Загальна інформація 

 Галузь знань, спеціальність, освітня програма, освітній ступінь 

Освітній ступінь

 бакалавр

Спеціальність

 241«Готельно-ресторанна справа»

Освітня програма

«Готельно-ресторанний бізнес»

 Характеристика навчальної дисципліни 

Вид

Обов’язкова

Загальна кількість годин

150

Кількість кредитів ECTS

5

Кількість змістових модулів

4

Курсовий проект (робота) (за наявності)

-

Форма контролю

Залік / Екзамен        

 Показники навчальної дисципліни для денної та заочної форм навчання 

 

денна форма навчання


Рік підготовки (курс)

2,3 курс

 

Семестр

4, 5

 

Лекційні заняття

60 год.

 

Практичні, семінарські заняття

60 год.

 

Лабораторні заняття

-   

 

Самостійна робота

30 год.

 

Індивідуальні завдання

-

 

Кількість тижневих аудиторних

годин для денної форми навчання

2 год.

2 год.

 

 

Викладач

Бандура Валентина Миколаївна,

д.т.н., професор

кафедра готельно-ресторанної справи та туризму

к. 10, ауд. 207.

ел.пошта: vbandura@nubip.edu.ua

консультації: понеділок, 5 пара, к.10, ауд. 207.  


 

ОПИС ДИСЦИПЛІНИ

 Дисципліна «Устаткування закладів готельно-ресторанного бізнесу» є однією із дисциплін обов'язкової компоненти освітньої програми підготовки бакалаврів і сприяє задоволенню освітніх інтересів майбутніх фахівців й розвитку компетенцій, що полягають у засвоєнні знань пов’язаних із призначенням, вибором, розміщенням, експлуатацією, технічним обслуговуванням механічного, теплового, холодильного та торговельно-технологічного обладнання для закладів ресторанного господарства, а також формування у студентів системи знань, які необхідні спеціалісту для впровадження нової техніки, нових видів машин і апаратів, комплексної механізації технологічних процесів.

Слухачі дисципліни повинні навчитися активно використовувати знання при оснащенні житлової, адміністративної, обслуговуючої та підсобної груп приміщень закладів розміщення; при раціональному виборі устаткування для закладів готельно-ресторанного господарства; при економічному обґрунтовуванні технічного оснащення закладів готельно-ресторанного господарства.

Навчальна дисципліна спрямована на формування різнобічно розвинутої особистості, здатної практично використовувати весь спектр набутих знань та умінь для досягнення успіху в конкурентному середовищі готельно-ресторанного господарства.

Набуття компетентностей:

Загальні компетентності (ЗК)

ЗК01. Здатність зберігати та примножувати моральні, культурні, наукові цінності і досягнення суспільства на основі розуміння історії та закономірностей розвитку предметної області, її місця у загальній системі знань про природу і суспільство та у розвитку суспільства, техніки і технологій, вести здоровий спосіб життя;

ЗК03. Здатність вчитися і оволодівати сучасними знаннями;

ЗК04. Навички використання інформаційних і комунікаційних технологій;

ЗК08. Навики здійснення безпечної діяльності;

ЗК 09.Здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу;

ЗК10. Здатність застосовувати знання у практичних ситуаціях;

 

Спеціальні (фахові, предметні) компетентності (СК)

СК09. Здатність здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів.

СК10. Здатність працювати з технічною, економічною, технологічною та іншою документацією та здійснювати розрахункові операції суб’єктом готельного та ресторанного бізнесу.

 

Програмні результати навчання

ПРН 07. Організовувати процес обслуговування споживачів готельних та ресторанних послуг на основі використання сучасних інформаційних, комунікаційних і сервісних технологій та дотримання стандартів якості і норм безпеки.

ПРН 09. Здійснювати підбір технологічного устаткування та обладнання, вирішувати питання раціонального використання просторових та матеріальних ресурсів.


