1. Етнічні та сучасні стилі в дизайні інтер’єру закладів готельно- ресторанного бізнесу

У загальній класифікації стилів інтер’єру можна виділити три основні категорії: класичні, сучасні та етнічні.

Етнічний стиль в оформлення інтер’єрів має декілька назв – етнічний стиль, екзотика, фолк або просто етніка. Цей стиль передбачає максимальне використання всіляких елементів декору, які відображають культурні і історичні особливості якої-небудь нації або території. Завдяки поєднанню всіляких фольклорних мотивів в дизайні інтер'єру, етнічному стилю вдається створювати унікальну атмосферу занурення в традиції і культуру іншого народу. Найбільш популярними етнічними стилями у світі сьогодні стали скандинавський, італійський, японський, англійський, американський стилі; сільський стиль у його різновидах – кантрі, прованс та рустика; середземноморський та морський стилі. Більш екзотичними є африканський, індійський, східний та китайський, колоніальний, єгипетський стилі. Розглянемо основні ознаки найбільш популярних та вживаних етнічних стилів в інтер’єрі.

Скандинавський стиль в інтер'єрі став досить популярним останнім часом. Основні риси скандинавського стилю – мінімалізм, близькість до природи, увага до прикладного мистецтва, простота та екологічність. З точки зору форм, скандинавський стиль в дизайні відрізняє прямолінійність, стриманість та невигадливість. Основні кольори такого інтер'єру – білий, синій, а також запозичені у природи натуральні кольори – бежевий, коричневий, теракотовий. За видимою простотою інтер'єрів в скандинавському стилі криється раціональність та функціональність – тут навряд чи знайдуться зайві деталі й, навіть, елементи декору не кидаються в очі і не притягують до себе увагу. Серед матеріалів для меблів найчастіше віддається перевага світлим породам дерева – ялині, сосні, березі. Досить часто її просто покривають лаком або морилкою і залишають вигляд необробленої деревини. Але це зовсім не означає, що в скандинавському стилі в дизайні немає місця яскравим фарбам – на тканинах нордична стриманість часто закінчується і тут можна зустріти все різноманіття кольорів та відтінків, оригінальні принти, популярні в усьому світі. Приклади вирішення інтер’єрів житлових помешкань, приміщень готелів та закладів ресторанного господарства в скандинавському стилі представлені на рисунку 7.1.


Рисунок 7.1 – Приклади застосування скандинавського стилю в інтер’єрах закладів готельно-ресторанного бізнесу

Можна сказати, що італійський стиль в меблях та інтер’єрі було започатковано ще за часів Римської імперії, яка дала початок створенню меблів в античному стилі та, у подальшому, меблів у стилі Ренесансу. Однак, сучасний італійський стиль виглядає дещо інакше. Італійський стиль характеризують меблі, яка є дуже зручними у користуванні завдяки своїй здатності трансформуватися. Популярними є складні італійські столи, стільці, ліжка, крісла та багато видів інших меблів. Що стосується матеріалів, то тут широко застосовується деревина, шпон, пластмаса, формована фанера. Італійські меблі, як і жителі Італії, екстравагантні та яскраві, вони часом здатні поєднуватися з непоєднуваними речами, наприклад, простий диван може гармоніювати з блискучим, хромованим або пластмасовим стільцем. Кольори в інтер’єрі італійського стилю можуть бути яскравими. Часто в інтер’єрі та в меблях використовується червоний, зелений, жовтий та синій кольори. Такі кольори може мати перетяжка або оббивка меблів або їх пофарбований корпус. Приклади інтер’єрів, оформлених в італійському стилі, представлені на рисунку 7.2.


Рисунок 7.2 – Приклади застосування італійського стилю в інтер’єрах закладів готельно-ресторанного бізнесу

Японський стиль в інтер'єрі сучасних помешкань стає все більш популярним. У цьому стилі простота поєднується з елегантністю, димчаста прозорість з функціональністю, застосовуються інші незвичайні рішення начебто стандартних завдань. Японський стиль в інтер'єрі привносить захищеність людини від проблем зовнішнього світу, плекаючи і заспокоюючи ніжними різнокольоровими фарбами. Сьогодні японський стиль в інтер'єрі – це гармонійне вплетіння східних мотивів в наше життя. Традиційно японський стиль в інтер'єрі припускає розподіл будинки не на кімнати, а на особливі функціональні зони, які поділяються за допомогою фіранок і ширм, а також за рахунок підлоги на різних рівнях. Такі рішення надають приміщенню особливої неповторної тонкої естетики.

Японський стиль в інтер'єрі обов'язково має на увазі застосування ширм, які легко і прозоро поділяють простір приміщень, створюючи витончену недомовленість й, переставивши їх, завжди можна у легкий спосіб оновити дизайн інтер'єру. Залежно від настрою або необхідності японський стиль в інтер'єрі допоможе вам за допомогою ширм розширити або звузити простір. Візуально звужуючи простір, японський стиль в інтер'єрі має на увазі створення певного затишку для усамітнення.

Приклади вирішення інтер’єру в японському стилі представлені на рис. 7.3.


Рисунок 7.3 – Приклади застосування японського стилю в інтер’єрах закладів готельно-ресторанного бізнесу

Японський стиль в інтер'єрі несе в собі філософію естетики, яка стверджує що зайве – це бридко. Тому особливістю японського стилю є мінімалізм (рис. 7.4). Все, що не використовується у даний момент, ховається у всілякі вбудовані шафи. На увазі залишаються тільки необхідні предмети меблів і декор, який несе в собі філософський зміст та підкреслює умиротворення. Японський стиль в інтер'єрі має на увазі витончений посил порожнечі, як би кажучи, що тільки з нічого може з'явитися щось. Залишені на увазі предмети несуть в собі не тільки практичний сенс, але і неповторну красу, індивідуальність та унікальність. Японський стиль в інтер'єрі припускає, що ніші в стіні ще раз підкреслять важливість збереження порожнього простору, але і вони наповнені змістом у вигляді поставленої шкатулки або вази з квітами, там можуть розміститися оригінальна статуетка або годинник. Японський стиль в інтер'єрі дуже грамотний з точки зору збереження вільного простору.


Рисунок 7.4 – Приклади мінімалізму в інтер’єрі