Термінологічний словник Глосарій
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
Х |
---|
Харчові зоонози (англ. food-born zoonoses) - складова частина категорії харчових інфекцій. Включає інфекції і інвазії, спільні людині і тваринам. | |
Харчові інфекції (хвороби) (англ. food-born infections (diseases)) - група хвороб, збудники яких передаються і розповсюджуються аліментарним (орально-фекальним) шляхом, а продукти харчування є при цьому провідним фактором трансмісії (49). Це своєрідна нозологічна категорія ветеринарно-медичного значення об’єднує сальмонельози, кампілобактеріоз, іерсініози, лістеріоз, ешеріхіози, трихінельоз і ін. (Б.Л. Черкаський). Бактеріози, які відносяться сюди раніше означалися як харчові токсикоінфекції. У кругообігу збудників останніх контаміновані продукти харчування (так звані зіпсовані продукти - м’ясні, молочні, овочеві, яйце) служать не просто механічним фактором передачі, а є ампліфікатором - середовищем перетворення і накопичення збудника в дозах, достатніх для розвитку токсикоінфекції при зараженні організму. | |
Хвороба інтеграційна (лат. integratio відновлення, сполука) — хвороба, що спричиняється комплексом, що утворився в результаті інтеграції генетичного матеріалу вірусів і клітин, напр., лейкоз, рак. | |
Хронічні інфекції | |
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла