4. Графічне середовище ПК ЛІРА-САПР.

 ПК ЛІРА-САПР володіє розвинутими засобами графічного середовища для побудови моделей та аналізу результатів їх розрахунку. Загальний вигляд головного вікна системи ВІЗОР-САПР приведений на рис. 7.4.

Рисунок 7.4 – Загальний вигляд головного вікна системи ВІЗОР-САПР

 

Структура вікон ПК ЛІРА-САПР стандартна для програм ОС Windows і включає в себе:

-        заголовок вікна, в якому виводиться назва програми та ім’я поточного проекту, міститься панель виклику швидких команд;

-        рядок випадаючих меню, в яких згруповані всі доступні команди;

-        стрічка команд, що об’єднує всі інструменти та елементи керування, розділені на вкладки;

-        панель інструментів, що містить кнопки для виклику найчастіше використовуваних команд;

-        робочу область, в якій у графічній формі відображається побудована розрахункова схема та виводяться результати розрахунку;

-        інформаційний рядок, в якому виводиться коротка інформації про призначення вибраної команди, а також повідомлення і підказки системи. У правій частині інформаційного рядка розміщені три цифрові поля, в яких виводиться інформація про кількість вузлів і елементів моделі, номер активного завантаження і кількість всіх завантажень, передбачених користувачем.

Після створення нової задачі графічне середовище ПК ЛІРА-САПР працює в режимі формування розрахункової схеми. Цей режим надає користувачеві широкий набір інструментальних засобів, операцій і функцій для опису скінченно- елементних моделей конструкцій і споруд широкого класу. Важливе місце відведене створенню стандартних плоских і просторових фрагментів (рам, ферм, оболонок тощо). Отримані таким чином базові елементи можуть надалі копіюватися, переміщатися, зшиватися один з одним, утворюючи у результаті складні просторові розрахункові схеми. Окремий блок функцій реалізує операції задання жорсткостей і їх присвоєння елементам розрахункової схеми.

Після формування геометричної схеми конструкції наступним етапом є задання зовнішніх навантажень. У задачі може бути кілька завантажень, після проведення розрахунку можна переглядати результати окремо по кожному з них. Важливим елементом розрахунку, необхідним при використанні результатів для конструювання є автоматизований вибір розрахункових поєднань зусиль при спільній дії декількох завантажень. Потрібні для цього дані задаються для кожного завантаження в спеціальній таблиці розрахункових сполучень зусиль (РСЗ).

В разі успішного розв’язку задачі на диску створюються набори робочих файлів з результатами і стає доступним режим візуалізації результатів розрахунку. При аналізі напруженого стану для стержневих елементів розрахункової схеми можуть бути побудовані епюри будь-якого з переміщень і зусиль, що виникають в поточному завантажені. Для пластин, оболонок і тривимірних тіл результати представляються у вигляді ізополів напружень, де кожен колір відповідає певному діапазону значень.

В процесі роботи над задачею ПК ЛІРА-САПР створює в робочих каталогах ряд файлів, в яких зберігаються вихідні дані та результати розрахунку:

*.lir – основний файл проекту, в якому зберігаються всі дані розрахункової схеми;

*.txt – текстовий файл задачі, містить опис розрахункової схеми в текстовому вигляді, використовується процесором ПК ЛІРА для розрахунку, а також при конвертації вихідних файлів ПК ЛІРА у інші формати;

*.~lir – файл резервної копії проекту;

*.har – робочий файл системи ЛАРМ-САПР;

*.stc – робочий файл системи СТК-САПР;

*.sbf, *.stf – двійковий та текстовий файли системи КС-САПР, які містять опис сконструйованого перерізу;

*.srt – файли баз даних сортаменту системи РС-САПР;

*.mkt   –   макет   системи    ДОКУМЕНТАТОР, в  якому  зберігаються всі сформовані користувачем листи з графічною інформацією проекту;

*.blk, *.kln –файли з результатами підбору армування балок та колон системою ЛАРМ-САПР;

*.#xx.*, *._xx.*, *.#xx – проміжні файли з результатами розрахунку окремих елементів схеми.