1. Класифікація опціонів за правом власності

Опціони класифікуються за багатьма різними ознаками, проте на початку опціони поділяють за видами прав, які вони надають їх покупцям  

Наявність двох видів прав, що отримують покупці виділяє два види опціонів:

-         на купівлю;

-         на продаж.

Кол опціон – це можливість використати своє право покупцеві і в майбутньому купити якийсь актив.

Пут-опціон – це можливість використати своє право і в майбутньому продати базовий актив.

Ціна за якою буде реалізований актив за опціоном, тобто куплений чи проданий, є страйковою ціною або ціною виконання опціону.

Основна характеристик кол і пут опціонів наведена на рис.

 

 

Якщо покупець опціону хоче купити або продати актив за отриманим правом, тоді кажуть, що він виконує свій опціон, а продавець натомість має провести поставку активу, тобто реалізувати або купити за отриманим правом.

Особа, що купує опціон виступає його утримувачм, натомість суб’єкт, який продає опціон називається його емітентом або виписувачем.

Необхідно зазначити, що ні опціон кол, ні опціон пут не можуть замінити один одного і не є протилежними позиціями, кожен опціон надає покупцеві своє окреме право.

У кожного опціона пут і кол є окремо свої покупці і продавці. Покупці опціонів платять премію продавцям.

Біржові опціони, подібно до ф’ючерсів також котирується на біржових майданчиках.

 

Опціони можуть виконуватись або упродовж усього терміну дії опціонів або вкінці. Перші дістали назву американських опціонів і є найпоширенішими на біржовому ринку.

Більшість опціонів мають таку конструкцію, що їхній термін закінчення передує на місяць закінченню виконання ф’ючерсного контракту. Так, опціон на березневий ф’ючерс виконується у лютому місяці.