Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

І

Ієрархічний метод класифікації

послідовний поділ множини об'єктів на підлеглі класифікаційних угрупувань. Особливістю  ієрархічного  методу  є  тісний  зв'язок  між  окремими класифікаційними  угрупованнями,  що  виявляється  через  спільність  і відмінності основних ознак. Основою розподілу множини  на підмножини за основоположною для даного етапу ознакою є ступінь класифікації.


Інструментальний (лабораторний) метод

визначення  показників товарів  за  допомогою  приладів,  апаратів  і  реактивів.  Цим  методом визначають  хімічний  склад,  будову,  стійкість  товару  до  дії  кислот,  лугів  і інших речовин, а також такі показники, як щільність, температура плавлення, міцність  на  розрив,  стирання  і  так  далі.  Цей  метод  об'єктивніший, відрізняється  точністю  показників,  але  складніше  органолептичного  і  іноді вимагає значної витрати часу і руйнування продукції.


Інтегральний показник

характеризує  відношення сумарного корисного ефекту від експлуатації чи споживання продукції (е) до сумарних витрат на її виготовлення (3с) і експлуатацію чи споживання (3е).