2. Класифікація, принцип дії, правила експлуатації та безпеки устаткування для магазинів та торговельних кіосків.

Відповідно до ДБН В.2.2-23:2009 Будинки і споруди. Підприємства торгівлі. (Чинні від 2009)07)01),  кіоск – це торговельний об'єкт для організації роздрібного продажу товарів, який має постійне просторове місце, займає окрему закриту споруду некапітального типу на одне робоче місце без торговельної зали для покупців та додаткової площі для розміщення запасу товарів,  

    магазин (крамниця) – торговельний об'ект у роздрібній торгівлі, призначений для організації продажу товарів кінцевим споживачам і надання їм торговельних послуг. 

В готелях передбачається продах аптечних товарів та ліків, кіоски з обміну валют, продажу товарів для відпочинку, газет, книг, канцелярських товарів, товарів місцевих промислів тощо. 

Для підготовки до продажу, зберігання, показу, безпосередньо для продажу, розрахунків з покупцями застосовують меблі, устаткування торговельне.

За призначенням усі товари поділяються на такі роди: 

1. Споживчі товари - товари, призначені для індивідуальних споживачів для особистого користування.

 2. Товари промислового призначення - товари, призначені для виробництва інших товарів і створюють його сировинне і технологічне забезпечення. 

3. Організаційно-технічні - товари, призначені для поліпшення організації адміністративно-управлінської діяльності. 

Кожен рід товарів поділяється на класи. Клас товарів - безліч товарів, що задовольняють узагальнені групи потреб. 

Найчастіше в готелях передбачають продаж споживчих товарів, які ділиться на 3 класи: продовольчі, непродовольчі та медичні. 

Продовольчі товари, які називають харчовими продуктами, призначені в основному для задоволення фізіологічних потреб організму людини в енергії, пластичних речовинах і органолептичних відчуттях.

Клас непродовольчих товарів, які раніше називалися промисловими, задовольняють різноманітні потреби: фізіологічні (захист від несприятливих зовнішніх впливів навколишнього середовища), соціальні тощо. 

Клас медичних товарів призначений для задоволення соціальних потреб у забезпеченні здоров'я людини. 

Для виконання різних операцій, пов'язаних з прийманням, зберіганням, підготовкою до продажу, викладкою і продажем товарів, в магазинах застосовується немаханічне торговельно-технологічне устаткування (меблі для торгових приміщень). Однією з головних функцій торгового немеханічного обладнання є забезпечення технологічного процесу на торговельному підприємстві.