3. Номенклатура меблів та обладнання для зони прийому готелю

Характер планувальної організації меблів залежить також від типу функціонального блоку готелю в якому вона розміщається. Так, наприклад, номенклатура виду меблевих виробів приймально-допоміжних приміщень із вестибюлем залежать від функції приміщень цієї групи, а також від динаміки технологічних процесів, що відбуваються в них. Організація єдиної форми обслуговування зажадала створення служби портьє, у зв'язку із чим відбулося корегування асортименту меблів. Централізація цієї служби, зосередження у вестибюлі обладнання для ключів забезпечує комфортність обслуговування й поліпшує контроль за його станом.

Набір меблевих виробів, призначених для вестибюльної групи представлений у таблиці 13.1.

Таблиця 13.1Номенклатура меблевих виробів, що рекомендуються для приміщень вестибюльної групи


Композиційні прийоми розміщення меблів у приміщеннях цієї групи залежать від розмірів і об'ємно-планувального рішення приміщення, функціональних зв'язків технологічного процесу.

Крісла для холів без підлокітників зручні в експлуатації. Роблять їх з масиву деревини важкими, відносно великих розмірів. Перевагою їх є варіантність розміщення. Вони можуть бути, наприклад, поставлені поруч і використані як диван. Цей тип м'яких меблів має найрізноманітніші форми елементів, задуманих так, що при складанні створюються різні комбінації (крісла ставлять у ряд, у коло або півколом).

Вкладні частини крісла можуть мати форму, що дозволяють змінити сидіння: з нахилом уперед або прямо, назад або убік. Елементи зроблені з губчатої гуми, зміцненої латексом. Вони пружні, міцні та легкі, тому дуже прості в монтажі. Невелика ворсистість покриття та можливість фарбування його в будь- який тон сприятливо впливає на художні властивості цих меблів.

Як робочі крісла для персоналу готелів, рекомендуються тверді обертові крісла або стільці. Ніжки роблять із масиву деревини та скріплюють шурупами з металевим патроном, у якому встановлена втулка і пристрій для обертання (стрижень із хрестовиною). Сидіння кріпиться до хрестовини болтами з декоративними головками.

Для обладнання номерів і місць загального користування рекомендуються банкетки та дивани-лави, що стоять окремо або прикріплені до стіни (або до панелі). Конструкції їх різноманітні, м'які подушки можуть бути знімними. Тверде сидіння лави виконують із рейок або гнутоклеєного шпону. У банкетках сидіння напівм'які (з тонкою прокладкою з поролону), обтягнуті тканиною.

Іноді банкетку зв'язують з іншим предметом, наприклад, телефонним столиком для поверхового холу, який має поличку для телефонної книги. Він може бути виготовлений цілком з деревини або комбінованим – на металевих ніжках. Матеріал і форму підбирають відповідно до інших меблів, які перебувають у холі.