і спрощує її аналіз.

Пояснювальна записка містить загальну інформацію про завдання – назву об’єкту, вид вирішуваного завдання, типи використовуваних скінченних елементів, основні характеристики завантажень, посилання на використовувані нормативні документи та ін. Вихідний текст пояснювальної записки генерується автоматично за інформацією, заданою користувачем в процесі формування розрахункової схеми. Створений текст також може редагуватися, після чого його можна зберегти у файлі або роздрукувати.

ПК ЛІРА-САПР підтримує інформаційний зв’язок з іншими широко поширеними CAD-системами, такими як AutoCAD, ArchiCAD, HyperSteel, Allplan, ФОК-ПК, Revit Structure та ін.

ПК ЛІРА-САПР має в своєму розпорядженні широку систему контекстної довідки, що містить повну інформацію про всі компоненти комплексу, правила і порядок роботи з ними.