4. Основні засоби меблювання закладів ГРБ

Обладнання залів. Обладнання залів є столи, стільці або крісла, підсобні або сервірувальні столики для офіціантів. Варіанти розміщення меблів вибираються з урахуванням забезпечення оптимальних умов для споживачів і обслуговуючого персоналу.

Столи можуть бути розміщені: в лінію, по діагоналі, в лінію вздовж стін, по діагоналі в середині приміщення. Можливі й інші варіанти розміщення.


Рис. 3.1. Розміщення меблів у торговому залі: 1 - по діагоналі; 2 - рядами; 3 - шаховий порядок; 4 - для використання меблів різної форми; 5 - кабінна; 6 - розміщення меблів у кутах і нішах; 7 - нераціональне розміщення меблів; 8 - раціональне розміщення меблів

Меблювання – один з ефективних засобів поділу простору приміщень на окремі функціональні зони. Меблювання повинно вирішувати основне завдання – створити максимум зручностей споживачу при мінімальній затрат площі. Функціональний комфорт в основному забезпечується оптимальним набором засобів меблювання й устаткування. Меблі є одним із головних компонентів у формування інтер'єру багатьох приміщень закладів ГРГ.


Рис. 3.2. Класифікація засобів меблювання

Технічні і експлуатаційні характеристики ліжок.

Односпальне ліжко. У Європі такими вважаються ліжко довжиною 200-210 см і шириною 90-100 см. В Америці односпальними прийнято називати ліжка розміром 190x99 см. В основному встановлюються в дитячих і гостьових кімнатах.

Полуторне ліжко. Традиційними розмірами полуторного ліжка в Європі є довжина 210 см і ширина 140-160 см. Американські виробники пропонують два варіанти полуторних ліжок - Double (Full) розміром 190x137,2 см Queen, що є повноцінним спальним місцем для двох розміром 203,2x152,4 см.

Двоспальне ліжко. У європейському варіанті повноцінне двоспальне ліжко має довжину 200-210 см і ширину 180 см. В США оперують терміном «королівський розмір», пропонуючи декілька варіантів - StandartKing, EasternKing, King - їх довжина становить 203,2 см, ширина - 193-198 см.

Існують також західноамериканські моделі - WesternKing і CaliforniaKing.

Вони трохи довші (213,4 см) і вужчі (182,9 см) за інші аналоги.

Матеріали, з яких виготовляється каркас ліжка


Рис. 3.3. Матеріали, з яких виготовляється каркас ліжка

Матраци. Не менш важливою складовою ліжка є матрац. Ватні матраци є морально застарілими, тому сьогодні в закладах готельно-ресторанного господарства використовуються такі наповнювачі:

Пружинний блок – найзручнішими вважаються матраци з незалежними пружинами, кожна з яких зашита в окремий чохол; вони відмінно підлаштовуються під форму тіла і не створюють навантаження на хребет; характеризуються помірною жорсткістю, надійністю і довговічністю, є ідеальним варіантом для двоспального ліжка.

Якщо пружинні блоки з’єднані, тобто являють собою залежну раму, то в центрі ліжка з часом може утворитися вм’ятина.

Латексний наповнювач – є натуральним матеріалом, спіненим екстрактом соку каучукового дерева; не викликає алергії, довговічний, добре пропускає повітря; єдиним недоліком латексних матраців є висока вартість.

З поліуретанової піни – м’яка поліуретанова піна, що на 90% складається з повітря; завдяки дрібній комірковій структурі поролон володіє гарними показниками еластичності і повітропроникності; його головними недоліками є невелика довговічність і горючість.

Для безпружинних матраців у якості ексклюзивних наповнювачів  можуть використовуватися кокосове волокно, кінське волосся  або морська трава.

Вимоги до меблювання номерів

Усі номери повинні мати вбудовані шафи для верхнього одягу, білизни, багажу, розміщені в передпокої або житловій кімнаті, із мінімального розрахунку одна шафа (0,60 м х 0,55 м) на одного проживаючого. Допускається заміна вбудованих шаф корпусними меблями.

У номерах з кількістю кімнат три і більше при спальних приміщеннях слід передбачати гардеробні площею не менше 6 м2.

Для всіх типів номерів порядок розміщення меблів залежить від розмірів і конфігурації номера, його жилої площі, розміщення віконних і дверних отворів. Найбільш складним для розміщення меблів вважається однокімнатний номер, оскільки потребує сумісництва зон для сну, роботи, відпочинку і зберігання речей.

Залежно від форми житлової кімнати, розміщення меблів виконують у різні способи: однобічне розміщення – в житловій кімнаті у формі подовженого прямокутника або з частковим винесенням меблів на торцевий бік, дво- або трибічне – для приміщень квадратної форми.


Рис. 3.4. План двомісного номеру

 

Вимоги, що висуваються до готельних меблів.

Найголовніше, що необхідно для якісного відпочинку. – ліжко. Воно повинно бути зручним, ортопедичним і легким в пересуванні для покоївок. Кожен номер, в залежності від свого класу і категорії готелю, повинен бути забезпечений ліжком (ліжками) певної ширини:

для двох зірок – 0,8–1,9 м, для трьох зірок – 0,9– 2 м,

студії, люкси, апартаменти – 1,6–2 м,

Стільці для номерів в готелі повинні бути напівтвердими чи твердими різних конструкцій. Конструкцію крісел, вибирають міцну, але легку, оскільки крісло доводиться часто пересувати. Ширина крісла 60–90 см.

Шафи можуть бути стаціонарними, вбудованими чи прибудованими.

Така шафа здешевлює вартість устаткування і економічна в експлуатації.


Accessibility

Колір тла

Шрифти

Розмір шрифта

1

Колір тексту