СТРУКТУРА ДИЦИПЛІНИ

Тема

Години (лекції/лабораторні, практичні, семінарські)

Результати навчання

Завдання

Оцінювання

2 курс, 4 семестр

Частина 1. Устаткування готелів

Модуль 1. Технологічне устаткування готелів

Тема 1. Поняття, призначення та класифікація устаткування закладів готельно-ресторанного господарства

2/2

Знати характеристику основних етапів процесу виробництва кулінарної продукції у громадському харчуванні. Особливості використання устаткування на кожному із етапів виробництва кулінарної продукції у громадському харчуванні. Характеристика вимог до устаткування: технологічні, експлуатаційні, енергетичні, конструктивні, економічні, безпека в роботі, по захисту навколишнього середовища.

Опитування, тестування, дискусії, призентації

 

8

Тема 2. Оснащення житлової, адміністративної, обслуговуючої та підсобної груп приміщень

2/2

Володіти навиками організації приміщень житлової групи. Основні вимоги до номерів готельних. Поділ готельних номерів. Особливості меблювання готельних номерів. Розміри функціональних зон готельних номерів. Організація приміщень адміністративної групи. Організація обслуговуючих та підсобних приміщень.

Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування, Опитування, дискусії

 

10

Тема 3. Устаткування для послуг оздоровчого комплексу готелів

 

4/4

Ознайомитись з оснащенням приміщень для біологічного відновлення організму та занять спортом. Устаткування тренажерних залів. Скімерні та переливні басейни, схеми. Устаткування для плавальних басейнів, класифікація. Устаткування та технологія обробки води. Устаткування саун, соляріїв, масажних, спортивних залів. Класифікація, принцип дії, основні технічні характеристики та правила експлуатації

Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування, Опитування, дискусії

 

16

Тема 4. Устаткування для перукарень і салонів краси готелів

2/2

Знати оснащення перукарень. Устаткування для салонів краси. Принцип їх дії, правила експлуатації.

Тестування, Опитування, дискусії Практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

 

10

Тема 5. Устаткування для організації дозвілля в готелях

4/4

Ознайомитись із ігровим та парковим устаткування, атракціонами для дітей, дорослих та сімейні. Устаткування для більярду. Класифікація, основні характери-стики та правила експлуатації. Устаткування для гри в дартс.

Тестування, Опитування, дискусії. Практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

 

16

Тема 6. Устаткування для конференц-залів та бізнес-центрів

2/2

Знати готельні слабкострумові пристрої, класифікація, призначення слабкострумових систем. Основні системи конференц-залу

Тестування, Опитування, практичні завдання, самостійна робота (в.т.ч. в elearn)

10

Модульний конроль 1

 

 

 

30

Разом за модулем 1

16/16

 

 

100

Модуль 2. Інженерне устаткування готелів

Тема 7. Устаткування для магазинів та торговельних кіосків.

 

2/2

Знати номенклатуру торгівельного обладнання, його функціональне призначення. Класифікація, принцип дії, правила експлуатації та безпеки

Тестування та індивід. завдання опитування, практичні

6

Тема 8. Устаткування для пралень та хімчисток при готелях

4/4

Володіти процесами прання. Устаткування для прання. Принцип дії, класифікація, основні технічні характеристики. Прасувально-сушильне устаткування, устаткування для фінішної обробки. Технологія аквачищення. Устаткування, особливості застосування. Технологія хімічного чищення. Призначення, класифікація, принцип дії устаткування для хімічного чищення

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

16

Тема 9. Устаткування для клінінгу

 

2/2

Знати поняття клінінгу. Характеристика видів прибирання в закладах готельно-ресторанного господарства. Класифікація професійного прибирального устаткування за призначенням, за сферами використання, за сферою застосування. Поділ притиральної техніки. Характеристика способам видалення сміття: сухий спосіб, за допомогою пневматичної системи, гідравлічний спосіб. Характеристика системи централізованого пиловидалення. Переваги та недоліки системи централізованого пиловидалення. Призначення пилососу (пило смоку). Поділ пилососів за класами, за мобільністю. Технічні параметри пилососів. Характеристика пило збірників за їх конструкцією, за компонуванням.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

 

8

Тема 10. Оснащення драйв-сервісу. Організація перевезень в готелі

2/2

Знати класифікацію транспортних засобів за призначенням, видом. Транспорт для постачання товару і вимоги до нього. Володіти навиками транспортної логістики та організацією транспортних процесів на підприємствах. Вміти організувати роботу внутрішньовиробничого транспорту. Володіти шляхами підвищення ефективності використання транспортних засобів

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

 

8

Тема 11. Системи автоматизації готелів

2/2

Розуміти вплив ІТ на управління готелем. Знати основні комп’ютерні програми управління готелем та бронювання готельних послуг, механізм нічного аудиту, організацію інформаційної служби в підприємстві готельного господарства та технологію

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

8

Тема 12. Підбір, розміщення, монтаж і підключення устаткування готелів

2/2

Знати загальні правила підбору устаткування комплектація устаткуванням приміщень різного призначення. Вимоги до розміщення і монтажу устаткування. Технічне обслуговування і ремонт устаткування.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

8

Самостійна робота

 

 

 

16

Модульний контроль 2

 

 

 

30

Разом за модулем 2

14/14

 

100

Разом за семестр

30/30

 

70

Залік

 

30

Всього за 1-2 модуль

100

3 курс, 5 семестр

Частина 2. Устаткування закладів ресторанного господарства

Модуль 3. Механічне устаткування

Тема 13. Загальні відомості про механічне устаткування закладів ресторанного господарства

2/2

Знати будову технологічної машини. Поняття про цикли: технологічний, робочий. Розрахунок основних експлуатаційних характеристик устаткування. Продуктивність технологічної машини - теоретична, технічна, експлуатаційна, їх взаємозв'язок. Розрахунок та методи під вищення продуктивності. Основні вимоги, що ставляться до конструкцій та матеріалів технологічних машин. Поняття про надійність устаткування.

Опитування, тестування, дискусії, призентації

 

8

Тема 14. 

Універсальні кухонні машини та сортувально-калібрувальне устаткування

2/2

Знати сутність і технологічні вимоги, що ставляться до процесів сортування, калібрування та просіювання сипких продуктів. Ефективність процесу просіювання. Класифікація просіювачів залежно від форми та характеру руху робочого органу

Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування, Опитування, дискусії

 

8

Тема 15. Мийне та очищувальне устаткування

 

2/2

Знати технологічні вимоги, які ставляться до очищення бульбоплодів від шкуринки. Основні способи чищення. Вимоги до основних параметрів та розмірів картоплеочисних машин періодичної дії. Будова та принцип роботи картоплеочисних машин періодичної дії. Правила експлуатації картоплеочисних машин. Конструктивні особливості, принцип роботи та правила експлуатації пристрою для очищення риби від луски. Знати сутність процесу миття. Класифікація мийного обладнання. Машини для миття бульбоплодів та напрямки їх вдосконалення. Класифікація машин для миття посуду. Будова та принцип роботи. Будова машин для миття функціональних ємкостей: стелажів, контейнерів та інших габаритних предметів. Правила експлуатації посудомийних машин.

Виконання ситуаційних та практичних завдань, тестування, Опитування, дискусії

 

8

Тема 16.

Подрібнювальне і різальне устаткування

2/2

Знати технологічні вимоги, які ставляться до подрібнених продуктів, ступінь подрібнення. Вплив фізико-механічних властивостей продуктів на конструкцію робочих органів машин для подрібнення. Сфера використання, будова та принцип роботи машин для подрібнення

Тестування, Опитування, дискусії. Практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

 

8

Тема 17. Місильно-перемішувальне устаткування

2/2

Знати технологічні вимоги, що ставляться до процесів перемішування, замішування, збивання, продуктів. Класифікація машин для перемішування та замішування залежно від виду продукту, що обробляється та компонентів.

Тестування, Опитування, дискусії. Практичні завдання. Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

8

Тема 18. Дозувально-формувальне устаткування

2/2

Знати технологічні вимоги, що ставляться до штучних виробів, та основні способи поділу продукції на порції. Подвоєний дозувально-формувальний процес. Класифікація дозувально-формувального обладнання за призначенням та структурою робочого циклу. Правила експлуатації.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи

8

Тема 19. Пресувальне устаткування

2/2

Знати загальні характеристики процесу пресування. Основні технологічні особливості соковижималок; будову та принципи роботи піца-преси та устаткування для пресування макаронного тіста

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання сам. роботи

 

8

Самостійна робота

 

 

14

Модульний контроль 3

 

 

30

Разом за модулем 3

14/14

 

100

Модуль 4. Теплове, холодильне та торговельне устаткування 

Тема 20. Загальні відомості про теплове устаткування.

4/4

Оволодіти класифікацією теплового обладнання. Вимоги до теплових апаратів. Принцип їх будови. Техніко-економічні показники теплового обладнання. Уніфікація, стандартизація і літерно-цифрова індексація теплового обладнання. Сучасні напрямки конструювання теплового обладнання. Матеріали, що застосовуються для виготовлення теплових апаратів.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи

16

Тема 21. Варильне устаткування

2/2

Знати номенклатуру, технологічне призначення, галузі застосування, класифікація стравоварильних апаратів. Правила експлуатації стравоварильних котлів. Особливості їх будови та експлуатації.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи

9

Тема 22. Жарильно-пекарське устаткування

2/2

Знати правила експлуатації сковород. Основні параметри, класифікація, призначення, номенклатура апаратів, способи установки, будова, правила експлуатації. Фритюрниці, їх призначення. Пароконвектомати, їх призначення, будова, переваги над іншими видами теплових апаратів.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

9

Тема 23. Універсальні теплові апарати

2/2

Знати класифікацію універсальних теплових апаратів. Ознайомитись із будовою та принципом роботи електричних і газових плит, пароконвектоматів та НВЧ-апарати

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

9

Тема 24. Допоміжне теплове устаткування

2/2

Розглянути класифікацію, призначення, конструктивні  особливості допоміжного теплового устаткування, сформулювати їх технологічні вимоги. Провести огляд конструкцій теплових шаф та стойок. Звернути увагу на марміти  та чефери. Опанувати їх класифікацію, призначення,  правила експлуатації, провести  огляд конструкцій закордонного  виробництва. Вивчити гастроємності, термоконтейнери  та термобокси; їх призначення,  правила експлуатації, провести  огляд конструкцій закордонного  виробництва.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

9

Тема 25. Холодильне обладнання

2/2

Класифікація холодильного обладнання. Поняття про будову стаціонарних холодильних камер. Збірні холодильні камери, холодильні шафи, вітрини прилавки-вітрини. Апарати для охолодження соків. Фризер. Призначення, будова правила експлуатації.

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

9

Тема 26. Торговельне обладнання

2/2

Розглянути устаткування для магазинів та торговельних кіосків. Класифікація, принцип дії, правила експлуатації та техніки безпеки

Тестування, Опитування, дискусії. Ситуаційні завдання, практичні завдання Виконання самостійної роботи (в.т.ч. в elearn)

9

Модульний контроль 4

 

 

 

30

Разом за модулем 4

16/16

 

100

Разом за семестр

30/30

 

70

Екзамен

 

30

Всього за курс

 

100

 

ПОЛІТИКА ОЦІНЮВАННЯ

Політика щодо дедлайнів та перескладання:

Лабораторні, самостійні та модульні роботи необхідно здавати у заплановані терміни до закінчення вивчення поточного модуля. Порушення термінів здачі без поважної причини надає право викладачу знизити оцінку. Перескладання модульної контрольної роботи відбувається за наявності поважних причин (наприклад, лікарняний) і дозволяється в термін до закінчення наступного модуля.

Політика щодо академічної доброчесності:

Списування, використання мобільних пристроїв та додаткової літератури під час написання модульних контрольних робіт, заліку та екзамену категорично заборонено.

Політика щодо відвідування:

Відвідування лекційних та лабораторних занять є обов’язковим для всіх студентів групи. За об’єктивних причин (наприклад, хвороба, міжнародне стажування) навчання може відбуватись згідно з індивідуальним навчальним планом, затвердженим у визначеному порядку. Пропущені лекції, після їх опрацювання здобувачем вищої освіти, відпрацьовуються у вигляді співбесіди з викладачем. Пропущені лабораторні заняття відпрацьовуються студентами в лабораторії кафедри, інформація про відпрацювання вноситься до кафедрального журналу відпрацювання пропущених занять.

