Глосарій
Умови завершення
Огляд глосарія за абеткою
Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все
А |
---|
Алфавіт кодуце система знаків,
прийнятих для утворення
коду (цифри, букви, їхні комбінації,
штрихи). У зв'язку з цим алфавіти кодів можуть бути цифрові, буквені,
буквено-цифрові та штрихові. | |
Асортимент товарівнабір товарів, об'єднаних за якою-небудь ознакою або сукупністю ознак.Термін пішов від французького слова «assortiment», що означає підбір різних видів і сортів товарів. | |
Б |
---|
Безвідмовністьздатність товарів виконувати функціональне призначення без виникнення дефектів, через які неможлива або призупинена їх подальша експлуатація. | |
Безпечністьстан, за якого ризик шкідливості або збитку обмежений допустимим рівнем. Щодо якості споживних товарів безпека може бути визначена як відсутність допустимого ризику для життя, здоров'я і майна споживачів у процесі експлуатації або споживання товарів. Безпечність – найважливіша властивість якості, що має бути притаманна усім споживним товарам. На відміну від споживних властивостей, погіршення або втрата яких призводить до втрати функціонального або соціального призначення, перевищення допустимого рівня показників безпеки переводить продукцію в категорію небезпечної. Небезпечна продукція підлягає знищенню, а продукцію, що втратила споживні властивості, або відносять до умовно придатної, яку можна використати на промпереробку, або її втрачені властивості можуть бути відновлені після відповідного усунення дефектів. | |
Біологічна повноцінністьзбалансований вміст незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, фосфоліпідів, вітамінів, мінеральних речовин, поліфенольних сполук. | |
В |
---|
Визначальний показникпоказник, за яким оцінюють якість продукції. Визначальний показник якості продукції використовують під час експертного методу оцінювання якості продукції. Потрібно встановити номенклатуру показників, за якими оцінюється якість конкурентної продукції, та шкалу можливих оцінок кожного показника. Визначальний показник якості знаходять наступним чином: експерти оцінюють у балах кожний показник якості. Після цього середнє арифметичне значення оцінки кожного показника помножують на коефіцієнт вагомості і підсумовують добутки. | |
Вкладкице різновид етикеток, що мають певний напрямок інформації про товар. Вони містять відомості про найменування товару і виробника (назва фірми, зміна, в якій вироблено товар, номер укладника товару тощо). Іноді вкладки містять відомості про споживчі властивості товару (перш за все функціональні властивості, правила вживання чи експлуатації). У цьому випадку вкладки виконують додаткові функції – рекламного листка або проспекту. Найчастіше вкладки використовують при упаковці кондитерських виробів, косметичних та лікарських засобів, товарів побутової хімії. | |
Властивість продукціїце об’єктивна особливість, яка може виявитися під час її створення, експлуатації чи споживання. | |
Вміст поживних речовин і їх співвідношенняоптимальне співвідношення між білками, жирами і
вуглеводами в харчових продуктах для дорослих і дітей старшого віку 1:1:4, для
дітей молодшого віку - 1:1:3. | |
Г |
---|
Галузеві стандарти України (ГСТУ)розробляють на продукцію, послуги в разі відсутності ДСТУ, або за потребою встановлення вимог, які перевищують або доповнюють вимоги державних стандартів. Вимоги ГСТУ не повинні суперечити обов’язковим вимогам ДСТУ. ГСТУ є обов’язковими для всіх підприємств і організацій даної галузі, а також для підприємств і організацій інших галузей (замовників), які використовують чи застосовують продукцію цієї галузі. | |
