Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

П

Панакота (італ. рanna cotta – «варені вершки»)

– північно-італійський десерт з вершків, цукру і ванілі.



Панфорте (рanforte «pane» – «хліб» і «forte» – «сильний»)

– це традиційні італійські ласощі, які зазвичай готують на Різдво. Являє собою щільний пряник або пиріг з мигдалем, горіхами, сухофруктами і ягодами.



Парфе (від фр. рarfait – бездоганний, прекрасний)

– морозиво на основі вершків.



Пастила

– солодка страва російської кухні. Пастилу виготовляли зі збитого пюре яблук кислуватих російських сортів (антонівка, тітовка, зеленка) або м'якоті ягід (брусниці, горобини, малини, смородини), меду або цукру, збитих яєчних білків.



Патока (мальтодекстрин)

– продукт неповного кислотного (розведеними кислотами) або ферментативного гідролізу крохмалю.


Пахлава (або баклава)

– популярний кондитерський виріб з листкового тіста з горіхами в сиропі, широко поширене в кухнях східних народів, насамперед, у турецькій, азербайджанській, арабській, кримсько-татарській.


Пашмак

цукрова халва з борошном на основі гранатового соку.



Персик Мельба

класичний десерт з морозива, створений  французьким шеф-кухарем Огюстом Еськоф’є, шеф-кухарем ресторану готелю «Савой» у Лондоні, на честь оперної діви Неллі Мельба (1861-1931). Десерт готується з очищених від шкірки половинок персика, малинового соусу і ванільного морозива.



Пудинг (англ. pudding)

– англійський десерт з яєць, цукру, молока і борошна, що готується на водяній бані.