2. Еклектика

Розвиток капіталізму пов'язаний з глибокими змінами не тільки в будівництві, але і в всіх областях промислового виробництва. З'явилися нові матеріали (чавун, сталь, алюміній, залізобетон) і нові методи, що полегшили будівництво. Все це призвело до створення нових стилів, змішання форм різних стилів, еклектики. Серед таких нових стилів можна виділити: конструктивізм – формалістичний напрямок в мистецтві; кубізм, заснований на комбінації геометричних фігур; формалізм – дотримання зовнішньої форми на шкоду внутрішньому змісту та побутовим процесам, для яких вони призначені.


Рисунок 6.8 – Конструктивізм. Будинок Державної промисловості, Харків

Конструктивізм – стриманий і лаконічний стиль в дизайні інтер'єрів.

Для реалізації конструктивізму в інтер'єрі не потрібно витрачати багато коштів, але доведеться строго слідувати духу стилю. Як оформити інтер'єр в стилі конструктивізм – розглянемо в тексті. Конструктивізм – це лаконічний стиль, який відрізняється простотою і високою функціональністю. Поява конструктивізму стала результатом пошуку нових ідей і уособленням пролетарського мистецтва, яке ґрунтувалося на функціональності і практичності. Головною концепцією напряму стала відмова від непотрібних елементів, і поліпшення функціональності простих конструкцій.

Характерні риси конструктивізму Інтер'єр в стилі конструктивізм легко вгадується завдяки таким характерним рисам: вільний план приміщення з мінімумом перегородок; висока функціональність приміщень і предметів; правильні геометричні форми; практичність житлового простору; відсутність зайвих деталей; чіткий кольоровий розподіл; зонування за допомогою кольору і меблів. Конструктивізм – досить стриманий стиль, який не сприймає прикрас і непотрібного декору. Всі предмети підібрані у відповідності з практичною необхідністю. Якщо стільці, то за кількістю мешканців, якщо килим, то для утеплення підлоги, а не візуальної складової, якщо ваза, то простої форми.

Конструктивізм з іншими стилями Для багатьох суворі правила вибору кольорів, декору і планування житлового простору здадуться нудними. Тому конструктивізм в чистому вигляді зараз зустрічається рідко, і дизайнери переосмислили напрямок, додавши новомодні рішення. У сучасній інтерпретації конструктивізму поєднуються характерні риси і сучасні технології, дозволяючи створювати неповторний інтер'єр.

Стиль кубізм досить популярний у мистецтві завдяки творчості великого художника Пабло Пікассо. Однак мало хто знає, що дана стилістика застосовна ще й до оформлення інтер'єрів. Якщо ви готові до сміливих експериментів і нестандартних рішень в дизайні, то можливо саме кубізм в інтер'єрі - це те, що вам потрібно.

Опис стилю

Кубізм - це, в першу чергу, прості, але незвичайні форми, що володіють строгою геометрією ліній. Такі форми зустрічаються у всьому - в меблів, в предметах декору, в малюнках і обробці. Завдяки нестандартним, абстрактним формам ви можете повністю змінити перспективу кімнати, нестандартно її зонувати.

Крім того, в кубічному інтер'єрі завжди зустрічаються прості абстрактні візерунки. Наприклад, світла стіна, покрита хаотичними яскравими лініями холодних кольорів, відразу дасть зрозуміти вашим гостям, в який інтер'єр вони потрапили.

 Щоб надихнутися на створення ідеального кубічного інтер'єру, подивіться роботи художників, які творили в цьому жанрі. Крім Пабло Пікассо, ви також можете познайомитися з творчістю Поля Сезанна, Жоржа Брака, Михайла Врубеля, Казимира Малевича, Володимира Татліна та інших.

Для кого цей стиль?

Кімната, оформлена в кубічному стилі, сподобається далеко не кожному. На відміну від нейтральної класики, яка, так чи інакше, здається прийнятною для всіх, кубізм - це щось сучасне, радикальне, дивовижне. Якщо ви прихильник простих затишних інтер'єрів, в яких приємно просто розслаблятися і відпочинку, то задумайтеся про те, чи зможете ви жити в кубічному дизайні, адже він змушує людей по-новому поглянути на уявлення про комфорт.

