1. Доказова ветеринарна медицина

Концепція доказової ветеринарної медицини (evidence-based veterinary medicine, EBVM) набуває все більшої популярності з часу першої публікації керівництва WSAVA по вакцинації в 2007 році. Категорії (класи), що визначають значимість доказів і лежать в основі будь-якого заходу у ветеринарній практиці (наприклад, хірургічні або діагностичні медичні процедури або введення лікарських засобів), були визначені і застосовані раніше до Європейських рекомендацій щодо вакцинації котів (Lloret, 2009). VGG розробила власну класифікацію доказової ветеринарної медицини, запропонувавши чотири рівні доказовості для досліджень, що стосуються вакцинації дрібних домашніх тварин. Вони включають в себе:

Докази 1 категорії (класу): рекомендації, засновані на публікації даних експериментальних або польових досліджень в рецензованому науковому журналі. Незважаючи на експертне рецензування, наукове якість доказів цієї категорії може різнитися, оскільки для самого процесу експертного рецензування не встановлено єдиний стандарт.

Докази 2 категорії (класу): рекомендації, засновані на неопублікованих комерційно важливих дослідженнях, наданих у складі комплекту документації для подання до органу державного регулювання для ліцензованих ветеринарних вакцин. Допущення цього рівня доказовості таке, що інформація, зазначена в інструкції по застосуванню ліцензованих препаратів, пройшла компетентне експертне рецензування в органі державного регулювання.

Докази 3 категорії (класу): рекомендації, засновані на даних експериментальних або польових комерційних або незалежних досліджень, які не публікувались в рецензованої наукової літератури або не включалися до складу офіційного комплекту документації для подання до органу державного регулювання і не піддавалися перевірці органами державного регулювання.

Докази 4 категорії (класу): рекомендації, не підкріплені даними експериментальних або польових досліджень, але прийняті виходячи з знання основних принципів мікробіології і імунології або підтримувані широко поширеною думкою експертів.