Глосарій
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
А |
---|
Алфавіт кодуце система знаків,
прийнятих для утворення
коду (цифри, букви, їхні комбінації,
штрихи). У зв'язку з цим алфавіти кодів можуть бути цифрові, буквені,
буквено-цифрові та штрихові. | |
Асортимент товарівнабір товарів, об'єднаних за якою-небудь ознакою або сукупністю ознак.Термін пішов від французького слова «assortiment», що означає підбір різних видів і сортів товарів. | |
Б |
---|
Безвідмовністьздатність товарів виконувати функціональне призначення без виникнення дефектів, через які неможлива або призупинена їх подальша експлуатація. | |
Безпечністьстан, за якого ризик шкідливості або збитку обмежений допустимим рівнем. Щодо якості споживних товарів безпека може бути визначена як відсутність допустимого ризику для життя, здоров'я і майна споживачів у процесі експлуатації або споживання товарів. Безпечність – найважливіша властивість якості, що має бути притаманна усім споживним товарам. На відміну від споживних властивостей, погіршення або втрата яких призводить до втрати функціонального або соціального призначення, перевищення допустимого рівня показників безпеки переводить продукцію в категорію небезпечної. Небезпечна продукція підлягає знищенню, а продукцію, що втратила споживні властивості, або відносять до умовно придатної, яку можна використати на промпереробку, або її втрачені властивості можуть бути відновлені після відповідного усунення дефектів. | |
Біологічна повноцінністьзбалансований вміст незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів, мінеральних речовин, поліфенольних сполук. | |
В |
---|
Визначальний показникпоказник, за яким оцінюють якість продукції. Визначальний показник якості продукції використовують під час експертного методу оцінювання якості продукції. Потрібно встановити номенклатуру показників, за якими оцінюється якість конкурентної продукції, та шкалу можливих оцінок кожного показника. Визначальний показник якості знаходять наступним чином: експерти оцінюють у балах кожний показник якості. Після цього середнє арифметичне значення оцінки кожного показника помножують на коефіцієнт вагомості і підсумовують добутки. | |
Вкладкице різновид етикеток, що мають певний напрямок інформації про товар. Вони містять відомості про найменування товару і виробника (назва фірми, зміна, в якій вироблено товар, номер укладника товару тощо). Іноді вкладки містять відомості про споживчі властивості товару (перш за все функціональні властивості, правила вживання чи експлуатації). У цьому випадку вкладки виконують додаткові функції – рекламного листка або проспекту. Найчастіше вкладки використовують при упаковці кондитерських виробів, косметичних та лікарських засобів, товарів побутової хімії. | |
Властивість продукціїце об’єктивна особливість, яка може виявитися під час її створення, експлуатації чи споживання. | |
Вміст поживних речовин і їх співвідношенняоптимальне співвідношення між білками, жирами і
вуглеводами в харчових продуктах для дорослих і дітей старшого віку 1:1:4, для
дітей молодшого віку - 1:1:3. | |
Шрифти
Розмір шрифта
Колір тексту
Колір тла
Кернінг шрифтів
Видимість картинок
Інтервал між літерами
Висота рядка
Виділити посилання