1. Теоретичні засади базису на ринку аграрної продукції.

Як відомо, ціни на ф’ючерсному ринку не виникають випадково, а є наслідком взаємодії попиту і пропозиції на ринку реальних активів, цінних паперів, аграрної продукції чи металів.

Досить велику кількість товарних та фінансових активів можна купити або продати на двох окремо функціонуючих ринках:

-         спотовому ринку;

-         ф’ючерсному ринку.

Спотовий ринок – це місце, де товари переходять від одних учасників до інших за визначену ціну. На цьому ринку укладають угоди з поставкою активу та розрахунком за нього упродовж 2-5 робочих днів.

Існує багато спотових цін, що пов’язано з логістичними витратами на доставку активів. На відміну від спотового ринку, на ф’ючерсному ринку поставка здійснюється у визначені місця за ціною обумовленою на біржових торгах.

Товари на біржовому ринку та спотовому ринку можуть коштувати не однаково, адже на спотовому ринку існує віддаленість від місця торгівлі та біржового ринку.

Час і очікування учасників ринку – це два основних фактори, що визначають відмінність цін на спотовому та ф’ючерсному ринках.

Разом з тим, закономірним є те, що спотові та ф’ючерсні ціни рухаються в одному напрямку, що характеризується кореляцією. Наявний взаємозв’язок між спотовими та ф’ючерсними цінами робить можливим застосування механізму хеджування.

Ідеальне хеджування неможливе через непропорційну зміну спотової і ф’ючерсної цін. Наявність базисних ризиків потребує постійного аналізу операцій хеджування на аграрному ринку.

Поглиблене розуміння, а основне ефективне викристання хеджування для страхування цінових ризиків не можливо без пізнання ролі і місця базису у прогнозуванні ф’ючерсних і спотових цін на сільськогосподарську продукцію, що суттєво може вплинути на отримані результати хеджових стратегій.

Ф’ючерсні ціни на сільськогосподарські товари, що зберігаються на елеваторах, в цілому, вищі, ніж на наявному ринку тому, що вони відображають витрати на транспортування активів від місць їхнього виробництва до біржових складів. Проте, в морських портах наявні ціни інколи вищі, ніж ф’ючерсні. Ця різниця відображає попит саме там на експорт активів. Для заохочення продавців і спрямування їхніх товарів саме в такі ажіотажні на попит місця ціна повинна не тільки покривати транспортні витрати, але й забезпечувати певний прибуток.

Ф’ючерсні контракти для так званих закритих місяців (найближчі місяці) поставки звичайно продаються за нижчими цінами чи із знижкою (дисконтом) відносно контрактів на найближчі місяці (з різною ціною у різні місяці). Ця різниця відображає ціну наявного товару, що включає витрати на зберігання, страхування кредитні відсотки.

Під поняттям базис розуміється різниця між наявною ціною реального товару у конкретному місці й ф’ючерсною ціною на цей же актив. Ця різниця залежить від багатьох факторів і змінюється постійно.

Основні фактори, що впливають на базис сільськогосподарських товарів включають:

-         співвідношення між пропозицією і попитом;

-         загальний попит і пропозицію на товари-замінники;

-         наявні можливості транспортування і постачання;

-         структура транспортних витрат;

-         наявні можливості зберігання на елеваторах;

-         якісні фактори і умови забезпечення якості;

-         очікувані спотові ціни;

-         кредитні відсотки.


Усвідомлення важливості базису в хеджуванні сприяє розумінню основ та ролі хеджування на аграрному ринку і є одним з факторів, що забезпечує успішність його виконання.

Базис можна розрахувати наступним чином:

В= FS                                    (4.1.),

 

де В – це базис;

F – ф’ючерсна ціна;

S – спотова ціна.