3. Етика благоговіння перед життям (А.Швейцер) як етична основа сучасної біоетики.

Виняткова роль в аналізі підсумків деонтологічного етапу розвитку медичної етики і формуванні філософсько-аналітичної бази наступного етапу — біоетичного — належить видатній осо­бистості, одному з найвеличніших людей XX століття А. Швей- церу (1875 — 1965). У його етиці "благоговіння перед життям" немає поділу на більш вартісне і менш вартісне життя, на вище й нижче. Вважаючи кожну форму життя священною і недотор­канною, А. Швейцер критикував антропоцентричність і переніс біблійну заповідь "не вбий" за вузькі межі міжлюдських стосун­ків. Він мав повне право сказати: "Моїм аргументом є моє жит­тя". А. Швейцер, людина різнобічних інтересів, став відомим не тільки як талановитий лікар, а також як мислитель, гуманіст, філософ, теолог, священик, музикант, музикознавець, письмен­ник, журналіст, соціальний працівник і філантроп.

Він був визнаний гідним звання лауреата Нобелівської пре­мії. Його внесок у розвиток медичної етики величезний і полягає у створенні нового мислення, що включає концепцію захисту навколишнього середовища. Нове мислення означало визнання відповідальності жителів нашої планети за збереження і продов­ження життя на Землі. Виживання можливе, якщо зміни мен­талітету будуть випереджати темпи технічного прогресу; якщо зменшується прірва між бідними й багатими; якщо знизяться витрати на озброєння, а економічний прогрес не буде супровод­жуватися руйнуванням і деградацією навколишнього середови­ща. А. Швейцера можна за правом вважати основоположником екологічної науки. А. Швейцер усвідомив проблему, що виникла перед людством у середині XX століття: експотенціальне підви­щення рівня знань не супроводжується ростом мудрості, необ­хідної для керування цим знанням.

Етика А. Швейцера, що характеризується універсалізмом і глобальністю, була спрямована на подолання цього розриву і по­шук виходу з духовної кризи XX століття. А. Швейцер визначав причину ідейної кризи сучасності як протистояння етики осо­бистості й етики суспільства. За А. Швейцером, усю розмаїтість етичних систем і світоглядів можна звести до двох основних ти­пів: етика самозречення й етика вдосконалювання. Етика само­зречення носить соціально-утилітаристський характер і має на увазі, що кожен індивід має жертвувати собою заради інших і суспільства в цілому. Інший тип етики — етика самовдоскона­лення моральної особистості. Моральна особистість через роз­біжності в оцінюванні поняття гуманності постійно полемізує з етикою суспільства і не може беззаперечно їй підкорятися. А. Швейцер вважає, що на першому місці має бути етика мораль­ної особистості, а етика суспільства може бути моральною тільки через визнання індивідуальних етичних цінностей. А. Швейцер вважав найбільшою помилкою твердження, що етику моральної особистості й етику суспільства не можна об'єднати в єдиній системі етичних цінностей.