1. Особливості формування ціни опціонів.

Премія опціону виражає вартість опціону. Ціноутворення на ринку опціонів  вказує на те, що премія визначається як функція попиту та пропозиції.

На ринку відкритих торгів покупці хочуть платити найнижчу ціну за опціон, а продавці хочуть отримувати максимально можливу премію. 

Опціонна премія - це вартість покупки опціону. 

Одночасно є максимальною втратою для покупця і максимальним прибутком для продавця опціону.


Опціонна премія = внутрішня вартість + вартість у часі.


На ціну опціонів впливають такі чинники:

Час до експірації контракту. Це день, в який покупець опціону має право купити або продати фінансовий інструмент, якщо рух курсу підтвердило його очікування. Чим більше днів залишилося до дня експірації контракту, тим більша ймовірність заробітку на купленому опціон Call або Put. Відповідно, чим довший термін до експірації контракту, тим дорожче коштує опціон. Час є одним з головних факторів, регулюючи який можна управляти вартістю опціону. Якщо інвестор хоче зменшити витрати, пов'язані з купівлею опціону, він повинен скоротити термін експірації контракту. Аналогічно продавець опціону може збільшити свою премію, збільшуючи термін до експірації. Аналізуючи вплив часу на ціну опціону, варто звернути увагу на те, що залежність ціни від часу нелінійна і зростає в міру наближення до дати експірації. Опціон на акції американського стилю можна виконати в будь-який момент до дати експірації. Навпаки, опціони європейського стилю можуть бути виконані тільки в дату експірації. На відміну від стандартних термінів виконання опціонів, термін життя опціону для позабіржового ринку обумовлюється в момент укладення торговельної угоди.

Ціна виконання. Вартість опціонної премії є найважливішим елементом, що впливає на ціну опціонів. Для опціону Call: чим нижче знаходиться ціна експірації щодо поточної ціни, тим вище внутрішня вартість опціону і вище ймовірність, що інвестор заробить на опціон, відповідно і вартість премії вище. Для опціону PUT: чим вище знаходиться ціна експірації щодо поточної ціни, тим більша ймовірність, що інвестор заробить на опціон через що і вартість опціонної премії вище. Змінюючи ціну виконання, можна управляти як витратами, так і планувати прибуток на даній стратегії. Якщо очікується сильне зростання курсу і ми хочемо зменшити витрати на опціонну премію (для call), можемо збільшити рівень ціни виконання. Однак при цьому зменшується і потенційний прибуток.

Процентна ставка. Має незначний вплив на ціну опціону на короткому терміні, однак, чим більш віддалений день експірації, тим його значення збільшується. Відсоткова ставка визначає вартість альтернативних інвестицій. Якщо в даній країні процентна ставка висока, інвестор, який продає опціон з віддаленим терміном експірації, теж буде очікувати вищої премії, тому що в той же самий час на ринку облігацій може отримати більш високу прибутковість.

Волатильність. Показує, яку інвестори очікують ступінь мінливості ринку в майбутньому. Чим вище волатильність інструменту, тим імовірність різких цінових змін вище, ніж для інструментів з низькою волатильністю. Покупцю опціону волатильність дає інформацію про ймовірність того, що прибуток може перевищити вартість опціонної премії. Для продавця опціону волатильність несе інформацію, наскільки більшою премії можна очікувати. Волатильність формується на підставі історичної мінливості курсу і очікувань інвесторів майбутнього її руху. Якщо останнім часом на ринку спостерігалися великі зміни курсу, тоді і волатильність даного інструменту зростає. У разі, якщо інвестори не впевнені в майбутньому русі курсу, волатильність теж може вирости.