Гігієнічністьзалежить від здатності товару до забруднення, легкості чищення, здатності товару до миття, прання. Так, паперові шпалери менш гігієнічні, ніж шпалери з поліхлорвініловою плівкою, завдяки якій такі шпалери можна мити. Пластмасові вироби, декоровані гравіруванням під кришталь, забруднюються більше, тобто менш гігієнічні, ніж вироби з гладкою поверхнею. | |
Д |
---|
Державні стандарти України (ДСТУ)стандарти, розроблені відповідно до чинного
законодавства України, які діють на
території України і
використовуються усіма
підприємствами незалежно від
форми власності та підпорядкування, громадянами-суб’єктами підприємницької діяльності, міністерствами (відомствами), органами державної виконавчої
влади, на діяльність
яких поширюється дія стандартів. | |
Дизайнхудожнє конструювання товарів, в яких раціонально поєднано зовнішній вигляд з функціональними й ергономічними показниками. Так, поєднання гарної і зручної при експлуатації форми визначає дизайн побутової техніки, взуття, одягу тощо. | |
Доброякісність харчових продуктівхарактеризується органолептичними і хімічними показниками (колір, смак, запах, консистенція, зовнішній вигляд, хімічний склад), відсутністю токсинів (отрут), хвороботворних мікроорганізмів (сальмонел, протея, ботулінуса і ін.), яєць глистів, шкідливих сполук (ртуті, свинцю, пестицидів і ін.), насіння отруйних рослин і сторонніх домішок (металу, скла і тощо). | |
Довговічністьздатність товарів зберігати працездатність до настання критичного стану або встановленого часу технологічного обслуговування і ремонту. | |
Довжина кодуце число знаків у коді (без урахування пробілів). | |
Е |
---|
Екологічні властивостіздатність товарів не справляти шкідливої дії на зовнішнє середовище під час експлуатації або споживання. Забруднення зовнішнього середовища все більше ставить існування суспільства на межу катастрофи. За цих умов підвищується ступінь значення екологічних властивостей товарів. Проте в діючих нормативних документах рідко трапляються показники екологічних властивостей товарів, хоча чимало споживних товарів мають такі властивості. Прикладом екологічних властивостей автомобілів може бути вміст шкідливих речовин у вихлопних газах; для тканин і одягу – міцність забарвлення, барвників; для порошкоподібних товарів (крохмалю, борошна, цементу, крейди, пральних порошків) – надійність транспортної тари або упаковки, які повинні застерігати від розпорошування. Для багатьох харчових продуктів екологічні властивості можуть бути виражені через можливість утилізації відходів, упаковки або товарів, небезпечних для харчування. Показниками екологічних властивостей побутової техніки є характеристики електромагнітних полів, що порушують стабільність зовнішнього середовища, гучного звучання (для аудіотехніки). Перебільшення встановлених норм викликає шумове забруднення. | |
Експертнезалежний висококваліфікований спеціаліст, який має спеціальні знання, залучений зацікавленою або призначений посадовою особою для формування на основі теоретичних знань і практичного досвіду суджень за поставленими питаннями у формі експертного висновку. | |
Експертиза(від франц. expertise, лат. expertus – досвідчений) – дослідження питань, вирішення яких вимагає спеціальних знань в алузі науки, техніки, мистецтва; логічне і (або) експериментальне дослідження об’єкта, що проводиться компетентною особою-фахівцем (експертом) або групою фахівців (експертів), що ґрунтується на спеціальних знаннях і практичному досвіді. | |
Експертний методзаснований на групі висококваліфікованих фахівців (експертів), що складається з товарознавців, дизайнерів, дегустаторів і ін. Його широко використовують при оцінці в балах показників художньо-декоративного рівня продукції, визначенні номенклатури показників для оцінки рівня якості і значущості (ваговитості) окремої властивості в загальній оцінці рівня якості. | |
Енергетична цінністьце кількість енергії, яка утворюється під час біологічного окислення жирів, вуглеводів і білків, які містяться в продуктах, і використовується для фізіологічних функцій організму. Енергія, що виділяється у результаті окислення в організмі 1 г жиру, відповідає 37,7 кДж; при окисленні 1 г білка - 16,7 кДж; 1 г засвоєних вуглеводів - 15,7 кДж; 1 г етилового спирту - 29,3 кДж. | |
Ергономіканаука, що комплексно вивчає людину в конкретних умовах її діяльності з метою оптимізації засобів і процесів праці або експлуатації чи споживання. Ергономічні властивості задовольняють фізіологічні і (або) психологічні потреби відповідно до певних характеристик споживача. Різновидом ергономічних властивостей є антропометричні властивості. | |
Ергономічні властивостіздатність товарів створювати відчуття зручності, комфортності, найбільш повного задоволення потреб згідно з антропометричними, психологічними і психофізіологічними характеристиками споживача. | |
Естетичні властивостіздатність товарів виражати в суспільночуттєво-сприйманих ознаках форми суспільні цінності і задовольняти естетичні потреби людини. Естетичні властивості речей вивчає естетика – наука про суть і форми прекрасного в природі, предметах, художній творчості і житті. Переважній більшості споживачів притаманний потяг до красоти, гармонії, однак уявлення про них у різних людей, які проживають в різних регіонах земної кулі і в різні епохи, неоднакове. Неоднакові ці уявлення й у людей одної країни, місцевості, навіть у членів однієї сім'ї. Психологічні потреби та їх різновиди - естетичні потреби – є дуже індивідуальними, що робить складним забезпечення естетичних властивостей товарів. Показниками естетичних властивостей товарів можуть служити зовнішній (товарний) вигляд, цілісність, дизайн, мода, стиль, інформаційна виразність, майстерність виконання. | |
Етикеткидосить розповсюджені носії інформації, що прикріплюються на товарі або упаковці. Більшість запакованих у виробничих умовах товарів мають на упаковці етикетку, на якій текст, малюнок чи інша інформація нанесені друкарським способом. За кількістю ознак, що характеризують товар, етикетки містять найпоширеніші відомості. | |
З |
---|
Засвоюваність харчових продуктіввиражається коефіцієнтом засвоюваності, що показує, яка частина продукту в цілому використовується організмом. Засвоюваність залежить від зовнішнього вигляду, консистенції, смаку і аромату продукту, кількості і якості харчових речовин, які містяться в ньому, а також від віку, самопочуття, організму людини й інших чинників. За змішаного харчування засвоюваність білків вважається рівною 84,5, жирів - 94, вуглеводів - 95,6 %. | |
Збережуваністьздатність підтримувати вихідні кількісні і якісні характеристики без значних втрат протягом певного терміну. Якщо ж ці втрати існують, то вони повинні бути економічно виправданими. Збережуваність притаманна усім споживним товарам, оскільки зберігання є необхідним етапом будь-якого товароруху. Особливо важлива ця властивість для харчових продуктів. Зберігання розпочинається з моменту випуску готової продукції і триває до утилізації товару. | |
Змішаний методдозволяє у ряді випадків найповніше визначити показники товарів. Наприклад, при оцінці якості жирів такі показники, як смак і запах, визначають органолептичним, температура плавлення і кислотність жиру – інструментальним методом. | |
Зовнішній виглядкомплексний показник, який включає форму, колір, стан поверхні товарів в упаковці. Для естетичного сприймання різних товарів значущість перерахованих одиничних показників зовнішнього вигляду неоднакова і залежить від особливостей товарів. Естетичне сприйняття всіх показників зовнішнього вигляду може стосуватися не тільки товару, а й упаковки. Причому естетичні властивості упакованих товарів у багатьох випадках визначаються зовнішнім оформленням упаковки, під якою може ховатися товар з невисокими естетичними властивостями. | |
Зручністьможе бути виявлено при користуванні, транспортуванні та зберіганні речей, у процесі розташування їх у приміщенні. Скажімо, лакофарбові матеріали, що упаковані у скляну тару, зручні для зберігання, але незручні для транспортування. Зручність користування лакофарбовими матеріалами залежить від конструкції та форми тари, наявності малярних щіток, форми і розмірів отворів тощо. Зручність розташування у приміщенні залежить насамперед від розмірів і форми товару, його відповідності розмірам і формі приміщень. Це дуже важливо для меблів, теле- й радіоапаратури та інших товарів. | |
І |
---|
Ієрархічний метод класифікаціїпослідовний поділ множини об'єктів на підлеглі класифікаційних угрупувань. Особливістю ієрархічного методу є тісний зв'язок між окремими класифікаційними угрупованнями, що виявляється через спільність і відмінності основних ознак. Основою розподілу множини на підмножини за основоположною для даного етапу ознакою є ступінь класифікації. | |
Інструментальний (лабораторний) методвизначення показників товарів за допомогою приладів, апаратів і реактивів. Цим методом визначають хімічний склад, будову, стійкість товару до дії кислот, лугів і інших речовин, а також такі показники, як щільність, температура плавлення, міцність на розрив, стирання і так далі. Цей метод об'єктивніший, відрізняється точністю показників, але складніше органолептичного і іноді вимагає значної витрати часу і руйнування продукції. | |
Інтегральний показникхарактеризує відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації чи споживання продукції (е) до сумарних витрат на її виготовлення (3с) і експлуатацію чи споживання (3е). | |
К |
---|
Класифікаторце офіційний документ, який являє собою звіт найменувань і кодів класифікаційних угруповань або об'єктів класифікації. | |
Класифікаціяце послідовний розподіл безлічі об’єктів на окремі класи, групи і інші підрозділи по найбільш загальних для кожного рівня ознаках. Без класифікації неможливий розвиток товарознавства і торгової практики. | |
Клейма і штампиносії інформації, за допомогою яких на товар або упаковку наносяться ідентифікаційні умовні позначки. Клеймування та штампування як засіб маркування товарів використовують досить широко. | |
Кодце знак або сукупність знаків, які використовуються для позначення класифікаційного угруповання або об'єкта класифікації. | |
Кодекс усталеної практикидокумент, що рекомендує практики чи процедури проектування, виготовлення, монтажу, технічного обслуговування чи експлуатації обладнання, конструкцій чи виробів. | |
Кодуванняце утворення і присвоєння коду класифікаційному угрупованню або об'єктові класифікації. | |
Колірвизначається світловими хвилями певної довжини, що сприймає око людини. Для естетичного сприйняття мають значення кольорове рішення і кольорова гама. При їх виборі необхідно використовувати основні положення кольорознавства. | |
Кольєреткице різновид етикетки.
Вони мають особливу
форму і наклеюються на шийку
пляшки. Кольєретки не несуть великого
інформаційного навантаження, а
відіграють роль естетичного
оформлення пляшок. На кольєретці
може бути така
інформація: назва напою
і підприємства-виробника, рік виготовлення напою (для вин та коньяків).
Іноді на кольєретках взагалі немає
ніякої інформації. | |
Комфортністьздатність товару забезпечувати необхідний мікроклімат для людини. Наприклад, комфортне самопочуття стопи у взутті, тіла людини в одязі, комфортне самопочуття в салоні автомобіля, у ліжку тощо. | |
Консенсусзагальна
згода, що характеризується відсутністю серйозних
заперечень із суттєвих
питань у більшості зацікавлених
сторін та досягається в результаті процедури, спрямованої на врахування
думки всіх сторін і зближення розбіжних поглядів. | |
М |
---|
Маркуванняце обов'язкова інформація, що наноситься на вироби або упаковку у вигляді тексту, сукупності знаків або символів, які характеризують даний товар і допомагають його ідентифікувати. Для основної маси споживачів маркування є практично єдиним доступним засобом інформації про товар. Воно повинно відповідати вимогам стандартів та іншої нормативної документації. До маркування ставляться загальні та специфічні вимоги. | |
Мета товарознавствавивчення основоположних характеристик товару, які складають його споживну вартість, а також їх змін на всіх етапах товароруху. | |
Мета класифікаціїсистематизація, а також ідентифікація і прогнозування властивостей
товарів. | |
Метод товарознавствасистемний підхід до пізнання споживної вартості (цінності) товарів і вивчення закономірностей її прояву і збереження. | |
Міжнародна стандартизаціястандартизація, участь у якій відкрита для відповідних органів усіх держав. | |
Модавпливає на смаки споживачів, що сформувалися або склалися в певному суспільному середовищі, через зовнішнє оформлення товарів. Мода на противагу стилю являє собою часову спільність формальнохудожніх засобів, що виражають певне світовідчуття. Мода поширюється, як правило, на найбільш рухливі елементи середовища речей і є наслідком природного потягу людей робити зовнішні предмети, вироби, товари, які вони використовують, все більш гарними і зручними. Крім того, мода на товари відображає зміну смаку людей з віком. Про це свідчить існування таких напрямів моди на одяг, взуття, головні убори, прикраси, як молодіжний, дитячий, для людей середнього і похилого віку. | |
Н |
---|
Надійністьздатність товарів зберігати функціональне призначення в процесі зберігання і споживання (експлуатації) протягом раніше обговорених термінів. | |
Національна стандартизаціястандартизація, яку здійснюють на рівні однієї держави. При цьому, усередині держави чи адміністративно-територіальної одиниці держави стандартизацію можуть також здійснювати на місцевому рівні, на рівні асоціацій і підприємств у промисловості та на окремих фабриках, заводах або установах. | |
Номенклатура товарних властивостей і показниківсукупність властивостей і показників, що забезпечують задоволення реальних і передбачуваних потреб. | |
Нормативний документ (НД)документ, що встановлює правила, настанови чи характеристики щодо діяльності або її результатів. | |
О |
---|
Об’єкт товарознавстватовари як продукти праці для задоволення потреб споживача та методи їх теоретичного і практичного пізнання. | |
Об’єкт стандартизаціїдосліджуваний предмет, що підлягає
стандартизації. | |
Ознака класифікаціївластивість або характеристика об’єкта, за яким здійснюється класифікація. | |
Органолептичний методПри цьому методі визначення значень показників якості товарів проводять за допомогою органів чуття: зору, нюху, дотику, слуху і так далі. Перевагами цього методу є простота і швидкість виконання.Органолептичний метод застосовують при оцінці зовнішнього вигляду і дефектів виробу.Для деяких товарів цей метод визначення значень показників є єдино можливим, наприклад при оцінці запаху парфюмерно-косметичних товарів.Проте оцінка показників за допомогою органів чуття в значній мірі суб'єктивна і не виражається безпосередньо кількісними показниками.Для кількісної оцінки значень показників використовують бальну систему. Кожен показник при цьому оцінюють умовним числом балів за ступенем оцінки. Зазвичай застосовують чотири ступені оцінки – відмінно, добре, задовільно і погано. Кількість балів по ступеню оцінки може бути різним. На практиці широко застосовують співвідношення 3:2:1:0 (3 – відмінно, 2 – добре, 1 – задовільно і 0 – погано) або 4:2:1:0 (4 – відмінно, 2 – добре і так далі). Інтервал оцінки може дробитися з точністю до 0,1 балу. | |
Основа кодуце число знаків в алфавіті коду. | |
Оцінка відповідностіпроцес доведення того, що задані вимоги, які стосуються продукції, процесу, послуги, системи, особи чи органу, були виконані. | |
П |
---|
Пакувальний матеріалце матеріал, з якого виготовляють пакування, що забезпечує захист товарів від механічних пошкоджень, а також можливість повторного його використання або екологічно чистого знищення. | |
Перев’язочний матеріалце
додатковий елемент пакування,
який забезпечує підвищення міцності тари. | |
Показник якості продукціїце кількісна характеристика однієї чи декількох властивостей продукції, що характеризують її якість, яку розглядають стосовно визначених умов її створення та експлуатації або споживання. | |
Предмет товарознавстваспоживна вартість (цінність) товарів, закономірності її прояву і збереження. | |
Призначенняздатність товарів задовольняти фізіологічні і соціальні потреби. | |
Промисловий асортиментасортимент товарів, що виробляється окремою галуззю промисловості або окремим промисловим підприємством. | |
Р |
---|
Регіональна стандартизаціястандартизація, участь у якій відкрита для відповідних органів держав лише одного географічного, політичного або економічного простору. | |
Ремонтопридатністьздатність товарів відновляти свої вихідні дані, насамперед функціональне призначення, після усунення виявлених дефектів. Ремонтні роботи проводяться з метою відновлення основних властивостей товарів, втрачених під час експлуатації або внаслідок виникнення дефектів. Ремонт можливий лише за наявності запасних деталей або комплектуючих. Ремонтопридатність є характерною для більшості непродовольчих товарів, особливо складнотехнічних, які за цими властивостями поділяються на ремонтопридатні і ремонтонепридатні. Ремонтопридатні товари після виникнення дефектів і їх усунення можуть бути використані за призначенням. До таких товарів відносяться більшість побутової техніки і комплектуючі до них (наприклад, автомобілі, телевізори, чимало марок прасок). | |
Ресурсможлива межа експлуатації товарів, зафіксована в нормативних документах. Наприклад, кількість годин роботи, кількість увімкнень і вимкнень (вимикачі). | |
Розряд кодуце позиція знака в коді. Кожен знак в коді характеризує спеціально обумовлену ознаку товару. У зв'язку з цим розряд коду несе певне змістовне навантаження. | |
С |
---|
Сертифікаціяпідтвердження відповідності третьою стороною, яке стосується продукції, процесів, послуг, систем або персоналу (ЗУ «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» зі змінами та доповненнями). Застосування сертифікації створює передумови для успішного розв’язання низки важливих соціальних й економічних проблем і завдань. Це – підтвердження безпеки товару або послуги для здоров’я та життя людини, її майна і навколишнього природного середовища. | |
Соціальні властивостіздатність товарів задовольняти індивідуальні або
суспільні соціальні потреби. | |
Соціологічний методзаснований на зборі і аналізі думок споживачів за наслідками анкетного
опиту, конференцій, нарад, виставок-продажів і інших форм виявлення відгуків
споживачів на товари. | |
Споживна властивість товаруце властивість товару, яка обумовлює його корисність і здатність задовольняти потреби споживачів і яка виявляється у процесі споживання. | |
Стан поверхнізалежить від складу і структури речовин або матеріалів, що входять у товари чи упаковку. У міру значущості естетичного сприйняття цей показник поступається формі й кольору. Естетичність поверхні оцінюється за її станом (гладка, шерехата, ворсиста тощо), текстурою, наявністю деталей, що виступають. На естетичне сприйняття поверхні впливають форма і колір, причому всі три показники оцінюються практично одночасно й у комплексі, складаючи цілісність композиції. | |
Стандартнормативний
документ, заснований на консенсусі, прийнятий визнаним органом, що встановлює
для загального і
неодноразового використання правила, настанови або
характеристики щодо діяльності
чи її результатів, та
спрямований на досягнення
оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері. | |
