4. 3. Абсорбційна холодильна установка.

В абсорбційних апаратах замість механічного компресора використовується термохімічний, робота якого забезпечується двома механізмами: абсорбером та генератором.

 

Принцип дії конденсатора, регулюючого вентиля та випарника такий же як і в компресійній установці. В абсорбційних установках для стиснення парів застосовують термохімічний компресор, який складається із абсорберу, генератора, насосу для перекачування водно-аміачного розчину із абсорберу в генератор, регулюючого вентиля для слабкого розчину і з‘єднувальних трубопроводів.

В абсорбційній машині застосовують дві робочих рідини: холодоагент, який легко кипить (аміак) і поглинач (абсорбент) вода, яка має високу температуру кипіння при атмосферному тиску. Пари аміаку, що утворюються у випарнику, легко поглинаються водою і  утворюють водно-аміачний розчин. Проходить процес абсорбції, що супроводжується виділенням тепла, яке із абсорбера відводиться водою, що охолоджує.

Збагачений водно-аміачний розчин із абсорбера перекачується насосом в генератор, в якому тиск рівний тиску конденсації. В генераторі завдяки підведенню тепла концентрований розчин кипить, виділяючи пари аміаку. Ці пари, що звільнені від пари води, надходять в конденсатор, де зріджуються за рахунок відведення тепла холодною водою. Рідкий аміак через регулюючий вентиль надходить у випарник. Збіднений розчин із генератора через другий регулюючий вентиль (8) вертається у абсорбер, де знову насичується парами аміаку, які надходять із випарника.


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту