Огляд глосарія за абеткою

Спеціальні | А | Б | В | Г | Ґ | Д | Е | Є | Ж | З | И | І | Ї | Й | К | Л | М | Н | О | П | Р | С | Т | У | Ф | Х | Ц | Ч | Ш | Щ | Ь | Ю | Я | Все

Х

Харчові зоонози (англ. food-born zoonoses)

 - складова частина категорії харчових інфекцій. Включає інфекції і інвазії, спільні людині і тваринам.


Харчові інфекції (хвороби) (англ. food-born infections (diseases))

 - група хвороб, збудники яких передаються і розповсюджуються аліментарним (орально-фекальним) шляхом, а продукти харчування є при цьому провідним фактором трансмісії (49). Це своєрідна нозологічна категорія ветеринарно-медичного значення об’єднує сальмонельози, кампілобактеріоз, іерсініози, лістеріоз, ешеріхіози, трихінельоз і ін. (Б.Л. Черкаський). Бактеріози, які відносяться сюди раніше означалися як харчові токсикоінфекції. У кругообігу збудників останніх контаміновані продукти харчування (так звані зіпсовані продукти - м’ясні, молочні, овочеві, яйце) служать не просто механічним фактором передачі, а є ампліфікатором - середовищем перетворення і накопичення збудника в дозах, достатніх для розвитку токсикоінфекції при зараженні організму.


Хвороба

— порушення нормальної життєдіяльності організму що розвивається у відповідь на дію надзвичайних подразників зовнішнього і внутрішнього середовища і що виявляється у функціональних і органічних порушеннях фізіологічних систем з одночасною мобілізацією захисно-адаптаційних механізмів.


Хвороба інтеграційна (лат. integratio відновлення, сполука)

 — хвороба, що спричиняється комплексом, що утворився в результаті інтеграції генетичного матеріалу вірусів і клітин, напр., лейкоз, рак.


Хронічні інфекції

 - група хвороб, що характеризуються хронічним, тривалим перебігом з розтягнутим у часі розвитком специфічного симптомокомплексу і періодами ремісії (туберкульоз, бруцельоз, лейкоз).