1. Bpaхування роботи конструкцій спільно з пружною основою.

В інженерній практиці прийнято розраховувати плити і ростверки на пружній основі як самостійні конструкції, що піддаються дії навантажень від надземних конструкцій. ПК ЛІРА дозволяє розраховувати конструкції всієї


споруди в цілому, враховуючи при цьому великі резерви несучої здатності. Прикладом може служити розрахунок, конструкцій на пружній основі спільно з надземною спорудою (рис. 6.1).

Рисунок 6.1 – Робота конструкцій спільно з основою

У випадку, якщо фундаментні балки або плити розраховуються як самостійні конструкції (рис. 6.1, а, б), в них виникають значні моменти М, внаслідок чого конструкції необхідно виготовляти досить громіздкими.

Якщо розрахункова схема передбачає включення в роботу вищерозміщених перекриттів (рис. 6.1, в), то момент М сприйматиметься мембранним зусиллям у плиті на пружній основі і вищерозміщеними перекриттями, тобто в роботу включається конструкція верхніх поверхів (як правило, основний ефект дає включення тільки першого поверху). Як бачимо з рис. 6.1, г), у плитах на пружній основі виникають розтягуючі мембранні зусилля та невеликі місцеві моменти, а у вищерозміщених перекриттях – стискаючі мембранні зусилля. Необхідно мати на увазі, що в цьому випадку в конструкціях колон і стін виникають зсувні зусилля у двох напрямках і потрібно забезпечити їх сприйняття.

Як правило, врахування спільної роботи конструкцій на пружній основі і вищерозміщених перекриттів дозволяє значно зменшити витрати матеріалів.