Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Д

Десе́рт (від фр. desservir – розчищати стіл)

– завершальна страво стола, призначене для одержання приємних смакових відчуттів наприкінці обіду або вечері.


Джандуйото (італ. Gianduiotto)

– популярний десерт із міста Турін, італійського регіону П'ємонт. Це цукерки, що за формою нагадують перевернений нагору дном човен, роблять із суміші праліне із шоколадом і горіхами. Цукерки традиційно загортають у блискучу фольгу золотого або срібного кольору.


Джезер’є (тур. cezerye)

восточні солодощі турецького походження. Готується на основі уварювання й желювання сиропу моркви або соку гранату.


Джелато (італ. gelato)

– м'яке італійське морозиво на вершковій основі з наповнювачами.



Дондурма

– продукт турецької кухні, що нагадує морозиво. Виготовляється з молока, цукру, салепа (англ.) і мастики. Наявність у дондурмі салепа в ролі загусника й мастики надає морозиву твердість і липкість, тому цю страву іноді їдять за допомогою ножа. Дондурма тане набагато повільніше, ніж звичайне морозиво.