 

ШКАЛА ОЦІНЮВАННЯ СТУДЕНТІВ

Рейтинг здобувача вищої освіти, бали

Оцінка національна за результати складання

екзаменів

заліків

90-100

відмінно

зараховано

74-89

добре

60-73

задовільно

0-59

незадовільно

не зараховано

Література для вивчення курсу:

 – основна:

Нормативно-правові документи

1. Конституція України.

2. Господарський кодекс України.

3. Закони України:

3.1. "Про захист прав споживачів" від 12.05.91.-№1023-ХІІ.

3.2. "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення" від 02.11.04 №2137-ІV.

4. Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства (Наказ Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 24.07.02.-№219).

5. Рекомендовані норми технічного оснащення закладів громадського харчування (Наказ Міністерства економіки та з питань європейської   інтеграції України від 03.01.03.№2).

Державні стандарти

6. ДСТУ 3862-99 "Громадське харчування. Терміни та визначення" (зі змінами) (Наказ Держстандарту України від 26.03.99 № 163).

7. ДСТУ 4281-2004 "Заклади ресторанного господарства. Класифікація". - К.:   Держстандарт України, 2004.

8. ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів. Послуги туристичні. Класификація готелів" наказ Держспоживстандарту України від 23 грудня 2003 р.№ 225

Базова

9. Байлик С.І. Готельне господарство. Обладнання. Євроремонт. Експлуатація/ С.І. Байлик. – К.: Дакор; Вира – Р, 2003 – 334с.

10.Дорохін В.О. Теплове обладнання підприємств харчування : підручник / [В.О. Дорохін, Н.В. Герман, О.П. Шеляков]. – Полтава : РВВПУСКУ,

2004 – 583с.

11.Пахомов П.Л. Холодильна техніка: навч. посіб. /[П.Л. Пахомов, В.В. Сазонов]. – X.: ХДУХТ, 2003 – 224с.

12.Доценко В.Ф., Губеня В.О. Устаткування закладів ресторанного господарства. Київ: Кондор, 2016. 636с.

/І.І. Тарасенко – К.: КНТУ, 2002 – 284с.

– допоміжна:

13. Дейниченко Г.В. Оборудование предриятий питанния: справочник / [Г.В. Дейниченко, В.А. Ефимова, Г.М. Постанов]. – Ч. 1. – Харьков: ДП ред. «Мир Техники и Технологии», 2002 – 256с.

14. Дейниченко Г.В. Оборудование предриятий питанния: справочник /[Г.В. Дейниченко, В.А. Ефимова, Г.М. Постанов]. – 4.2. –Харьков: ДП ред. «Мир Техники и Технологии», 2004 – 380с.

15. Дейниченко Г.В. Оборудование предриятий питанния: справочник / [Г.В. Дейниченко, В.А. Ефимова, Г.М. Постанов]. – Ч. 3. –  Харьков: ДП ред. «Мир Техники и Технологии», 2005 – 456с.

Інтернет-ресурси:

16. ДСТУ 4269:2003 "Послуги туристичні. Класифікація готелів. Послуги туристичні. Класификація готелів"   [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://dnaop.com/html/29982/doc %D0%94%D0%A1%D0%A2%D0%A3_4269_2003

17. Характеристика та вимоги до будівель та споруд готелів [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  https://buklib.net/books/32527/

18. Обладнання для шведського столу [Електронний ресурс]. – Режим доступу:  http://volodimir.com.ua/ua/statti/obladnannya-dlya-shvedskogostolu.html

19. Принцип дії і характеристика електронних ваг [Електронний ресурс]. – Режим доступу: https://studopedia.com.ua/1_24171_printsip-dii-i-harakteristika-elektronnihvag.html

20. Електронні контрольно-касові апарати [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://ito.vspu.net/Prakt_IT/PIDSUMOK/ped_prakt_2011-2012/Makoceba_123/kuhar/metod_rozrobku/metod_06_07/KKA_Ivanish.htm


Остання зміна: понеділок, 16 січня 2023, 20:14