Стандартизаціядіяльність, що полягає в установленні положень для загального та неодноразового використання щодо наявних або потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній сфері. | |
Стильсукупність засобів художньої виразності, які склалися історично, сповнені певним світовідчуттям. Стиль відображає певні особливості художньої культури, що сформувалася під впливом соціально-економічних умов розвитку суспільства в конкретний історичний період. Зміна цих умов поступово приводить до затвердження нового стилю. Стиль відображає взаємозв'язок змісту і зовнішнього вигляду товарів. Основною умовою створення стилю є цілісність світовідчуття і засобів його вираження. Розрізняють стиль епохи і фірмові стилі. | |
Структура кодуумовне позначення об'єкта, яке складається з послідовно розташованих
знаків. Структура коду включає
такі елементи: алфавіт, основу,
розряд і довжину. | |
Ступінь класифікаціїетап класифікації при ієрархічному методі, в результаті якого виходить сукупність класифікаційних угруповань. Кожна ступінь і угрупування виділено по своїй основоположній ознаці.Відмінності між угрупуваннями полягають в різних ознаках. Тому вибір основних ознак – відповідальна операція розподілу безлічі, від якої багато в чому залежить кінцевий результат. Такий вибір повинен базуватися на цільовому призначенні класифікації. Кількість ознак і ступенів визначає глибину класифікації. | |
Т |
---|
Тараце основний елемент упаковки, що являє собою
виріб для вміщення товарів. Таким чином, упаковка є більш широким поняттям, що
поєднує в собі
і тару. Упаковка
зберігає товар від пошкоджень, сприяє
його безпечному транспортуванню, збереженню та
продажу. Тара забезпечує
збереження споживчих властивостей товарів,
полегшує їх транспортування та
виконання
вантажно-розвантажувальних робіт. Наприклад, ампула, флакон – це тара, а
коробка з ампулами чи флаконами, на якій нанесені відповідні реквізити, – це
вже упаковка. | |
Термін експлуатаціїтривалість експлуатації товарів, протягом якого
вони виконують основні функції. | |
Технічні умови (ТУ)нормативний документ, що встановлює технічні вимоги, яким повинна відповідати продукція, процес або послуга, та визначає процедури, за допомогою яких може бути встановлено, чи дотримані такі вимоги. | |
Товарце будь-яка річ, що на момент надходження в обіг повинна бути виокремлена з-поміж інших за визначальними ознаками для конкретного договору куплі-продажу. | |
Товарні знакиспеціальні позначки, що дають змогу відрізнити товари одних юридичних осіб від однорідних товарів інших юридичних або фізичних осіб. | |
Товарознавствонаукова дисципліна, яка системно
вивчає товари на всіх етапах життєвого
циклу, методи пізнання
їхньої споживної вартості (цінності), закономірності формування
асортименту та вимог
до якості для забезпечення ефективності їх
виробництва., обігу та споживання. | |
Товарознавціфахівці, що забезпечують просування товарів від виробників до споживачів з урахуванням асортиментної, якісної, кількісної та вартісної характеристик товару, а також запитів споживачів. | |
Товарознавча експертизаце дослідження якості (споживчих властивостей, нешкідливості, харчової цінності тощо), кількості та відповідності умовам нормативної документації, умовам договору (контракту) партії (або окремого) товару з поданням мотивованого, об’єктивного (незалежного), кваліфікованого висновку. | |
Торгова маркаце ім'я, знак, які присвоюються конкретному виду товару з певними споживчими властивостями, що відрізняють його від інших товарів того ж виду. | |
Торговий асортиментасортимент товарів, представлений у торговій мережі. На відміну від промислового асортименту, торговий асортимент включає, як правило, товари різних виробників. Виняток становлять фірмові магазини організацій-виробників, стратегія яких ґрунтується на збуті товарів тільки цієї фірми. | |
Ф |
---|
Фасетний метод класифікаціїпаралельний поділ множини об'єктів на незалежні класифікаційні угрупування. Особливістю фасетного методу є те, що різні ознаки не пов'язані між собою. Різні класифікаційні угруповання при фасетном методі незалежні і не підпорядковуються один одному. Завдяки цьому фасетна система відрізняється великою гнучкістю, можливістю обмежувати число ознак і угруповань, що створює зручності при використанні. Разом з тим її інформаційна ємність може бути збільшена шляхом виділення загальних і приватних класифікаційних угруповань. | |
