1. Економічна сутність операцій спред.

Угоди спреда засновані на різниці котирувань двох ф'ючерсних контрактів. Для їх здійснення необхідно знати звичайне співвідношення цін між різними контрактами. Різниця цін двох ф'ючерсних контрактів і отримала назву спреда або диференціала. Операція починається, коли це нормальне співвідношення з яких-небудь причин змінюється. Якщо гравець вважає цю зміну короткостроковим явищем і сподівається, що вона пройде і різниця цін відновиться до колишнього рівня, він може почати операцію спреда. При цьому прибуток або збиток спредера буде визначатися відповідною зміною співвідношення цін двох контрактів, а не змінами абсолютного рівня цін.

Техніка операції спреда проста: на першому етапі спекулянт відкриває дві позиції - довгу і коротку. Коли співвідношення цін повертається до нормального, то обидві угоди ліквідуються. Найскладнішим в таких операціях є вибір позиції по кожному з контрактів, тобто визначення того, який договір треба купити, а який продати. Неправильне рішення цього питання може привести до того, що спекулянт зазнає збитків і на довгій, і на короткій позиціях. Вибираючи позиції контрактів, гравець уважно вивчає динаміку цін, яка призвела до зміни цінового розриву. Далі контракт, який став відносно дешевшим, він купує, а контракт, який подорожчав, продає.

Операції спреда дуже часто складають дуже вагому частку як денного обсягу торгівлі, так і показника відкритої позиції. Це пояснюється багатьма причинами. По-перше, хеджери часто використовують спреди для перенесення своїх хеджевих позицій з одного місяця на інший (наприклад, використовуючи стратегію довгострокового хеджування). По-друге, брокери часто використовують спреди для ліквідації позицій, які вони відкрили по різних місяцях поставки. І нарешті, спекулянти використовують спреди, якщо хочуть мати менший ризик, ніж це зазвичай буває при простих довгих або коротких позиціях.

Найістотніша особливість операцій спреда полягає в тому, що спредер думає перш за все про різницю в цінах контрактів, з якими він працює, і набагато менше його турбує загальна цінова тенденція. Загальна динаміка цін має для спредера значення тільки в тій мірі, в якій це впливає на співвідношення цін двох його контрактів.

Відповідно вдалий результат операції спреда можливий як при підвищенніцін так і при зниженні цін на ринку за умови, що саме значення спреда досягло очікуваної величини.

Оскільки операції спреда проводяться за двома контрактами з різними цінами, ціна одного завжди буде нижче, ніж ціна іншого, або ж, іншими словами, ціна одного матиме премію до ціни іншого.

Здійснюючи операцію спреда, продавець зобов'язаний або купити, або продати контракт, який йде з премією до іншого. Якщо контракт з більш високою ціною купується (а контракт з більш низькою ціною продається), це означає що торговець очікує розширення спреду між цими контрактами. Якщо контракт з більш високою ціною продається, значить, торговець очікує звуження спреда між двома контрактами. Такий підхід до сприйняття спредів особливо типовий для ринків, структура цін яких відображає витрати на зберігання. На таких ринках (метали, зернові та інші товари тривалого зберігання) ціни далеких позицій зазвичай мають премію до цін ближніх. Таким чином, продаж позиції, що йде з премією, майже завжди означає покупку контракту найближчого місяця і продаж більш далекого в очікуванні звуження спреда. Довга позиція по більш дорогому контрактом означає покупку контракту далекого місяця постачання і продаж ближнього.

Однак такий простий підхід до розробки операцій спреда прийнятний не для всіх ринків. Так, великі проблеми виникають з ринками, які не є ні нормальними, ні перевернутими, а являють собою комбінацію обох. У 70-80-х роках було безліч ринків, структура цін яких представляла собою перевернутий ринок в ближніх позиціях і нормальний- в далеких. Це створювало труднощі учасникам цих ринків, а також вносило плутанину в термінологію спредовой торгівлі. Наприклад, термін "купити спред" на ринку металів означає продаж контракту найближчого місяця і покупку контракту далекого місяця постачання, в той час як майже на всіх інших ринках "покупка спреда" означає покупку контракту найближчого місяця і продаж далекого.

Як зазначалося вище, використання спреда в спекулятивних цілях передбачає знання стабільних співвідношень цін між різними контрактами. Оцінюючи ринкову ситуацію, спекулянти беруть до уваги ряд факторів:

• сезонність виробництва,

• витрати на зберігання,

• ступінь ризику і ін.