1. Економічна сутність опціонів.

Хеджування цінових ризиків є важливим інструментом страхування цінових ризиків. Хеджування вимагає обов’язкового застосування біржових строкових інструментів – деривативів, а саме ф’ючерсів та опціонів.

 Хеджування біржовими контрактами дозволяє зафіксувати рівень цін і забезпечує стабільність на ринку сільськогосподарської продукції і захист від небажаних змін цін. Іншими словами, хеджування забезпечує стабільну ціну покупки або продажу для учасників ринку сільськогосподарської продукції, які вимагають цінового захисту і готові до певних затрат на маржові внески та премію задля отримання цільової ціни на спот-ринку.

Необхідно відмітити, що хеджування потребує відкриття двох протилежних позицій на спотовому ринку і на ф'ючерсному чи опціонному ринку. Тому, при ціновому зростанні на одному з ринків по іншому ринку буде спостерігатись втрата в ціні. Якщо за позицією хеджера на спотовому ринку очікується прибуток, то по позиції на ф'ючерсному ринку спостерігатимуться втрати, і хеджер зможе перекрити втрати отриманим прибутком. Разом з тим, придбання ф’ючерсних контрактів вимагає на біржовому ринку гарантійного забезпечення у вигляді маржі.

На відміну від ф’ючерсного контракту купівля чи продаж опціону не вимагає маржового внеску, що значно здешевлює і виконання хеджування цінових ризиків, тому відсутній ризик вимог про додаткові внески.

.

Основна різниця між біржовими  ф’ючерсами та опціонами

Опціони – це один різновидів строкових біржових контрактів, які мають значно молодшу історію розвитку, аніж форварди і ф’ючерси.

Опціони тривалий час були позабіржовими інструментами, хоча вкінці минулого століття їх почали успішно застосовувати на біржах.


Майданчики для торгівлі опціонами

Опціони мають нетривалу історію біржової торгівлі у світовому просторі. Якщо розглядати трактування поняття опціонів за різними видами майданчиків для торгівлі, то можна розглянути запропоновані вітчизняним вченим – Сохацькою М.О. визначення.

Опціони сьогодні активно торгуються як на біржовому, так і на позабіржовому ринку. Широкі можливості, які забезпечує опціонна торгівля пов’язані з правом вибору, які забезпечуються для покупців опціонів.


Опціони спочатку почали застосовувати, як і інші види угод, на позабіржовому ринку, тому вони були ризикованими і досить складними. Вихід опціонів на біржовий ринок сприяв їх стандартизації та встановленню базового активу, яким стали ф’ючерсні контракти на сільськогосподарську продукцію.

Поняття «опціон» походить від англійського слова «option», яке перекладається як «вибір». Опціони є досить стародавнім інструментом. Прототипи опціонів згадуються ще у записах Аристотеля, а також записи про ці інструменти на оселедці знайшли ще у фландрських покупців у ХІІІ ст. Варанти – опціони на акції також були популярними у цей час.

Перші опціони у сучасний період біржової торгівлі укладались на фінансові інструменти. Термін опціон має походження від англійської кальки слова «option». У 1973 р. у США вперше була відкрита спеціалізована біржа опціонів, яка зайняла провідне місце за обсягами у топ-10 найбільших світових бірж.

Необхідно констатувати, що історично на товарних біржових ринках у США торгівля опціонами була зафіксована на початку минулого століття, проте високi ризики виконання цих угод призвели до заборони торгівлі ними в США з 30-х років до 70-х років минулого століття.

Опціон – це право, але не зобов'язання, придбати або реалізувати будь-які активи за певною, заздалегідь зафіксованою ціною («ціна страйк» або «ціна виконання») в будь-який момент або вкінці у межах певного встановленого періоду дії опціону. Сільськогосподарський опціон, також відомий як опціон на ф'ючерсний контракт на сільськогосподарські активи, надає право купити або продати певний ф'ючерсний контракт на біржі.

Опціони – це право покупця робити свій вибір залежно від цінової тенденції, яка складеться на біржовому ринку. За це право вибору сплачується ціна опціону у вигляді премії. Для торгівлі опціонами на біржовому ринку сільськогосподарської продукції  необхідні враховувати наступні елементи.
Особливості опціонів дозволяють продавцям сільськогосподарських товарів встановлювати мінімальні ціни реалізації з метою захисту від цінових падінь у майбутньому, не упускаючи можливість отримати прибуток від підвищення ринкових цін. З іншої сторони, опціони дозволяють покупцям сільськогосподарських товарів встановлювати максимально допустимі ціни покупки і захистити себе від підвищення цін. У той же час залишається можливість отримати прибуток від зниження цін. Ціну за можливість вибору називають «опціонною премією». При цьому, премія виплачується виключно покупцями опціонів.
Якщо розглянути характеристику опціонів біржових і позабіржових, то можна побачити наступні відмінності.

Опціонні контракти сьогодні мають досить широкий спектр використання учасниками біржового ринку сільськогосподарської продукції у різних стратегіях з метою:

-         спекулятивних інвестицій;

-          управління ціновими ризиками на ринку сільськогосподарської продукції або хеджування;

-         виконання арбітражних стратегій міжринкового, міжтоварного або календарного арбітражу чи спреду на сільськогосподарську продукцію.