3. Стиль рококо

Рококо (від фр. rocaille – декоративна раковина, черепашка, рокайль) – стиль у мистецтві, що виник у Франції в першій половині XVIII сторіччя. Рококо часто вважають пізньою стадією бароко. Але як по використовуваних зовнішніх форм, так і за своїм внутрішнім настроєм, цей стиль дуже відрізняється від галасливого і грандіозного бароко.

Рококо – перший безордерний стиль, грайливий та витончений, що вважається несерйозним і легковажним. Проте він став дуже популярним і зробив величезний вплив на розвиток всіх видів мистецтва, особливо декоративного.

Стиль відрізняється вишуканою складністю форм і химерним орнаментом. Особливо яскраво він проявився в інтер'єрі, тут присутня пишна різна орнаментика, раковини, гірлянди, бронза, позолота, дзеркала. В інтер'єрі важливим стали не пишне і величне, проте приємне і зручне.

Камерність і затишність приміщень рококо створювалася за рахунок зменшення розмірів і особливого декорування. Характерними рисами рококо стали вишуканість, велике декоративне навантаження інтер'єрів і композицій, граціозний орнаментальний ритм, велика увага до міфології, еротичних ситуацій, особистого комфорту.

Найвищий розвиток в архітектурі стиль одержав в Баварії. Приклади рококо в архітектурі та інтер’єрі наведені на рис. 1.8; 1.9.


Рисунок 1.8 – Рококо. Флігель палацу Шарлоттенбург, Німеччина (Берлін, Пруссія)

Рисунок 1.9 – Рококо. Інтер’єр готелю. Габриель Жермен Бофран (Germain Boffrand)

Рисунок 1.10 – Рококо. Монастир в Оттобойрені, Німеччина (Баварія)

Улюблені типи меблів у стилі рококо: комоди з як би роздутими до центру формами, бюро (письмовий стіл з футляром, що закриває робочу площину), консольні столи, софи.

Разом зі стаціонарними меблями, розставленими уздовж стін, стали застосовуватися також численні типи легких меблів невеликих розмірів, які можна було вільно переміщати у просторі – стільці, крісла зі спинками, що немов облягали тіло, банкетки. Всі вони, оббиті однаковою тканиною, разом із софою утворювали гарнітури.

Для декору меблів рококо характерні: вільно розміщені витончені візерунки, виконані в техніці маркетрі; квіти, розписані по жовтому, рожевому, блакитному або ясно-зеленому тлу; мотиви китайського мистецтва, нанесені фарбою або золотом по чорному лаку (рис. 1.11).


Рисунок 1.11 – Приклади меблів, виконаних у стилі рококо: 

а – комод, Італія; б – стілець; в – шаховий столик