5. 4. Холодильники

              Холодильники поділяються на : виробничі, заготівельні, розподільні, портові,  торгові, транспортні та спеціальні.

Виробничі холодильники призначені для забезпечення технологічного процесу харчових виробництв, а також для зберігання сировини, напівфабрикатів та готової продукції.

Холодильники можуть бути одно-, дво- і багатоповерховими. В одноповерхових легше механізувати транспортування вантажів.

Приміщення з холодильниками повинні бути відокремленими від обпалювальних приміщень і мати мінімальні зовнішні периметри.

Ширина дво- і багатоповерхових холодильників повинна бути не більше 40м. Ширина одноповерхових при центральному розміщенні коридору складає 12, 24, 36, 48, 60, 72м. Висота холодильника повинна бути не меншою 6м, при малій вмістимості – не менше 3,6м.

Для зменшення притоку тепла, камери з однаковою температурою, розміщують в одній частині приміщення холодильника.

Підвальні поверхи холодильника використовують для зберігання охолоджених, а не заморожених вантажів з метою запобігання промерзання грунту. Місткість камери великих холодильників складає 500-600т для заморожених вантажів і 100-400т для охолоджених.

Камери зберігання заморожених вантажів на верхньому поверсі багатоповерхового холодильника обладнуються панельними батареями на стелі, а в наземних поверхах  -  ще і пристінними панельними або гладко трубними батареями.

В одноповерхових холодильниках з метою кращого використання площі рекомендується для морозильних камер застосовувати повітроохолоджувачі, що встановлені в коридорах та антресолях.

Камери зберігання заморожених вантажів обладнуються панельними або оребреними батареями на стелі.

Для зниження притоку тепла зовнішню камеру холодильників покривають ізоляційними матеріалами, які мають малий коефіцієнт теплопровідності. Вартість ізоляції холодильника складає 20-40% від вартості будівництва, зате вона швидко окупається, так як при добрій ізоляції необхідна менша потужність холодильних установок. Крім того добра ізоляція понижує надходження тепла, осушування продукту, зберігає якість продукції.

Теплоізоляційні матеріали повинні мати малий коефіцієнт теплопровідності, малу густину, бути не гігроскопічними і невологоємкими, так як із збільшенням вмісту вологи в матеріалі коефіцієнт теплопровідності зростає. Теплоізоляційний матеріал повинен протистояти грибковим захворюванням, бути вогнестійким, не мати запаху, який може передаватися продукту, морозостійким, міцним, недефіцитним, недорогим.

Для ізоляції холодильників застосовуються пінобетон, шлаковата, мінеральна пробка, шлаковойлок, піноскло, доменні та котельні шлаки, алюмінієва фольга.

В даний час вони витісняються більш ефективними матеріалами – пінополістиролом марки ПСБ-С, пінопластом ФРП-1, ПХВ-1, ПХВ-2, пінополіуретаном. Піностірол і пінопласт випускається у вигляді плит довжиною від 0,9м до 2м і шириною від 1м до 5м, товщиною 2,5см; 3; 5; 10см.

Заливний пінопласт ФРП-1 використовується також у вигляді плит, що утворюються шляхом заливання в сам виріб, тому і називається заливним пінопластом (піноізол).

Пінополіуретани – це пінопласти пористої структури, які отримані шляхом вспучування з напилюванням на поверхню поліуретанових смол, разом з відповідними каталізаторами і емульгаторами.

Напилювання пінополіуретану на поверхню холодильників значно спрощує ведення будівельно-монтажних робіт.