А от якщо ви яскравий і творча людина, яка не боїться сміливих рішень і завжди готові для експериментів, то тоді, швидше за все, ви зможете по достоїнству оцінити кубічний дизайн інтер'єру. Він відмінно підходить для сміливих і динамічних людей, які не можуть сидіти на одному місці і постійно прибувають в русі і пошуку натхнення.

Втім, якщо ви поки не наважуєтеся присвятити цій стилістиці всю квартирі, відведіть під неї нежитлові кімнати - кухню і ванну. По-перше, в ці приміщення кубізм впишеться просто ідеально, а по-друге, там він вам не буде набридати, так як ви проводите на кухні та у ванній кімнаті суворо дозована кількість часу. А можливо з часом вам так сподобається оформлення цих приміщень, що ви зважитеся оформити в кубічному стилі навіть спальну кімнату, вітальню і робочий кабінет.

Колірна гамма стилістики
Колір - одна з ключових сторін кубічного дизайну в інтер'єрі. Саме по набору фарб в приміщенні, можна дізнатися цей стиль. Давайте розберемося з тим, які ж саме кольори підійдуть для подібного дизайну:
1. Основа приміщення - це прості, нейтральні тони. Ідеальним рішенням для оздоблення стін стануть сірий, світло-коричневий або бежевий тони. Дуже добре, якщо кожен з цих кольорів буде обраний в прохолодній кольоровій гамі.
2. Візерунки, що покривають стіни, а також меблі можуть бути виконані у фіолетовому, темно-зеленому або блакитному тонах. Вони чудово виглядають на тлі перерахованих вище відтінків.

3. Яскраві, контрастні тони також можна використовувати, однак брати їх потрібно в мінімальній кількості, тільки для того, щоб розставити колірні акценти і надати приміщенню більш живий і динамічний зовнішній вигляд.

 Вибір підходящої кубічної меблів

У кількості меблів кубізм схожий з мінімалізмом. Цей стиль передбачає наявність мінімальної кількості найнеобхідніших меблів. Всі меблі повинна бути розбита на строго помітні секції. Це дозволяє максимально раціонально використовувати вільний простору. Саме тому кубізм прекрасно підходить не тільки для просторих кімнат, але і для самих маленьких приміщень. Такі приміщення він зробить візуально більш просторими і комфортними для життя.

Матеріал для меблів в даному стилі повинен бути такий же простий, як і форма. Як правило, для створення меблів і її обробки використовують три ключові матеріалу, а саме деревину (бажано натуральну, а не штучну), скло і метал. Поєднання дерева, металу і скла просте, але дуже стильне і функціональне. Такі меблі здатна прослужити довгий час. Тим більше, сучасні технології дозволяють виготовляти надміцне скло для меблів.

Дуже поширені в кубизме навісні конструкції. Це можуть бути шафи, полиці, столи - все що завгодно! По-перше, навісна меблі виглядає дуже стиль і сучасно. По-друге, відкритий підлогу візуально збільшує будь-яке приміщення, робить його вільним і просторим. Не варто обмежуватися тільки стандартними навісними предметами меблів, начебто полиць біля робочого стола. Вибирайте самі нестандартні варіанти. Наприклад, вашу спальну кімнату вдало прикрасять навісні приліжкові тумбочки.

Вибираючи меблі в кубічному стилі, стежте за тим, щоб вона мала ультрасучасний і навіть кілька безликий зовнішній вигляд. Це ключова особливість кубічного стилю в інтер'єрі. Ну і, звичайно ж, якомога більше грайте з обсягами та формами кожного предмета меблів.

 

а)


б)
Рис. 6.9. Приклади кубізму в інтер"єрі


6.10. Приклад меблів у стилі кубізм (крісло)

Формалізм в архітектурі

Рис. 6.11 Приклад формалізму в радянській архітектурі. Архітектор - Михайлов А.І.

Рис. 6.12 Вхід на станцію метро Червоні ворота в м. Москва (Росія)

Рис. 6.13. Критий ринок в м. Москва (Росія). Архітектори - Барщ і Синявський