Фізіологічна цінність продуктіввплив речовин, що містяться в них, на нервову, серцево-судинну, травну і інші системи, а також на опірність організму до інфекційних захворювань. Діють збудливо на нервову і серцево-судинну системи кофеїн чаю і кави, теобромін какаопорошку, шоколаду, етиловий спирт алкогольних напоїв. Підсилюють виділення травних соків екстрактні речовини м'яса, риби, грибів, ефірні масла і алкалоїди цибулі, часнику, хрону, перцю і гірчиці. Підвищують стійкість організму людини до захворювань імунні тіла молока і антимікробні речовини меду. Перешкоджає відкладенню жиру в організмі тартронова кислота, яка є у свіжих овочах і плодах. Пригнічує гнильні процеси в кишечнику молочна кислота квашених овочів і кисло-молочних продуктів. | |
Формахарактеризується геометричними параметрами. На сприйняття форми велике значення та вплив справляє співвідношення розмірів. Найбільш повно задовольняє естетичні потреби гармонічна форма, тобто така, що гармонійно поєднує розміри з геометричними параметрами і призначенням виробу. Для товарів, сконструйованих з окремих деталей, важливе значення має їх поєднання і спрямованість форми. | |
Функціональні властивостівідображають здатність товарів виконувати їх основні функції. Ця підгрупа властивостей задовольняє найчастіше фізіологічні потреби людини (харчові продукти, одяг, взуттєві і т.п.) або виконує допоміжні функції (посуд, засоби догляду за одягом, взуттям тощо). Так, для усіх продуктів харчування визначальними властивостями функціонального призначення є енергетична і біологічна цінність; для груп одягу, взуттєвих товарів – це захисні функції (від несприятливих зовнішніх впливів). | |
Х |
---|
Харчова (поживна) цінність продуктівце комплекс речовин, який визначають їх
біологічну й енергетичну цінність. Харчова цінність продуктів характеризується
їх доброякісністю (нешкідливістю), засвоюваністю, масовою часткою поживних і
біологічно активних речовин, а також їх співвідношенням, органолептичною і
фізіологічною цінністю. | |
Ц |
---|
Цілісність композиціївідображає раціональний взаємозв'язок зовнішніх ознак з внутрішньою структурою, підпорядковує головним елементам другорядні, цільність стильового рішення всіх частин виробу. Поряд з цілісністю композиції при естетичному сприйнятті оцінюють і цілісність товарів, що характеризується відсутністю пошкоджень. Останні погіршують форму (відсутність деталей одягу, взуття, посуду за рахунок механічних пошкоджень), колір (наприклад, у результаті мікробіологічного пошкодження) і стан поверхні (проколи, порізи, тріщини, розриви тощо). Цілісність композиції непродовольчих товарів характеризується об'ємно-просторовою структурою, пластичністю, графічним вимальовуванням форми й елементів. Об'ємно-просторові структури досягаються урахуванням пропорцій, масштабів, ритмічності та інших конструктивно-художніх засобів композиції виробів. Пластичність визначає виразність об'ємної та елементної форм виробів. Досконалість виробничого виконання визначається якістю формування, складання, покриття й оздоблення поверхні виробу. | |
Ш |
---|
Широта охоплення товаріввизначається кількістю груп, підгруп, видів, різновидів, марок, типів і найменувань. Залежно від широти охоплення товарів розрізняють такі види асортименту: простий, складний, розгорнутий, укрупнений, супутній, змішаний. | |
Штрихове кодуванняце система автоматичної ідентифікації об'єктів кодування. | |
Я |
---|
Якість продукціїце сукупність характеристик продукції (процесу, послуги), які стосуються її здатності задовольняти встановлені і передбачені потреби. | |
Ярликице носії інформації, що прикріплюються до товару. Вони містять такі відомості: найменування товару і виробника, його адресу, гатунок товару, дату виготовлення, а також деякі ідентифікаційні дані (наприклад, для верхнього одягу – артикул, номер моделі, розмір, зріст тощо). | |
© 2006-2023. Всі права застережено
Слідкуйте за нами в ТЕЛЕГРАМ